(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

De geschiedenis van cannabis is rijk aan uitzonderlijke en kleurrijke figuren. Neem de Afro-Amerikaanse Paschal Beverly Randolph. Opgegroeid in een sloppenwijk van New York, maakt hij in de negentiende eeuw naam als helderziende, trancemedium en sekstherapeut – met hasj als belangrijkste hulpmiddel en medicijn!

Met de boot ontsnapt aan het leven op straat

Randolph’s witte vader komt uit Virginia, zijn zwarte moeder stamt – volgens haar zoon – af van de koninklijke familie van Madagascar. Over zijn jeugd in de arme New Yorkse wijk Five Points schreef Randolph later dat hij opgroeide “met het grote nadeel van een onpopulaire huidskleur en met zeer karig onderwijs als backup”.

Zijn moeder sterft bij een cholera uitbraak als hij zeven jaar oud is, zijn vader laat hem in de steek. De kleine Paschal ontsnapt aan een leven op straat door scheepsjongen te worden.

Op jonge leeftijd vaart hij zo naar Europa en Perzië waar hij zijn interesse in mystiek en occultisme voedt door contact met lokale medicijnmannen, mystici en magiërs. Op zijn dertigste vestigt hij zich in Utica in de staat New York, waar hij zich aansluit bij de snel groeiende spiritualisten scene.

Paschal Beverly Randolph

 

Vooruitstrevende ideeën over seks in 19e eeuw

Midden negentiende eeuw is spiritualisme, ook wel spiritisme, een hype in het westen. Ook in Nederland zijn séances waarin contact wordt gemaakt met geesten heel populair, net als allerlei occulte theorieën.

Al snel maakt Randolph naam als spreker en “trance medium”; bekende overleden personen spreken “door hem” tot het verrukte publiek. Hij studeert medicijnen, publiceert in spiritualistische tijdschriften en schrijft pamfletten en boeken over magie en geneeskunde.

Hij pleit voor afschaffing van de slavernij en voor geboortebeperking. Ook zijn ideeën over seks zijn zeer vooruitstrevend. Hij gelooft dat wat hij seksmagie noemt kan leiden tot betere gezondheid, meer liefde, empowerment van vrouwen en slimmere kinderen.

Met hasj door de eeuwige deuren heen

Door zijn bezoeken aan Parijs maakt Randolph niet alleen kennis met spiritisten en occulte “technieken” als het gebruik van magische spiegels, maar ook met hasj. De ‘Club des Hashischins’, een groepje schrijvers en dokters die in Parijs avondjes houden waarop ze hasj eten, heeft hasj bekend gemaakt en het is gewoon te koop in de Franse hoofdstad.

 

Over zijn ontdekking van hasj schrijft Randolph in kenmerkende gezwollen stijl:

‘Ikzelf en anderen zijn in staat gesteld om door eeuwige deuren te gaan, voor altijd gesloten voor de belichaamde mens behalve door deze hemelse sleutel, en er door te gaan in heilige kalmte, om de onuitsprekelijke en serene mysteries van de menselijke ziel te onderzoeken, en een overtuiging van onsterfelijkheid.’

Dat is toch andere koek dan ‘ik ben knetterstoned geworden’. Randolph reist regelmatig naar Europa en runt samen met zijn eerste vrouw Mary Jane – je verzint het niet – een medische praktijk in Utica. Als schrijver gebruikt hij vaak de schuilnaam ‘De Rozenkruiser’ en richt de eerste Rozenkruisers organisatie in Amerika op.

Hasj-elixers worden het populairste product van Randolph

Na een lezingentournee door Californië in 1861 reist hij opnieuw naar Europa en door naar het Midden-Oosten. Hij brengt bijna een jaar door in Turkije, Egypte en Syrië, waar hij wordt ingewijd in de “vele donkere geheime van de Oosterse magiërs”. Ook over hasj en dawamesc, het mengsel van hasj, noten, amandelen, kruiden en honing dat al eeuwen wordt gegeten in het midden Oosten.

Terug in Amerika worden de “hasj-elixers” die Randolph verkoopt zijn bekendste producten. Hij adverteert er voor in spiritualistische tijdschriften.

‘In antwoord op talrijke correspondenten’, meldt hij in zo’n advertentie, “wil ik zeggen dat bijna alle hasjiesj die ik uit Europa heb meegenomen (en geen enkele andere is geschikt om te gebruiken) uitverkocht is. Het restant verkoop ik voor vier dollar per fles, met volledige aanwijzingen hoe u het hemelse kunt veiligstellen en de slechte fantasieën kunt vermijden.’

Embleem met Randolphs motto ‘TRY’ op omslag van zijn boek ‘Eulis The History of Love’ (1874)

Wanneer komt de film over deze uitzonderlijke Amerikaan?

Randolph claimt dat zijn elixers veel beter zijn dan de hasj-preparaten die apotheken verkopen. Wat hij precies in zijn drankjes stopt is onbekend; hij houdt de samenstelling geheim. Mogelijk zat er ook belladonna, bilzekruid en opium in, schrijft Mike Jay in ‘Psychonauts – Drugs and the Making of the Modern Mind’ (2023).

Jay beschrijft hoe Randolph uiteindelijk afstand neemt van hasj. In 1870 verkoopt hij zijn kliniek en stopt de verkoop van zijn elixers.

Vijf jaar later sterft hij, 49 jaar oud. Zelfmoord, volgens de kranten. Maar velen betwijfelen dit, omdat Randolph zijn afkeer van zelfmoord meermaals heeft beschreven. In 1996 verschijnt een biografie van deze uitzonderlijke Amerikaan: ‘Paschal Beverly Randolph: A Nineteenth-Century Black American Spiritualist, Rosicrucian and Sex Magician’, geschreven door John Patrick Deveny en Franklin Rosemont.

Lijkt me een geweldig boek om te verfilmen!

(advertentie)