(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Veel kwekers draaien dag en nacht in hun kweekruimte om, zodat het verschil tussen de temperatuur ’s nachts en overdag niet te groot wordt. CNNBS lezer R. wil zijn lichtschema ook graag omdraaien, maar zijn wietplanten staan al in bloei. Kan het kwaad als hij nu nog omschakelt? 

Een kweektent is afgesloten voor licht van buiten, dus maakt het in principe niet uit of een kweeklamp ’s nachts of overdag brandt. Veel kwekers draaien het schema dan ook om ten opzichte van buiten. Zo houden ze het verschil tussen de temperatuur overdag en ’s nachts zo klein mogelijk.

Het omdraaien van de dagen en de nachten helpt ook om de stroomrekening laag te houden; in de daluren ’s nachts is een kilowattuur vaak voordeliger. Maar wat als je halverwege de bloeifase op het idee komt om je lichtschema om te draaien? Kan dat kwaad?

 

Naam
R.
Onderwerp
Dag en nacht omdraaien tijdens bloei
Bericht
Lieve Muna, ik heb een kleine kweekruimte met drie planten en een 630 Watt CMH. Ik heb er deze ronde voor gekozen om de lamp overdag te laten draaien. Alleen omdat het overdag nu zo warm wordt, wordt mijn kweekruimte eigenlijk te heet. Kan het kwaad om dag en nacht, halverwege de bloeifase om te draaien? Ze hebben dan dus even een donkere periode van 24 uur tijdens de bloei. Ik ben heel erg nieuwsgierig of dit mogelijk is.

Met vriendelijke groet, R.

 

Hoi R. bedankt voor je vraag. Het antwoord is dat het in principe geen kwaad kan als je plant een keer wat langer in het donker staat. Doe het alleen niet te vaak want ook wietplanten hebben een bioritme. Als je dat te veel verstoort dan kan dat stress opleveren. Deze stress kan er vervolgens voor kan zorgen dat je plant hermafrodiet wordt. Daarnaast kan licht in de nachten ervoor zorgen dat groeiende wietplanten niet in bloei gaan.

Waardoor bloeit een wietplant?

Om goed te begrijpen wat het doet als je een plant langer in het donker laat staan, of bijvoorbeeld ’s nachts stoort met licht, moet je weten wat wietplanten in bloei brengt. Dat zijn de donkere uren, en dus niet de lichte uren. In het donker produceert een wietplant namelijk bloeihormonen. En als de nachten vervolgens 10 uur of langer duren, dan bouwen wietplanten in ongeveer twee weken tijd, genoeg bloeihormonen op om in bloei te komen.

In jouw geval staan je wietplanten echter al in bloei, en hebben ze dus al voldoende bloeihormonen. Een extra lange donkere periode zorgt dus alleen maar voor nóg meer bloeihormonen. En dus zal je plant gewoon door blijven bloeien.

Alleen in de donkere uren bouwt een wietplant bloeihormonen op, niet in het licht. Foto: Ky Camacho, Shutterstock

Sneller in bloei

Zo’n extra lange donkere periode kun je aan het begin van de bloeifase zelfs vóór je laten werken. Wanneer je je wietplanten na de groeifase extra lang (24 tot 72 uur) in het donker zet, zullen ze namelijk wat eerder tot bloei komen.

Wil je het lichtschema tijdens de groeifase omdraaien in plaats van tijdens de bloeifase. Dan kun je dat beter doen door de lichte periode te verlengen. Wietplanten hou je immers in de groeifase door ze niet meer dan tien donkere uren te geven. De meeste kwekers gebruiken het 18/6 lichtschema maar wietplanten groeien ook gewoon bij 24 uur licht. Wil je het lichtschema tijdens de groeifase omdraaien, dan kun je de lamp dus het beste aan laten staan tot de eerstvolgende nacht.

Rust en regelmaat

Wat wél tot problemen kan leiden is een onregelmatig lichtschema, waarbij de plant op verschillende tijden gestoord wordt. Dit gebeurt weleens als schakelklokken in de war zijn, of als er licht van buiten in de kweekruimte lekt. Dit kan ervoor zorgen dat wietplanten gestresst raken, of helemaal niet tot de bloeifase overgaan. Gestresste wietplanten kunnen mogelijk hermafrodiet worden als gevolg van de lichtstress.

Voor buitenkwekers zijn het vaak nachtlampen en straatlantaarns die hun wietplanten ’s nachts storen. Heb je dus plannen om binnenkort ook buiten te kweken, check dan even of er geen lampen in de buurt zijn die je planten ’s nachts wakker houden.

-xxx- Muna

[Openingsfoto: Africa Studio, Shutterstock.com]
(advertentie)