(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

De Tsjechische Republiek is op cannabisgebied een voorloper in Europa. De kans is groot dat de ruim tien miljoen Tsjechen de eerste Europeanen worden met een legale, commerciële cannabismarkt. Maar de race is nog niet gelopen. Nationaal coördinator drugsbeleid Jindrich Voboril acht het waarschijnlijk dat zijn land voor het Europese Hof van Justitie zal worden gesleept vanwege de legalisering.

Veel ‘cannabiswinkels’ in Praag

Op Kosovo na is de Tsjechische Republiek het jongste land van de Europese Unie. Tot 1993 was Tsjechië het westelijke deel van Tsjechoslowakije. De industriële hennepteelt heeft een lange geschiedenis in deze contreien; de Sovjet Unie was één van ‘s werelds grootste hennepproducenten. De negatieve impact van de drugsoorlog op de hennepteelt werd hier niet gevoeld.

Anders dan in vrijwel alle andere Europese landen is het wettelijke THC-maximum voor hennepproducten in Tsjechië niet 0,2 of 0,3 maar één procent. Het verklaart het grote aantal “cannabiswinkels” in Praag. Voor cannabis met meer dan één procent geldt sinds 2010 een beleid dat wel wat lijkt op ons gedoogbeleid.

Cannabis in Tsjechië

Bezit van maximaal tien gram wiet en vijf gram hasj is gedecriminaliseerd, thuisteelt van maximaal vijf planten geldt als overtreding en kan hooguit met een boete worden bestraft. Medicinale wiet is sinds 2013 legaal en wordt sinds 2019 voor negentig procent vergoed door de – publieke – zorgverzekering.

Elk jaar in november reist een flink deel van de cannabisindustrie af naar Praag voor Cannafest, de driedaagse wietbeurs die sinds 2010 wordt georganiseerd. En dan is er natuurlijk het prachtige cannabistijdschrift Legalizace.

Hoofdredacteur Robert Veverka leidt ook de gelijknamige NGO en is actief voor de Piratenpartij. Hij haalde de internationale media toen hij in maart werd veroordeeld tot €10.000 wegens “aanzetten tot drugsmisbruik” en “verspreiding van drugsverslaving” met Legalizace.

LEES OP CNNBS OOKRechter Tsjechië killt wiettijdschrift en veroordeelt hoofdredacteur

Legale thuisteelt op drie vierkante meter

Die veroordeling was des te verrassender omdat de Tsjechische regering werkt aan een wetsvoorstel om recreatieve cannabis te legaliseren. Op 5 april stemde de regering in met een actieplan tegen verslaving, waarvan die legalisering onderdeel uit maakt. Nationaal coördinator drugsbeleid Jindrich Voboril heeft meermaals zijn steun uitgesproken voor Robert Veverka en voor Legalizace.

Jindrich Voboril heeft goede hoop dat Tsjechië volgend jaar legale cannabis krijgt…

Afgelopen zaterdag deed Voboril mee aan een wietconferentie in Praag, de Cannabis Summit. Hij onthulde een aantal details over het wetsvoorstel waar hij aan werkt. Het idee is dat er zowel cannabis social clubs als commerciële winkels komen. Een teeltvergunning gaat zo’n 50.000 Kronen ofwel €2.100,= voor 200 vierkante meter kosten.

Thuisteelt wordt in het wetsvoorstel legaal op een oppervlakte van maximaal drie vierkante meter. Dat zou betekenen dat er geen maximum aantal planten gaat gelden, maar een maximaal teeltoppervlak. Een gedachte die Wernard Bruining al in 1992 propageerde in zijn boekje ‘De Groene Gulden Middenweg’.

Verhindert de Europese vrije markt legale wiet in Tsjechië?

Een voornemen dat Wernard zeker niet zal steunen, is de registratie van consumenten en hun aankopen – om de hoeveelheid cannabis die ze per maand kopen te begrenzen. Voboril zei te hopen dat het parlement zijn wetsvoorstel eind dit jaar goedkeurt, zodat de wet in 2024 van kracht kan worden.

Hij zei ook dat hij het waarschijnlijk acht dat een EU-lidstaat Tsjechië voor het Europese Hof van Justitie zal slepen vanwege de legalisering. Zo’n rechtszaak zou draaien om het principe van het vrije verkeer van goederen binnen de EU.

Het prachtige gebouw in de Tsjechische hoofdstad Praag waar de jaarlijkse wietexpo Cannafest wordt gehouden…

De Czech News Agency deed navraag bij een in EU-recht gespecialiseerde Duitse advocaat. Deze Kai-Friedrich Niermann voorziet ook problemen met het internationale en het Europese recht. Als slechts één EU-land de markt voor recreatieve cannabis opengooit is dat problematisch, omdat andere landen niet aan die markt mee kunnen doen, legde Niermann uit.

Makkelijker verbieden dan legaliseren

Dat laatste geldt natuurlijk ook voor Nederland, maar hier is bezit, teelt en verkoop van cannabis nog steeds verboden in de Opiumwet. Ondertussen bewijzen bedrijven met zowel cannabis clubs in Barcelona als coffeeshops in Amsterdam – zoals Greenhouse, Terps Army en The Plug – dat er op de recreatieve cannabismarkt al Europese integratie bestaat.

Of Voboril’s voorspelling uit zal komen en Tsjechië voor de Europese rechter zal belanden blijft afwachten. De kwestie laat maar weer eens zien dat het makkelijker is om een cannabisverbod in te voeren dan om het af te schaffen.

[openingsfoto: badahos/Shutterstock]
(advertentie)