(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Er groeit op het moment zóveel bij onze kweekdokter dat we het maar moeilijk in een bondige kop kunnen vatten. Zijn verslag gaat dan ook van de oogst van zijn paddo’s naar de jonge wietplantjes van de buitenwiet test, tot het wegen van de oogst van de Runtz x Layer Cake die binnen ook nog eens aan een nieuwe kweekronde is begonnen.

Als je mijn wekelijkse #SneakPreview op de CNNBS Instagram pagina gemist hebt vanmorgen, dan klopt dat. Mijn routine voor de woensdag is dat ik eerst wat foto’s neem en alvast een video voor de sneak preview maak, en daarna aan het verslag begin. Op het moment groeit er echter zo veel dat ik je wil laten zien, dat ik vanmorgen een beetje in tijdnood kwam. Vandaar.

Runtz x Layer Cake

Laat ik deze week maar beginnen in de Dokter Groen Special, oftewel mijn kweekkast. Daar is Runz x Layer Cake namelijk weer volop met haar groeifase bezig. Zoals je wellicht nog weet heb ik de plant na de oogst laten reveggen, en weer terug op het 18/6 lichtschema gezet. Vorige week liet de plant al wat nieuwe blaadjes zien, en dat was twee weken nadat ik de plant had geoogst.

Inmiddels is de plant nog een week verder, en kan ik gerust stellen dat de groeifase weer begonnen is. De nieuwe blaadjes zien er ook weer normaal uit. Ze hebben weer gekartelde bladranden en drie en hier en daar zelfs weer vijf bladvingers. Ik had wel gedacht dat het reveggen in hydro wat sneller zou gaan, maar zó snel had ik niet verwacht.

Tijd om de plant weer een beetje voor te bereiden op de bloeifase dus. Vorige week vertelde ik dat ik een tweede scrogrek zou installeren maar dat was niet nodig. Ik kon het huidige scrogrek dankzij de handige beugels gewoon voorzichtig omhoogschuiven. Hij zit nu ongeveer vijf centimeter hoger dus het valt mee met de extra hoogte door het reveggen.

Vervolgens heb ik de meeste oude topjes weggehaald, waarbij ik per ongeluk ook een kleine nieuwe uitloper heb weggeknipt. Deze topjes zijn tijdens het reveggen mooi afgerijpt dus die zal ik gewoon drogen en oproken; het was een handjevol.

Daarna heb ik ook weer eens wat water ververst. Dat had ik sinds de oogst namelijk niet meer gedaan. Ik tapte vijf liter gebruikt water af en heb 12 liter vers water toegevoegd met voeding voor slechts vijf liter. Ik heb namelijk gemerkt dat een wietplant op DWC eigenlijk niet zo’n hoge EC-waarde nodig heeft. Om de blaadjes lekker te laten glanzen heb ik ook wat silicium toegevoegd.

Buitenwiet groeit gestaag

De vier buitenwiet plantjes (Double Bubble kwam helaas niet uit) van de CNNBS Buitenwiet Test maken het buiten goed, al groeien ze niet zo snel. Mijn tuin ligt niet bepaald op het zuiden namelijk dus de plantjes zijn wat gestrekt en nog niet verpot. Dat zal ik waarschijnlijk de komende week doen, en dan kan ik ze ook meteen wat dieper ingraven zodat ze weer lekker compact worden.

Ik heb de buitenplantjes vanmorgen wel verwend met wat Bio Enhancer van Green House Feeding. Dit product bevat huminezuren en is een zeewier-extract met trichoderma nuttige schimmels en bacteriën. Het voedt enigszins maar zorgt vooral voor een beter bodemleven. Let alleen op want je mengt het spul met 1 gram per liter, alleen meet het maatschepje wat erbij zit vijf gram af.

Ik heb de Bio Enhancer ook aan al mijn andere planten heb gegeven, dit zijn voornamelijk bonsaiboompjes die ik zelf gemaakt heb. Ik heb een beuk, een paar Japanse esdoorns, een spar en nog een paar buxus-achtige struikjes.

Paddo’s geoogst

En dan was ik ook nog paddo’s aan het kweken. Het waterflesje was wat te hoog maar met een lager flesje op de luchtbevochtiger werkt het systeem bijna perfect. Bijna, want de plexiglas plaatjes trekken wat krom door de hoge luchtvochtigheid. Dus daar moet ik later nog wat op verzinnen.

Paddo’s gaan in ieder geval een stuk sneller dan wietplanten kan ik je vertellen! Vorige week liet ik je een volledig met mycelium doorgroeide bak zien. Deze week heeft die een vlucht paddo’s geproduceerd, en staat de bak ook alweer klaar voor een volgende oogst!

De eerste paddo’s kon ik dinsdagochtend oogsten. Daarna heb ik de bak afgespoeld en 8 uur in de koelkast in koud water laten weken. Gistermiddag heb ik het mycelium nog even nagespoeld en de bak weer in mijn paddo-kweekkastje gezet. Vanmorgen heb ik de deksel vervolgens er weer afgehaald, en nu staat de bak weer in ‘fruiting conditions’. Klaar om nieuwe vruchten af te werpen dus!

Van drie van de geoogste paddo’s heb ik ook sporenprints gemaakt. Je ziet ze op een van de foto’s met een potje met blauwe agar ernaast. Hierop zal ik de sporen deze week aanbrengen, zodat er weer nieuw mycelium kan uitgroeien. Dat wordt dan uiteindelijk weer het mycelium voor de volgende bak met paddo’s.

Als je het kweken van paddenstoelen en paddo’s ook interessant vindt, dan hoef je niet mee te schrijven wat ik allemaal doe. Na de zomer zal ik namelijk in een aparte rubriek op CNNBS uitleggen hoe het kweken van paddo’s gaat. Hoe je zelf een kweekkastje kunt maken, hoe je paddo’s kunt klonen en hoe je bijvoorbeeld zelf agar of een liquid culture of sporenspuit maakt.

150 gram Runtz x Layer Cake

Tot slot was het vanmorgen ook tijd om de oogst van de Runtz x Layer Cake te wegen, want die heb ik vorige week donderdag geknipt en opgepot. Het knippen ging heel makkelijk want er zat niet veel blad meer aan. Uiteraard ben ik al de hele week van de wiet aan het genieten. Het is heerlijke wiet met een ontzettend duidelijke Tangie smaak. De smaak is zelfs zo sterk dat ik hem na een puur jointje nog in mijn mond proef.

Het gewicht van alle toppen samen was 130 gram maar mevrouw Groen had ondertussen ook al een gram of 10 meegepikt, en ik heb ook al zeker 10 gram gerookt en hier en daar laten proeven. Samen zal het dus ongeveer 150 gram zijn geweest. Niet de zwaarste oogst ooit maar wel de smakelijkste, en toch bijna een gram per Watt onder de dimbare 170 Watt G-Bars LED.

Dat was het voor nu. De komende week zal ik de Runtz x Layer Cake alvast een beetje gaan scroggen want ik hoef denk ik niet meer lang te wachten met de nieuwe bloeifase. Ook denk ik dat de buitenplantjes verpot gaan worden, en misschien staan er over een week ook wel weer nieuwe paddo’s. Tot dan!

Dokter Groen

(advertentie)