(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Een zevenklapper deze week, met verontrustende zinloosheid en verspilling van overheidsgeld in binnen- en buitenland. In Groningen pakte de politie een 17-jarige scooterdealer en op De Krim wordt een wiethok nog voor de kiem gesmoord. Daarnaast doen we Spanje, Turkije, India, Nigeria en Ierland aan. Pak de tissues er maar vast bij, hier gaan we!

Wietfoto 1 – Spanje

Wat zien wij hier? Het lijkt wel een Spaans wietwinkeltje! Nou is het dat in zekere zin ook, al verkocht de 41-jarige Nederlander die de toko uitbaatte alles illegaal en handelde hij bovendien in sekspillen. Dat gebeurde allemaal in de plaats Gandia, nabij Valencia. Klanten konden het groene goud ook ter plekke consumeren. Net een coffeeshop dus. Totdat de politie er een einde aan maakte, toen was het over met de pret onder de Spaanse zon. Europapress.es meldt dat er bij de inval 1.440 gram wiet, 230 gram hasj, 13 gram cocaïne en 8 doosjes pillen met de werkzame stof sidenafil (om beter te kunnen wippen) in beslag zijn genomen. 

Wietfoto 2 – De Krim 

Wat zien wij hier? Oorlogsfotografie uit De Krim, maar dan niet de Krim waarover Rusland en Oekraïne bakkeleien. Nee, dit trieste beeld komt uit onze eigen Krim. Dat ligt tussen Slagharen, ruimschoots bekend vanwege het attractiepark aldaar, en het altijd gezellige Coevorden. Vorige donderdag werden hier de twee wellicht meest ongelukkige wiettelers van gans het land gearresteerd, aangezien ze pas nét waren begonnen met hun 295 dames. Nou ziet een leeg wiethok er altijd al een beetje verloren uit, maar als de zaadjes nog niet eens zijn uitgekomen en de politie komt al langs… dan heb je simpelweg heel erg veel domme pech!

Wietfoto 3 – Turkije

Wat zien wij hier? Wat denk je van “groengekleurde planten- en pilachtige substanties in de doorzichtige zakken die verborgen waren in de legale lading”, zoals de website RayHaber het schitterend stelt. Je begrijpt, het is wiet en xtc. En een hoop ook, respectievelijk 80 en 160 kilo. Uit een vrachtwagen geplukt door de Turkse douane aan de grens met Bulgarije. Je zou denken dat de smokkelroutes – voor wiet in elk geval – andersom lopen, maar niet dus. Benieuwd wat de scorende teams van Kapıkule Customs Gate met de smokkelwaar gaan doen, aangezien zij rechtsreeks vallen onder het Turkse ministerie van… Handel.

Wietfoto 4 – India

Wat zien wij hier? Dit is een kweektent ‘using hi-tech farming techniques’. Nee niet lachen nu, want we zijn in India. En wel in de plaats Shivamogga in de zuidelijke deelstaat Karnataka. Je zou denken, pleur die wietplanten gewoon lekker buiten daar. Maar dit is het werk van drie studenten in de stad en die hebben geen buiten. Wel kregen ze de politie op bezoek, meldt de krant Hindustan Times. De belhamels Vighnaraj, Pandidorai en Vinod Kumar kweekten hun wiet – waar ze ook de Indiase lekkernij Charas van maakten – voor de verkoop aan andere studenten. En dat mag niet, hè?

Wietfoto 5 – Nigeria

Wat zien wij hier? Import mensen en niet te zuinig ook. We zien een in Nigeria in beslag genomen partij van 50 ‘jumbo bags’ vol met wiet. Dat noemen ze daarginds ook wel ‘Loud’, geen idee waarom. Agenten van de National Drug Law Enforcement Agency (NDLEA) wisten bovenstaande handel uit een witte vrachtwagen te rippen, aldus Radio Nigeria. De chauffeur wist op tijd te ontkomen op de Epe-Lekki expressway, maar zijn 2434,1 kilo (!) geïmporteerde wiet dus niet. Bij een andere actie van de NDLEA bij Alfa Beach, werd nog eens 2.910 kilo ‘Loud’ afgepakt van een boot afkomstig uit Ghana. Geen beste week voor het smokkelaarsgilde in Nigeria inderdaad.

Wietfoto 6 – Nederland 

Wat zien wij hier? Een verzameling kleine consumptieporties cannabis, 80 stuks om even Pietje Precies te zijn. Bij elkaar exact 200 gram ofwel twee ons. De voormalige eigenaar ervan is een jongeman van 17 in Groningen (je ziet ‘m gearresteerd worden op de openingsfoto van de rubriek). Hoewel ontegenzeggelijk van ondernemende aard, is het helaas ook een beetje een dommerik, zeker voor een dealer. Hij was namelijk tijdens het scooter rijden aan het bellen. Net in het zicht van agenten van Politie Team Verkeer Noord-Nederland natuurlijk. Eenmaal aan de kant gezet kwam de wietaap al snel uit de mouw en deze foto is dan ook het laatste wat we ooit van de verzameling zullen zien…

Wietfoto 7 – Ierland

Wat zien wij hier? Voor honderdduizend euro aan wiet liefst! Gezien de hoeveelheid vacuüm getrokken toppen hierboven is het helder dat we niet in eigen land zijn. We zijn wel nog in de EU, te weten in de plaats Lucan in Ierland. Twee gasten waren daar vrolijk en/want veel te hard aan het scheuren op hun of the road motor toen de gardai – zo noemen de Ieren hun politie – ze in het vizier kreeg. Daar hadden de crossers geen zin in en ze scheurden er succesvol vandoor. Minder succesvol was het weggooien van twee boodschappentassen tijdens hun vlucht. Weg 5 kilo wiet à 100.000 euro dus.

(advertentie)