(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Henk heeft een nogal opmerkelijke wietplant om te zien, en het is geen Frisian Duck of iets dergelijks. Tegelijkertijd had hij bij zijn laatste oogst een plant met zaadjes in zijn toppen, en nu vermoedt Henk dat het een wat met het ander te maken heeft gehad. Dat vermoedt onze Lieve Muna ook. Ze legt uit wat er volgens haar precies gebeurd moet zijn.

Ik kreeg van de week een vraag binnen van Henk, met in de bijlage een foto van een wietplant die duidelijk gerevegged was. Henk vermoedt dan ook dat deze plant ervoor gezorgd heeft dat een van zijn andere wietplanten vol met zaadjes zat. Dat ben ik niet helemaal met hem eens, maar hij zit volgens mij wel dicht in de buurt…

 

Naam
Henk
Onderwerp
Licht in donkere periode
Bericht
Lieve Muna, bij de laatste oogst vond ik een plant waarvan de toppen vol met zaadjes zaten. Ik heb een stek van een CBD plant die er raar uitziet, en ik denk dat het deze hybride is geweest.

Ik las ook dat licht in de donkere periode kan veroorzaken dat een plant zaadjes gaat aanmaken. Nu wil het geval dat ik in de tent van 90 x 90 een stekkerdoos heb waarin de WiFi stekkers zitten. Deze hangt circa 50 centimeter boven de planten waarmee ik alles op afstand kan programmeren en bekijken. Deze stekkers hebben een hele minimale lichte blauwe gloed en mijn vraag is of dit de boosdoeners kunnen zijn?

Groet, Henk

Bijlage

 

Hoi Henk, ik zie wat je bedoelt.

Deze planten hebben zo te zien in bloei gestaan en zijn toen weer gaan groeien. Dit veroorzaakt namelijk de typische niet-gekartelde en éénvingerige blaadjes aan je planten. Je ziet ze met name nadat een wietplant die in bloei staat, terug de groeifase in gaat en weer begint te groeien. Als je de planten verder laat groeien (buiten dus, of binnen onder 18/6) dan zul je na een week of twee vanzelf weer normale bladeren gaan zien.

Of het ook deze plant is geweest die hierdoor het stuifmeel heeft geproduceerd, en een van jouw andere planten heeft bevrucht dat denk ik eerlijk gezegd niet. Ik vermoed eerder dat de plant met de zaadjes zelf wat mannelijke bloemen heeft aangemaakt, en zichzelf heeft bevrucht.

Zou het een andere plant geweest zijn, dan lijkt het me namelijk dat je wel meer dan een plant met zaad had gehad. Bovendien is reveggen niet het enige dat lichtstress bij een wietplant teweeg kan brengen. In dit geval denk ik dat het de aanmaak van mannelijke bloemen bij een andere plant heeft getriggerd.

Blauwe gloed

De blauwe gloed van de stekkers is inderdaad vrijwel zeker de boosdoener van zowel het zaad als het reveggen. Blauw is een van de lichtkleuren die (wiet)planten het beste opnemen, dus een klein blauw lampje kan al snel voor problemen zorgen.

Als het genoeg licht is om een plant terug in de groeifase te doen gaan, is het ook zeker genoeg licht om een plant genoeg te stressen om mannelijke bloemen te produceren. Ik raad je daarom aan om de stekkers zo te monteren dat er geen licht van op de planten valt. Misschien kun je de stekkers wel buiten je kweektent plaatsen, dat zou het beste zijn.

-xxx- Muna

(advertentie)