(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Er groeit een hoop in huize Groen maar Runtz x Layer Cake zorgde afgelopen week voor de grootste verrassing. Deze heeft namelijk nu alweer veel nieuwe blaadjes en wordt een tweede leven gegund, terwijl de nieuwe zaailingen inmiddels buiten staan. De eerste vlucht paddo’s en oesterzwammen komen er ook al aan. En alsof het nog niet genoeg was kweekt Dokter Groen tegenwoordig ook nog bonsaiboompjes…

Eergisteren nam ik even een kijkje bij de hangende toppen van de Runtz x Layer Cake, om te zien of ze al droog waren. Ze doorstonden de knaktest met vlag en wimpel, dus de wiet is droog genoeg om schoon te knippen en in potten te doen. Dat heb ik alleen nog niet gedaan, want je moet de dingen niet haasten.

Nou ja, eerlijk gezegd had ik er misschien ook nog niet zoveel zin in maar het moét een dezer dagen wel gebeuren. Het is zonde om wiet langer te laten hangen dan nodig is, want dan verlies je gewoon langzaam terpenen. En die zijn bij deze oogst fantastisch kan ik je vertellen. Ik heb vanmorgen namelijk wel even één tak uit de tent gehaald voor een foto, en die had nog steeds dezelfde indrukwekkende Tangie-geur als toen de plant nog in mijn kweekkast stond te bloeien.

Als de geur van een wietplant in bloei bij het drogen weer terugkomt, is dat ook een teken dat de wiet droog genoeg is. Zolang je wiet bij het drogen nog gras-achtig ruikt dan zit er nog te veel vocht in. De gras-geur komt namelijk van het natte chlorofyl maar zodra dat droog is ruik je de terpenen. En het feit dát je terpenen ruikt, betekent ook dat je ze langzaam verliest. Ik moet dus niet te lang uitstellen en snel gaan knippen!

Runtz x Layer Cake groeit weer!

Vlakbij mijn droogtent staat ook mijn kweekkast, en zoals je wellicht weet staat daar ook nog steeds de Runz x Layer Cake plant die ik geoogst heb. Ik heb bij het oogsten namelijk wat laag groeiende topjes en takken laten zitten, en het lichtschema weer op 18/6 gezet om te kijken of de plant weer zou gaan reveggen. Nou, dat heeft ze razendsnel gedaan want ze groeit inmiddels weer.

Terwijl de wiet droogde is de plant dus alweer gaan groeien. Dat gaat dus kennelijk razendsnel in een hydrosysteem! En goed ook want uit bijna alle topjes komen nieuwe en fris groene blaadjes. Het is prachtig om te zien en ik vind dan ook dat deze wietplant een tweede leven verdient. Ik twijfelde eerst nog of ik haar wel in de zomer door zou moeten kweken maar nu ze alweer groeit kan ik haar toch onmogelijk om zeep helpen.

Het komt goed uit dat ik nog een tweede set scrogrek-beugels heb liggen, want de andere laat ik voor wat extra steun maar zitten. Ik zal van de week het tweede rekje plaatsen, want de plant moet deze keer extra goed laag gehouden worden. De oude stam is immers al de nodige centimeters hoog. Daarnaast zal het ook een zomerkweek worden, waarbij de plant waarschijnlijk ook wat meer zal strekken door de hogere temperatuur.

Paddo’s komen eraan

De tweede kweekcyclus met dezelfde Runz x Layer Cake is dus begonnen. Wat ook al een tijdje begonnen is, is de kweek van mijn paddo’s. Vorige week en die week ervoor heb ik er al het een en ander over verteld, en later zal ik in een aparte rubriek helemaal uitleggen hoe het kweken van paddo’s en paddenstoelen in zijn werk gaat. Tot die tijd laat ik je in mijn wekelijkse verslagen alvast een meetje meekijken. Ik kweek momenteel oesterzwammen, Lion’s Mane en Cubensis paddo’s.

De zakken met oesterzwammen broed zijn helemaal wit doorgroeid, en klaar om in een bulk-medium te zetten. Het medium dat ik ervoor gekozen heb is stro, maar daarover zal ik je volgende week wat meer vertellen.

De grote bak met Cubensis broedsel staat echter al even in een bulk-medium (kokos, vermiculiet en een klein beetje gips), en heb ik vanmorgen in ‘fruiting conditions’ gezet. Dat betekent dat de deksel eraf mag, en de bak in een ruimte met een hele hoge luchtvochtigheid komt. De ruimte die ik hiervoor gereserveerd heb is de bovenste plank van een prototype paddo-kweekkastje dat ik gemaakt heb.

De luchtvochtigheid wordt hier straks hoog gehouden met een goedkope AliExpress luchtvochtigheids-controller en een UBS luchtbevochtiger. Ik heb het vanmorgen voor het eerst getest en het systeem werkt. Het probleem is alleen dat de luchtbevochtiger wat te hoog is. Hierdoor slaat alle waterdamp meteen tegen het plafond van het kastje neer, en komt het als druppels water weer omlaag. Ik zal dus even op zoek moeten naar een minder hoog waterflesje. Ondertussen heb ik de bak met paddo’s even tijdelijk in een plastic zak gezet om de luchtvochtigheid hoog te houden.

Buitenwiet en bonsaiboompjes

Zoals je merkt groeit er nogal wat in huize Groen op het moment, en we zijn er nog niet. Buiten heb ik namelijk ook nog de zaailingen van de CNNBS buitenwiet test staan. Door het lekkere weer konden ze deze week voor het eerst naar buiten. En zo staan ze nu gezellig naast mijn bonsaiboompjes in de zon te chillen. Dat is nog een kweekhobby die ik onlangs heb opgepakt, maar waar ik je verder niet mee zal vervelen.

Ik heb deze week nog vier zaailingen over. De Auto Blancaneu had ik voor een vriend laten ontkiemen en heb ik inmiddels overgedragen, dus dat is er al één minder. Daarnaast is de Double Bubble toch niet uitgekomen; Double didn’t Bubble zullen we maar zeggen, dus het wordt een buitenwietseizoen met Dynamite Kiks, #25 Dynamite, Jack Hulkberry en Strawnana Gum.

Alle vier de zaailinegn zijn wat gestrekt maar Dynamite Kiks nog het meeste. Ze hangt zelfs wat omlaag maar ik zal het plantje niet ondersteunen. De wind en de zon zullen haar wel sterker maken, en als het tijd is om de plantjes te verpotten dan kan ik ze altijd nog wat dieper zetten, zodat ze weer wat compacter worden.

Tot zover. Volgende week ben ik er weer en zullen we zien hoe het met alle planten en paddenstoelen gaat. Als het goed is heb ik dan emmers met oesterzwammen broed klaargemaakt, is Runtz x Layer Cake van een tweede scrogrek voorzien, en zijn de zaailingen misschien wel aan een nieuw potje toe. En misschien heb ik dan ook al wat kleine minipaddo’s om te laten zien. Tot dan!

Dokter Groen

(advertentie)