(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

In Europa is Jeeter nog geen bekende naam, maar in de VS is dat anders. Het bedrijf is daar de onbetwiste nummer één qua verkoop van prerolls oftewel voorgedraaide joints. Hun grote hit is de Baby Jeeter, een glazen potje met vijf kleine joints met een halve gram wiet, wietolie en een laagje kief aan de buitenkant.

Poolse en Colombiaanse tweelingen in Florida

Het verhaal achter het bedrijf is nog mooier dan de producten. Jeeter is het geesteskind van twee identieke tweelingen uit Colombia en Polen. Sebastian en David Solano zijn geboren in de Colombiaanse hoofdstad Bogotá en kwamen op hun veertiende in Florida terecht. Lukasz en Patryk Tracz verhuisden op hun negende vanuit het Poolse dorpje Ziębice naar Florida, waar hun ouders al een paar jaar eerder naar toe waren geëmigreerd.

Geert Wilders zou deze jongens gelukszoekers noemen, Dilan Yesilgöz zou ze beschimpen als nareizigers. Of gewoon criminelen. Al op hun dertiende werden Lukasz en Patryk van school gestuurd omdat ze er wiet verkochten. Op de Florida State universiteit in Tallahassee leert de Poolse tweeling de Colombiaanse tweeling kennen. Al snel gaan ze samen met een paar andere vrienden feesten organiseren.

De oprichters van Jeeter met in hun midden NBA superster Dwayne Wade

Feestend rijk worden en dan de wiet in

Ze noemen zich The Comittee en na het eerste feest volgen er nog velen. Vooral hun paint parties, waarbij de in het wit geklede bezoekers elkaar volspetteren met fluorescerende verf, zijn een dikke hit. Ze stoppen met studeren en gaan fulltime feesten organiseren. Na een paar jaar verkopen ze hun bedrijf Day Glow Tours aan wijlen Robert Sillerman, de miljardair en voormalige eigenaar SFX Entertainment, ID&T en Awakenings.

De broers zijn nu rijk en vieren dat met de aanschaf van dure auto’s en horloges. Rond 2016 haalt Sebastian Solano zijn broer en hun Poolse vrienden over om de wietmarkt op te gaan. Samen investeren ze 3,5 miljoen dollar in een groot pakhuis in Californië. Met hun nieuwe bedrijf DreamFields Inc. gaan ze in de cannabis groothandel.

Uit geldnood eten bij de Mac

De tweelingen dromen er van om de Louis Vuitton van de wietwereld te worden met hun merk Culture Club, maar dat project kost alleen maar geld. Om toch wat te verdienen starten ze in 2018 een bedrijfje dat voorgedraaide joints gaat verkopen. Ze vernoemen het naar het fantasiewoord dat The Committee sinds hun studententijd gebruikt voor joint: Jeeter.

Jeeter komt niet bepaald snel van de grond. De bestellingen zijn bescheiden, het aantal afnemers ook. De financiële situatie wordt met de dag nijpender. De tweelingbroers gaan kleiner wonen en eten steeds vaker bij McDonald’s om geld te besparen. Sebastian rijdt in deze periode regelmatig huilend naar zijn werk, vertelde hij onlangs aan de business-website Forbes.

Wietolie en kief bij de voorgedraaide joint

Niet alleen zijn eigen geld is op, maar ook het geld dat vrienden en familieleden in Jeeter hebben gestoken. De Amerikaanse droom dreigt een Amerikaanse nachtmerrie te worden. Op het dieptepunt in 2019 heeft Jeeter nog $35.000 in kas, terwijl er voor $260.000 aan te betalen salarissen openstaat. Om een faillissement te voorkomen, verpanden de broers hun Hublot horloges, hun Maserati en hun Bentley GT.

Een vriend uit hun studietijd, Petar Dimitrov, komt met het gouden idee om wietolie aan de joints toe te voegen en ze in kief te rollen. Geld voor marketing is er niet, dus hangt David Solano rond op parkeerplaatsen van dispensaries om samples aan managers te geven. Jeeter scheert langs de rand van de afgrond, maar valt er niet in.

In 2020 stijgt de maandomzet naar drie miljoen dollar en wordt Jeeter het best verkopende pre-rolls merk van Californië.

Super Mario Brothers (x2)

De tweelingen weten nog steeds wat feesten is en organiseren sinds 2021 elk jaar een eigen feestdag: Jeeterday. Voor de eerste editie bouwen ze een villa in Beverly Hills om tot het Super Mario Brothers kasteel.

Jeeter groeit als buitenwiet. Vorig jaar draaiden ze 220 miljoen dollar omzet, dit jaar verwachten de Kings of the Pre-Roll Joint  300 miljoen omzet. En dan zijn Jeeters nog maar in vier staten te koop: Californië, Arizona, Michigan en Massachusetts.

Moraal van dit verhaal? In een tijd waarin immigranten in het algemeen en jonge mannelijke immigranten in het bijzonder zo’n beetje tot volksvijand nummer één zijn uitgeroepen, laat dit verhaal zien hoe immigranten een samenleving letterlijk en figuurlijk verrijken. Gelukszoekers brengen geluk.

(advertentie)