(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Natuurlijk zijn er ook af en toe lichtpuntjes in de war on drugs, zoals die gekke Duitsers die ineens van het strengste jongetje in de anti-drugsklas veranderen in liberale legalisatie koplopers binnen de EU. Maar niet iedereen is een Duitser en daarom weer een goedgevulde episode van onze beeldrubriek vol plantenleed. Met naast usual suspects zoals NL, VS en CAN ook echt exotisch leed uit Qatar en Cambodja.

Wietfoto 1 – Nederland

Wat zien wij hier? “Zegt u het maar..”, zo kaatst wijkagent Max in Budel de bal terug. Hij schreef het bij bovenstaande foto op zijn Instagram n.a.v. het oprollen van een wietkwekerij in Gastel vorige week. “Zegt u het maar” slaat op de vraag of de 4 mensen die vanwege en in dit wiethok zijn gearresteerd, gezien moeten worden als betrapte criminelen of als moderne slaven. Diender Max: “Uit alle feiten en omstandigheden en de gevaarlijke en erbarmelijke omstandigheden waar deze personen in verbleven is het vermoeden dat deze mensen hier niet uit vrije wil waren.” Vreemdelingenpolitie er dus ook bijgehaald en zo. Inmiddels blijkt dat het toch geen wietslaven zijn, maar gewoon illegalen die hier wiet kweken.

Wietfoto 2 – Qatar

Wat zien wij hier? Een verzamelplaatje van de douane op Hamad International Airport. Waar kennen we dat alweer van? Oh ja, het is het vliegveld van Doha in Qatar, waar nog niet zo lang geleden ene L. Messi de wereldbeker voetbal omhoog hield. Eén vliegtuigpassagier zal ongewild veel langer in dit woestijnstaatje moeten blijven, aangezien de handel hierboven in zijn bagage is aangetroffen. En alles is cannabis hè, ook die pillen rechtsonder. Of zoals de douane in Doha het omschrijft: ‘pills of narcotic marijuana mixed inside a packet of chewing gum’. Verder nog gewone wiet (189,4 gram), 4 ‘elektronische sigaretten gevuld met wiet’ en iets vaags wat wordt omschreven als ’60 liquid capsules of narcotic pills’.

Wietfoto 3 – Nederland

Wat zien wij hier? Een foto van achteren van een echte politieman en een handhaver a.k.a. BOA. Beide heren zijn waarschijnlijk heel tevreden aan het knorren, want ze hebben zojuist “in het kader van ondermijning” een wietkwekerij opgerold op industrieterrein Boezem II in Pijnacker-Nootdorp. Op hun Facebook plaatste de Politie Basisteam Pijnacker-Nootdorp dit kiekje als beeld bij het hele verhaal over ondermijning. Inclusief de bekende oproepen aan de (bange) burgers om vooral andermans plantenliefhebberij erbij te lappen, desnoods anoniem. Nou ja, 400 wietplanten minder weer… zou dat nu werkelijk zoden aan de ondermijnde dijk zetten?

Wietfoto 4 – Canada

Wat zien wij hier? Het rommelhok van Swiebertje? Bijna, maar het is een illegaal ‘cannabis extraction lab’ in London. Nee, niet de Britse hoofdstad (had natuurlijk wel gekund, daar niet van) maar de plaats London in Canada. Aan de Commissioners Road aldaar rolde de plaatselijke politie het cannabis laboratorium ter waarde van 5,5 miljoen euro op. De twee mannen uit London die het lab runden worden nog gezocht. Wat achterblijft mag er gerust zijn als je overweegt om zelf een drugslab op te tuigen, getuige dit politielijstje:

Wietfoto 5 – Cambodja

Wat zien wij hier? Allerlei wetshandhavers in verschillende uniformen bij een weegschaal met daarop een wietplant. We zijn in Cambodja en daar gaat een politieactie meestal vergezeld van een of meerdere propagandafoto’s. Voor de Kmehr Times was de bust in het dorp Mepai in de provincie Mondulkiri reden om uit te pakken met heel veel beeld: ‘In Pictures: Foreigners arrested in ‘massive’ marijuana farm bust‘. Twintig foto’s in totaal, inclusief die van brandende wietplanten natuurlijk. De buitenlanders uit de kop zijn trouwens Vietnamezen. Het was inderdaad een aardig grote buitenwietplantage met exact 10.671 dames. Om zich extra uit te sloven voor hun bazen, legden de uniformen eerst ook nog alle planten op de weegschaal. En dan blijken tienduizend Cambodjaanse wietplanten dus twaalfhonderd kilo te wegen. Voor wat dat waard is.

Wietfoto 6 – Verenigde Staten

Wat zien wij hier? Pak het Scrabble-spel er maar even bij want we zien hier een ‘black market marijuana warehouse distribution center’. Ofwel een groothandel in illegale wiet en wel eentje in Oklahoma City. In de Amerikaanse staat Oklahoma is nu alleen medicinale cannabis toegestaan, vandaar. Het Oklahoma Bureau of Narcotics kwam het pakhuis op het spoor nadat ze meer dan 3.175 kilo wiet scoorden in een vrachtauto op 14 april. De wiet bleek – net als de oogst van meerdere andere wietkwekerijen – op weg naar het pakhuis. Daar werd de wiet ‘herverpakt’ in dozen met ‘camera-apparatuur’ en van daaruit op transport naar de staten New York en New Jersey. Tenminste, zo ging het tot aan die vermaledijde vrijdag de 14e.

(advertentie)