(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Nieuwe overheidscijfers uit de VS laten opnieuw zien dat legaal aanbod van cannabis voor volwassenen niet leidt tot meer gebruik van cannabis door scholieren. Integendeel. Sinds de eerste staten in 2014 begonnen met legale verkoop van recreatieve wiet is het cannabisgebruik onder scholieren vrij spectaculair gedaald. 

De jeugd drinkt én blowt minder in de VS

Het is een van de vaste argumenten van de tegenstanders van legalisering: als we wiet legaal maken, dan zal het gebruik door minderjarigen stijgen. Een zorg die in The Simpsons prachtig is samengevat in de uitroep van Helen Lovejoy, de vrouw van de dominee:

Uit de cijfers die begin mei werden gepubliceerd door de Centers for Disease Control and Prevention (CDC), blijkt dat die kinderen in de afgelopen tien jaar minder cannabis, alcohol en geneesmiddelen op recept zijn gaan gebruiken. Het CDC monitort “gedrag dat tot slechte gezondheid kan leiden” bij scholieren in de leeftijdsgroep 14 tot en met 18.

Alles draait om het verdienmodel

Tussen 2009 en 2013 steeg het cannabisgebruik onder scholieren nog. In 2014 startte de legale verkoop van cannabis in Colorado en Washington State. Inmiddels is recreatieve cannabis legaal te koop in 22 Amerikaanse staten. In 2013 gaf 23,4% van de ondervraagde scholieren aan dat ze in de afgelopen maand minimaal één keer cannabis hadden gebruikt. In 2021 was dat gedaald naar 15,8%.

Zoals bij alle statistische informatie is ook bij deze cijfers het verschil tussen correlatie en causaliteit belangrijk. Bestaat er alleen een statistisch verband tussen de daling van het gebruik onder scholieren en de komst van legale wietwinkels, of is de daling veroorzaakt door die winkels?

Als een illegale verkoper alleen nog maar aan scholieren kan verkopen, omdat zijn volwassen klanten bij legale winkels wiet kopen, dan is zijn verdienmodel grotendeels naar de klote. De reden dat je nooit door schimmige figuren op straat wordt aangesproken of je een kratje pils of een fles whisky wil kopen, is dat alcohol op ruime schaal legaal verkrijgbaar is.

Een coffeeshop naast de deur is juist een goede zaak, zo blijkt steeds opnieuw uit de cijfers van legale cannabismarkten in Noord-Amerika (ook voor wie zich druk maakt over de jeugd).  [beeld: Tupungato/Shutterstock]

Ongegronde zorgen om de kids

Maar of het verband nou direct is of niet, het is duidelijk dat de zorgen van de Helen Lovejoys van deze wereld ongegrond zijn. De legalisering van cannabis in 22 Amerikaanse staten heeft niet geleid tot méér gebruik door the children. Ook andere onderzoeken hebben dit al aangetoond.

Zoals deze studie naar cannabisgebruik onder minderjarigen in Oregon, New York en Washington State in de periode 1999-2020. Een van de conclusies is dat “jongeren die een groter deel van hun puberteit beleefden onder legalisering niet meer of minder kans hadden om op 15-jarige leeftijd cannabis te hebben gebruikt dan jongeren die weinig of geen tijd onder legalisering doorbrachten.”

Weg met de Nederlandse struisvogels

In Nederland lopen er ook nog veel Helen Lovejoys rond. Dankzij hen heeft zeventig procent van de gemeenten geen enkele coffeeshop. De nuloptie heet dat in bureaucratisch jargon. De landelijke coffeeshopbond PCN  stuurde al deze nuloptiegemeenten dit voorjaar een brief over de nadelen van de nuloptie en de voordelen van het toestaan van één of meer coffeeshops.

In de – zeer christelijke gemeente – Barneveld leidt de brief tot debat, meldt het Algemeen Dagblad  deze week. Raadslid Hendri Nortier van de lokale partij Pro’98 zegt tegen de krant: ‘Er is nu geen coffeeshop in het dorp, terwijl cijfers van de GGD en het RIVM laten zien dat er hier zelfs meer drugs worden gebruikt dan in sommige steden waar het spul gewoon in een coffeeshop verkrijgbaar is. Een coffeeshop zorgt niet voor toename in het gebruik.’

Zo is het maar net. Nuloptiebeleid is struisvogelbeleid.

[openingsbeeld: Svetolk/Shutterstock]
(advertentie)