(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Zoals je weet kweekt onze kweekdokter van alles en nog wat. In zijn Dokter Groen Special kweekkast staat de Runtz x Layer Cake voor de tweede keer te bloeien, en die strekt momenteel ook behoorlijk. Er waren bijna geen nieuwe paddo’s deze week maar wel heel veel mooie oesterzwammen die geoogst moesten worden…

Het lijkt erop dat de zonnige periode even een pauze heeft genomen. Vannacht heeft het geregend en ook vandaag is een bewolkte dag. Omdat mijn buitenplantjes zoals je weet in behoorlijk grote potten staan voor hun formaat, én omdat ze op een klein beetje potgrond na, in compost staan, heb ik ze gisteravond maar weer naar binnen gehaald.

De vier dames zijn deze week wel weer wat gegroeid maar ik moet eerlijk zeggen dat het niet heel snel gaat. Ze produceren ook nog niet echt veel zijtakken, maar ze staan dan ook maar een paar uurtjes per dag in het volle zonlicht.

Ik heb maar een kleine tuin waar de zon zich pas vanaf een uur of één ’s middags, en maar voor een deel laat zien. Ik verplaats de planten dan ook steeds, zodat ze elk zonnestraaltje opvangen. En zo eindigen ze ’s middag’s vaak op de vuilcontainer.

Runtz x Layer Cake

Begrijp me niet verkeerd, ik heb echt niks te klagen. Ik héb in ieder geval een tuin om lekker van het zonnetje te genieten en barbecueën is ook geen probleem. En voor wat wiet kweken betreft heb ik gewoon mijn Dokter Groen Special kweekkast waar ik het hele jaar door één wietplant tegelijk in kweek. En daar staat zoals je weet mijn prachtige Runtz x Layer Cake plant in de tweede bloei van haar leven!

Deze plant is vandaag helaas wel een van haar takken verloren. Ik ben namelijk nieuwe ‘scrogrek & clipfan beugels’ voor CNNBS aan het testen, omdat de andere beugels jammer genoeg zijn uitverkocht. Deze hield mijn clipfan een paar dagen netjes op zijn plaats, maar die is vannacht gevallen en heeft daarbij een tak gebroken. Er moet dus nog wat aan de beugel gesleuteld worden, dat is duidelijk.

Verder gaat het eigenlijk prima met de Runtz x Layer Cake, behalve dan dat de plant door de warmte behoorlijk aan het strekken is. Ik heb de lamp alweer een paar keer moeten optakelen dus ik hoop dat de strek niet te lang doorgaat zo. Buiten dat is er inmiddels ook niet zo gek veel ruimte in de kast meer over om te strekken.

Maar eerlijk is eerlijk, ik wist van tevoren eigenlijk ook wel dat dat zou gebeuren want dat hoort nou eenmaal bij een zomerkweek. Ik had het ook niet kunnen voorkomen want zoals je weet is dit een reveg, en de plant was vlak voor de zomer weer gaan groeien.

Aangezien dit de tweede bloeifase is, heeft de plant onder de toppen een enorme jungle aan takken en bladeren groeien. Deze moeten eigenlijk gesnoeid worden maar dit doe ik nog even niet in verband met de strek. Als dat gestopt is dan zal ik de plant weer even flink uitdunnen; ik hoop dat ik dat snel kan doen. De pH-dalingen die kenmerkend zijn voor het begin van de bloeifase zijn in ieder geval begonnen.

Verder is de stam van de plant ook weer dikker geworden, en prachtig om te zien. Ik heb er mijn hand omheen gedaan op de foto’ en kan mijn duim eigenlijk niet meer met mijn wijsvinger aanraken, zo dik is ‘ie geworden. Volgende week meer over deze plant, want ik heb ook nog het een en ander over mijn paddo’s te vertellen.

Mijn eerste oesterzwammen

Ik weet niet of ik het al eerder beschreven had, maar naast de paddo’s waarover ik de laatste tijd ook schrijf had ik ook oesterzwammen gekweekt. Dit gaat in het begin eigenlijk net als bij de cubensis paddo’s; je inoculeert een zak met gesteriliseerd graan (in dit geval mais) met mycelium. Als dat dan volledig doorgroeid is kun je het in een emmer met gaten, mengen met gepasteuriseerd bulksubstraat (in dit geval stro).

Als de emmer vervolgens doorgroeid is, dan groeien de oesterzwammen vanzelf uit de gaten en dat is prachtig om te zien, en ze zijn heerlijk om te eten. Ik had deze oesterzwammen gekloond van een pakje met oesterzwammen uit de supermarkt, dus zo makkelijk is het. Ik heb deze week al een paar keer oesterzwammen gegeten, en hier en daar een bakje weggegeven want ze komen letterlijk als paddenstoelen uit de emmer!

…en de paddo’s?

Met de paddo’s gaat het wat minder deze week, de laatste vlucht leverde me welgeteld twee paddo’s op. Ook is de ultrasone USB luchtbevochtiger in mijn zelfgemaakte paddo-kweekkastje kapotgegaan. Volgens mij is de connector-stekker het probleem. Die is door de hoge luchtvochtigheid verroest. Niet zo gek ook want Cubensis paddo’s hebben een luchtvochtigheid van minimaal 90% nodig.

Daarnaast was de mycelium cake (niet te verwarren met een spacecake) na drie oogsten denk ik ook al een beetje uitgeput. Toch heb ik hem nog maar eens gedompeld en een nachtje onder water in de koelkast gezet voor een nieuwe vlucht (oogst). Ook heb ik een tweede kleinere bak met mycelium in fruiting conditions gezet, maar dus niet in mijn paddo-kweekkastje, omdat die dus even buiten dienst is.

Ik zal voor mijn paddo-kast op zoek gaan naar een betere luchtbevochtiger, dat USB ding was ook wel erg goedkoop bij nader inzien. Ondertussen laat ik de paddo’s gewoon fruiten in een opbergbox en een plastic zak.

De grote bak staat in de opbergbox met onderin een laag water om de luchtvochtigheid hoog te houden. De kleine bak met mycelium groeit in en speciale plastic zak, die bij een kant en klaar paddo-kweeksetje zat en die ik had bewaard. Ook hier zit onderin een laagje water om de luchtvochtigheid hoog te houden.

Dat was het voor het voor deze week. Hoewel, mijn bonsai collectie begint inmiddels ook aardig te groeien maar daar zal ik verder niet over uitweiden. Je ziet ze wel hier en daar op de foto’s; ik vind het zelf een mooie toevoeging voor de esthetiek. Tot volgende week!

Dokter Groen

(advertentie)