(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Sinds een maandje kweekt Seppe buiten drie autoflowers, waaronder een van de nieuwe F1 auto’s van Royal Queen Seeds. De onderste blaadjes zijn alleen vergeeld met zwarte bladpuntjes, en daar maakt hij zich een beetje zorgen over. Lieve Muna legt uit hoe het komt en stelt hem gerust. 

In de zomer krijg ik logischerwijs veel vragen over wietplanten die buiten staan. Buitenplanten groeien namelijk niet altijd in ideale omstandigheden zoals binnen, en veel (beginnende) kwekers maken zich dan een beetje zorgen over hun planten. Soms zijn die zorgen gegrond, maar soms valt het ook reuze mee, en vandaag valt het volgens mij reuze mee. Uiteraard heb ik natuurlijk wel advies over de vergeelde blaadjes van Seppe. Lees je mee?

 

Naam
Seppe
Onderwerp
Bladproblemen autoflowers
Bericht
Liefste Muna, nog geen maand geleden ben ik begonnen met het kweken van drie autoflowers; namelijk de Orion F1, de Apple Fritter en de Haze Berry. Dit zijn allemaal wietsoorten van Royal Queen Seeds.

Hoewel ze het de afgelopen weken ontzettend goed hebben gedaan, mede dankzij het fantastische weer, viel het me vandaag op dat de puntjes van de onderste bladeren beginnen te krullen en zelfs zwart beginnen te zien.

Volgens hetgeen ik op het internet vind zou dit mogelijk om een teveel aan voeding gaan. Omdat jij natuurlijk de grote kenner bent zou ik enerzijds om jouw mening willen vragen en anderzijds wat ik eraan kan doen om dit te verhelpen?

De planten worden voornamelijk buiten op een dakterras gekweekt maar worden bij regen, temperaturen onder 18°C en temperaturen boven 30°C binnen gezet. In het laatste geval wordt het ontzettend warm op het terras, waarbij ik schrik heb dat de planten zouden verbranden en/of uitdrogen.

Ik hoop dat je me hierbij even kan helpen, zodat ik met een gerust hart verder kan kweken. Alvast ontzettend bedankt!

Met vriendelijke groeten,
Seppe

Bijlagen 

 

Hoi Seppe, bedankt voor je vraag, en leuk om eens een van de nieuwe F1 autoflowers van Royal Queen Seeds te zien. Je planten zien er wat mij betreft mooi uit hoor, en je kunt absoluut met een gerust hart verder kweken. Ik zie natuurlijk wel wat je bedoelt met de zwarte bladpuntjes en daar zal ik zo nog op in gaan.

Even naar binnen?

Het is prima dat je je planten even binnenzet als het regent. De regen kan de aarde te nat maken, en zo de wortels verstikken maar dat hoeft niet per se te gebeuren als je een luchtig aardemengsel gebruikt, wat je volgens mij wel hebt. In dat geval kan veel regen echter nog wel de voeding uit de aarde spoelen, dus dan kun je ze inderdaad beter even binnenzetten.

Een alternatief dat ook goed werkt, is wat huishoudfolie over de pot te spannen. Hierbij laat je natuurlijk een gaatje in het midden open waar je plant doorheen steekt. Dit omdat je niet altijd kunt voorzien wanneer het gaat regenen. Een tweede voordeel is dat het ervoor zorgt dat de aarde niet zo snel uitdroogt als het heel warm is. De wortels kunnen hierdoor ook tot hoger in de pot groeien. Tegen de warmte kun je ook nog een mulch laag gebruiken, al houdt dit natuurlijk geen regen tegen.

Onder de 18 graden zou ik de planten echter gewoon lekker buiten laten staan. Dat kan verder geen kwaad. Behalve dat de groei dan misschien wat langzamer gaat, maar nog altijd beter dan binnen, omdat planten buiten gewoon veel meer licht krijgen. Zelfs op bewolkte dagen is er buiten nog veel meer licht dan binnen, en zelfs als je binnen een kweeklamp gebruikt. De zon is de beste kweeklamp.

Boven de 30 graden is inderdaad wel wat aan de hete kant. In dat geval is het beter om je planten even binnen te zetten. Een schaduwdoek of camouflagedoek zou wellicht nog een betere optie zijn, omdat je planten dan toch lekker buiten kunnen blijven.

Bladprobleem?

Dan de vergeelde blaadjes met zwarte punten. Zelf zou ik dat niet zo snel een bladprobleem noemen al zou het natuurlijk het beste zijn als alle blaadjes nog helemaal groen en fris waren zoals de rest van je planten. Toch is het niet echt iets om je zorgen over te maken, en iets wat je heel vaak ziet bij de eerste blaadjes van buitenplanten.

In het begin van een kweek worstelen wietplanten buiten in een potje meestal namelijk wel een beetje. Het is lastig water geven aan een piepklein plantje, en de aarde droogt snel uit in een klein potje. Ze hebben hierdoor soms wat te veel water, en op andere momenten net iets te weinig. Het kan ook iets te warm worden als de zon op het potje staat te branden.

De omstandigheden schommelen met andere woorden een beetje. Wietplanten in een hydrosysteem of in de volle grond hebben hier veel minder last van, omdat de wortels daar eigenlijk altijd optimaal toegang tot water en voeding hebben.

Waar ik naartoe wil is dat een wietplant in dat soort schommelende omstandigheden haar reserves aanspreekt. Als eerste zal een zaailing daarvoor de twee lobblaadjes gebruiken. Dit zijn natuurlijk de twee eerste en kleine ronde blaadjes. Meestal is een plantje daarna wel genoeg geworteld maar als ze het nog wat langer niet helemaal optimaal heeft, dan gebruikt ze ook de reserves uit de eerste gekartelde blaadjes.

Dit laatste is bij deze plantjes volgens mij gebeurd, en dat is niets om je voor te schamen. Te veel voeding is het in ieder geval niet, want de planten hebben een natuurlijke groene kleur en je ziet dan ook nergens anders dorre puntjes aan de planten. Ik zou zelfs eerder zeggen dat ze voor het goede nog wel wat meer groeivoeding kunnen gebruiken.

De zwarte uiteinden van de blaadjes is volgens mij schimmel. Dit is waarschijnlijk gekomen nadat de bladpuntjes vergeeld waren. In principe zijn vergeelde of verdorde bladpunten namelijk gewoon dood organisch materiaal dat in de natuur wordt opgeruimd door onder andere schimmels. Zeker als ze op enig moment nat geweest zijn.

Er hoeven maar enkele schimmelsporen tegen een dood en nat blad aan te waaien om te laten schimmelen. Misschien ligt er in de buurt iets anders te rotten, zoals oude bladeren van bomen of oude takken of iets dergelijks, waar de sporen van afkomstig zijn. Het kan natuurlijk ook verder uit de buurt liggen maar als je wel zoiets in je eigen tuin kunt ontdekken, dan raad ik je aan om dat voorzichtig op te ruimen, zodat er niet nog meer sporen in de lucht vliegen.

Verder doen je planten het goed hoor Seppe, dus je kunt inderdaad met een gerust hart verder kweken. Veel succes en ik hoop dat je een mooie oogst hebt straks!

-xxx- Muna

(advertentie)