(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het groeit en bloeit allemaal maar door, in en om huize Groen. Deze week ontdekte de kweekdokter dat zijn gerevegde Runtz x Layer Cake alweer in bloei staat. Ze wordt getraind met LST trainingsclips. Verder heeft de kweekdokter het natuurlijk over zijn buitenplanten en de storm, zijn paddokweek en de vacuümpotten waarin hij zijn wiet bewaart. Kweekupdate!

Het heeft gestormd, heb je het ook gemerkt? Hier viel het allemaal reuze mee maar ik hoop dat jouw wietplanten buiten nog heel en niet verdronken zijn. Ik kwam gister midden in de ergste (en enige) hoosbui thuis, en heb mijn buitenplanten meteen maar even binnen gezet. Ze hadden op dat moment al een flinke plens water over zich heen gehad, en de natte bladeren hingen met een boog naar beneden.

Net op tijd binnen

Zoals je weet staan de vier planten die ik buiten kweek in grote potten compost, wat wel heel vruchtbaar maar niet al te luchtig is. De wortels hebben de potten ook nog niet helemaal – of nog lang niet – gevuld, dus ze zouden waarschijnlijk zuurstof te kort gaan komen als ik ze kletsnat had laten regenen. Ik denk dat ik ze nét op tijd naar binnen gehaald heb.

Vanmorgen stonden de bladeren gelukkig weer trots omhoog, klaar voor een nieuwe zonnige dag! Ik denk zelfs dat de regen ze goed gedaan heeft, een beetje afharden kan zeker geen kwaad. Inmiddels staan de planten zoals je begrijpt weer lekker buiten, om vanmiddag van de zon te genieten als die mijn schaduwtuintje eindelijk bereikt heeft.

Omdat mijn buitenplanten ook vier van de vijf soorten van de CNNBS buitenwiet test zijn (de vijfde ontkiemde niet), is het denk ik ook wel leuk om te vertellen welke plant van welke soort is. Hieronder zie je ze; links op de tafel zie je Strawnana Gum, met daarnaast Dynamite Kiks. Op de foto daaronder zit #25 Dynamite op een van mijn tuinstoelen te chillen, en de plant op de foto daaronder is Jack Hulkberry.

Runtz x Layer Cake bloeit alweer!

Ik ben zeer verbaast over de snelheid waarmee Runtz x Layer Cake weer terug in de groeifase ging, en een bos aan nieuwe takken heeft aangemaakt. Van de week verbaasde de plant me weer, want ze staat alweer vrolijk in bloei!

Op 8 mei oogstte ik de plant en op 19 juni stond ze weer te bloeien. In die – pak ‘m beet – zes weken tijd ging ze terug in de groei, groeide ze en staat ze nu dus weer in bloei. Dat niet alleen maar het is ook meteen een volle en grote wietplant met een flink wortelstelsel.

Ik ben natuurlijk superblij om de nieuwe bloeiverschijnselen te zien! Niet alleen omdat er dan snel weer toppen komen maar ook omdat de strek dan misschien niet zo lang doorgaat. Aan de ventilator in mijn DGS kweekkast kun je duidelijk zien hoeveel groter de takken deze week geworden zijn. Tijd dus, om die wat hoger te plaatsen.

Training met clips

Bij het reveggen groeiden er wat meer takken aan de linkerkant van de kweekkast, en die zijn daardoor dan ook wat hoger dan de takken achteraan geworden. Gelukkig is het echter een enorme veelheid aan takken, dus met alleen de mooiste en dikste takken zou de kast al prima gevuld zijn.

Ik was dan ook van plan om mijn tweede scrogrek op te hangen en de takken daarmee opnieuw te verdelen. Dat was echter een beetje lastig in verband met de ventilator die een beetje in de weg zou zitten. En toen herinnerde ik me ineens dat ik nog een zak met LST trainingsclips had liggen. Deze had ik een paar maanden geleden eens besteld maar nooit gebruikt.

De clips blijken superhandig te zijn! Je kunt ze heel gemakkelijk om een tak clippen en die in de juiste richting buigen. En als je nóg verder wil buigen gebruik je er gewoon twee. Ik hou deze clips er zéker in, al heb ik één tak wel per ongeluk gebroken.

De gebroken tak heb ik meteen even gerepareerd met een stukje tape, en daarboven alsnog een clipje geplaatst. Let dus wel op als je de clips ook wil gebruiken en knijp dikkere takken eerst even tussen je vingers voordat je ze buigt. De allerhoogste takken zijn flexibel genoeg om gewoon te buigen zonder dat ze breken.

Dikke vette stam

Wat ik verder nog even van de Runtz x Layer Cake wil laten zien is de stam en de enorme bos takken die onder het bovenste gebladerte groeien. Ik had het van tevoren niet gedacht maar de oude stam is namelijk ook weer een stuk dikker geworden. Ik denk dan ook dat het netpotje in het hydrosysteem inmiddels uit zijn voegen barst.

Ik heb even een foto genomen van de stam met een potje waterstofperoxide ernaast. Dat is alleen ter referentie; ik heb de H2O2 verder niet voor deze wietplant gebruikt maar het stond in de buurt omdat ik de slangen van mijn waterkoeler er vorige week mee heb doorgespoeld.

Verder is de plant momenteel heel erg dorstig en hongerig. Ik check het water elke dag even snel, en vul zonodig wat aan. Vanmorgen was de bak echter bijna leeg, en de EC-waarde gedaald naar 1,1. Een teken dat ze behoorlijk wat voeding en water opneemt, dus ik heb vanmorgen en voor de verandering maar eens de volle dosis voeding gegeven.

Meestal geef ik op gevoel ongeveer de helft of iets meer van wat er op de flessen van TA staat. En voor de duidelijkheid; ik gebruik dus geen boosters en dergelijke maar alleen basisvoeding. Wel heb ik altijd een fles CalMag bij de hand, en een silicium-supplement. Afgezien van de onmisbare pH-min natuurlijk, om de pH-waarde aan te passen.

Wéér nieuwe paddo’s

Over dan naar de paddokweek die ik tegenwoordig ook beschrijf. Na de tweede oogst (vlucht) van vorige week heb ik de bak weer even goed ondergedompeld en een nacht in het water in de koelkast gezet. Daarna heb ik de mycelium-cake zoals dat heet weer in mijn paddokastje in fruiting conditions gezet, voor een nieuwe oogst.

Bij de tweede oogst groeiden de meeste paddo’s echter – heel onhandig – aan de zijkant, tussen de bak waar de cake in zit en de cake zelf in. Ik heb de hele cake deze keer dus maar omgedraaid, en dat scheelt een hoop. Alle paddo’s hebben zo weer de ruimte om te groeien, en ik heb deze week dan alweer twee keer een paar mooie exemplaren kunnen plukken. Dit is de oogst van déze week:

Vacuüm bewaarpotten

Tot slot van deze toch alweer meer dan duizend woorden lange update, kreeg ik deze week een vraag van een lezer over de bewaarpotten die ik gebruik voor mijn wiet. Dit zijn vacuümpotten van het merk Zwilling. Je koopt er een degelijke vacuümpomp bij waarmee je de potten via een ventiel vacuüm zuigt.

In de potten blijft je wiet natuurlijk langer vers en en ook de terpenen vervliegen minder snel. Maar de potten zijn zelf ook heel handig, door de rechthoekige vorm. Hierdoor hoef je nooit meer moeilijk te doen als je een topje onderin wil pakken, en kun je steeds gewoon de lekkerste top pakken als je wil.

Het enige nadeel is dat de potten soms spontaan hun vacuüm verliezen, wat eigenlijk best irritant is omdat je dan ineens een open pot hebt. Maar ja, als je wiet goed genoeg is dan ruik je dat snel genoeg. Ik heb verder geen aandelen in Zwilling maar misschien is het wat voor je. Er zijn ook zakken van hetzelfde merk die je met dezelfde pomp kunt gebruiken.

Dat was het voor deze week, het zit er weer op helaas. Maar niet getreurd want volgende week ben ik er weer met een nieuwe update over Runtz x Layer Cake, de buitenwiet planten en natuurlijk de paddo’s. Er staat weer een nieuwe bak met mycelium klaar om paddo’s te leveren maar die zet ik pas open als de huidige Cake niks meer oplevert. Tot over een weekje.

Dokter Groen

(advertentie)