(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Vanaf 1 juli kunnen Duitse cannabis social clubs zich registreren en mogen ze theoretisch beginnen met wiet kweken voor hun leden. Maar er is zoveel onduidelijk dat het nog weken kan duren voordat de eerste zaadjes de grond in kunnen. Daarbij is het de vraag of deze clubs de beste oplossing zijn voor alle cannabis consumenten…

Er zijn minimaal al 400 cannabisclubs in Duitsland

De Duitse regering heeft haar oorspronkelijke plan voor commerciële wietwinkels afgezwakt en gekozen voor verandering van het beleid in twee stappen. De eerste stap werd op 1 april gezet: decriminalisering van bezit, thuisteelt en cannabisclubs.

De tweede stap, of zuil zoals de regering het noemt, bestaat uit lokale proefprojecten met commerciële teelt en verkoop. Het is nog niet bekend wanneer deze tweede zuil start.

De schattingen over het aantal cannabis social clubs in Duitsland lopen uiteen. Bij de koepelorganisatie CSC Dachverband kennen ze er 400, maar het werkelijke aantal ligt zeker hoger.

Cannabis-activisten wantrouwen commercie

Op de Mary Jane beurs in Berlijn presenteerden zich vorige maand diverse commerciële bedrijven die clubs alle werk uit handen willen nemen in een soort franchise systeem. Eén zo’n bedrijf, King’s Club, vond het wel leuk om twee Lamborghini’s voor de ingang te zetten met hun logo’s erop. Alsof we de Juicy Fields zwendel al vergeten zijn.

Duitse cannabis-activisten moeten niets hebben van commerciële initiatieven als King’s Club en Blütezeit. In het Mary Jane weekend namen we een aflevering van de High Tea Potcast op met twee veteranen uit de Duitse legaliseringsbeweging.

Steffen Geyer is directeur van het Hanfmuseum in Berlijn, coördinator van de Hanfparade en voorzitter van het CSC Dachverband. Olli Waack is voorzitter van Cannabis Social Club High Ground in Berlijn en bestuurslid van het CSC Dachverband.

‘Don’t trust the Germans’

Olli vertelt dat op dat moment, twee weken voor de startdatum van 1 juli, nog steeds niet duidelijk is waar hij zijn cannabis social club moet registreren. En die onduidelijkheid is er niet alleen in Berlijn. Door heel Duitsland klagen clubs over bureaucratische hordes en onbeantwoorde vragen.

Steffen ziet nog een hoop beren op de weg. ‘Don’t trust the Germans’, zegt hij in de High Tea Potcast. ‘Er zijn nog veel mogelijkheden voor de politiek, vooral op lokaal niveau, om de cannabis social clubs in hun kruis te schoppen. We gaan een hoop pijn zien in de Duitse cannabis gemeenschap.’

Olli is optimistischer. Hij denkt dat de trend richting regulering in de rest van Europa de Duitsers zal helpen door te zetten.

Decriminaliseren is geen legaliseren

De Duitse clubs als model voor Europa, daar gelooft Steffen niet in. Hij wil het ook niet, hij wil echte winkels. Want: ‘Cannabis social clubs zijn niet de oplossing voor elke stoner, winkels wel’.

Maar het zal nog lang duren voordat die er komen. Misschien komt er tijdens deze regeerperiode nog een wet voor de tweede zuil. ‘Maar dan komen er verkiezingen, krijgen we een conservatieve regering en geen proefprojecten. Dat kan nog wel vijf, zes, tien jaar duren.’

Steffen benadrukt een paar keer dat cannabis niet is gelegaliseerd in Duitsland, maar slechts gedecriminaliseerd. ‘Als blower heb ik nu minder plaatsen waar ik legaal kan roken dan toen cannabis verboden was. Ik kan nu een boete krijgen voor roken in het openbaar, voor roken in de buurt van mijn kind.’

‘Niemand is meer bang van de politie’

Denk niet dat Steffen alleen maar klaagt. Als we het hebben over de Mary Jane, waar hij drie dagen de grote Hanfmuseum stand bestierde, zegt hij: ‘Overal roken mensen wiet en er is niemand meer bang voor de politie. Het is gewoon een ander gevoel, alsof je je ontdoet van een ketting die je je hele leven hebt meegesleept. Een gewichtsverlies dat ik me nooit voor had kunnen stellen. Ik werk al 23 jaar voor dit moment, maar ik kon me niet voorstellen hoe het voelt. Om vrij te zijn.’

Aflevering 87 van de High Tea Potcast, met Steffen Geyer en Olli Waack, is HIER te beluisteren.

(advertentie)