(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Omdat Runtz x Layer Cake nog wat langer moet drogen heeft Dokter Groen het deze week over zijn zaailingen en paddenstoelengebroed. De zaailingen staan nog binnen naast de reveggende Runtz x Layer Cake plant maar gaan deze week naar buiten. Het mycelium van de paddo’s is bijna klaar om vruchten af te werpen, en de kweekdokter legt in grote lijnen uit hoe je zelf ook paddenstoelen kunt kweken. 

Zoals te verwachten viel, hangen de Runtz x Layer Cake toppen nog te drogen in mijn oude kweektentje. Ik heb er een foto van gemaakt maar veel valt er op dit moment nog niet over te vertellen. Hopelijk is de wiet volgende week wel droog en kan ik je wat meer vertellen over de smaak. Ik heb er hoge verwachtingen van want de toppen zagen er prachtig uit, en de geur was geweldig!

Aan het onderste deel van de Runtz x Layer Cake, heb ik een paar onderontwikkelde topjes en een schutblad laten zitten. Veel was het niet want ik had de wietplant tijdens het kweken ook al gediefd, maar hopelijk is het genoeg om een nieuwe wietplant uit te laten groeien.

Als ik dat ga doen dan betekent het ook dat ik de plant tot na de zomervakantie in leven moet houden. Ik ben er dan ook nog niet helemaal zeker van, want dat kost natuurlijk een hoop stroom. Dat niet alleen maar ik kan de kast ook gewoon schoonmaken en na de zomer weer met een nieuw zaadje kan beginnen. Aan de andere kant is het misschien wel een interessant experiment om te laten zien hoe veerkrachtig wietplanten zijn.

Buitenwiet zaailingen

In ieder geval staat de plant nog in de kast, en die draait nu op het 18/6 lichtschema. De 170 Watt G-Bars LED is naar 40% van het vermogen gedimd, om stroom te besparen. Naast de resten van de Runtz x Layer Cake staan ook zes zaailingen. Eéntje daarvan is een Auto Blancaneu die ik voor een vriend heb laten ontkiemen. De overige vijf zijn de uitgekomen zaadjes van de CNNBS Buitenwiet Test, die ik vorige week heb laten ontkiemen.

Ik deed de zaadjes vorige week woensdag in de koffiefilters, en vrijdag heb ik ze in potjes met aarde gedaan. De Strawnana Gum, Jack Hulkberry, #25 Dynamite en Dynamite Kiks waren netjes uitgekomen en hadden een kort worteltje. Het Double Bubble zaadje was ook geopend maar had eigenlijk nog geen worteltje. Ik kon het eerste witte puntje van het worteltje wel zien, dus die heb ik vol vertrouwen ook in de aarde gepoot.

Inmiddels heb ik van de buitenwiet testzaden dan ook vier zaailingen, alleen is de Double Bubble nog niet boven de grond. Ik heb wel gelezen dat deze bij meer testkwekers wat traag is, dus ik geef haar nog niet op. De aarde is mooi vochtig en er is geen reden om aan te nemen dat het zaadje doodgegaan is. Geduld blijft dus een schone zaak…

Ik heb de zaailingen nog even in de kast gehouden, want het weer werkte niet erg mee de afgelopen week. Ik heb daarnaast ook veel slakken in mijn tuin, en die lusten kleine wietplantjes letterlijk rauw. Komende week wordt het als het goed is beter weer, en mogen ze naar buiten. ’s Nachts zal ik ze echter nog binnenhouden om te voorkomen dat ze aan de slakken ten prooi vallen. Een slak vreet een zaailing namelijk met gemak in een nacht op, en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Paddo’s onderweg

Vorige week heb ik ook wat over mijn paddenstoelenbroed verteld. Dit groeit onderin in een omgebouwd IKEA kastje, met onderin een warmtematje en een rekje erboven waar het mycelium op staat. Ik heb twee zakken met oesterzwammenbroed op maïskorrels die inmiddels bijna helemaal gekoloniseerd zijn.

Tussen de zakken met het mycelium van de oesterzwammen staat een zak met Lion’s Mane (Pruikzwam) mycelium op gierst. Deze paddenstoelensoort is heel gezond en goed voor je hersenen, alleen weet ik niet helemaal zeker hoe het met het mycelium in deze zak gaat. Het mycelium van deze soort kun je namelijk niet zo goed zien, waardoor het lijkt of er niets groeit. Het kan dus goed zijn dat deze zak ook al helemaal gekoloniseerd is maar zeker ben ik daar niet van.

Misschien ben je nog het meest nieuwsgierig naar de magische Cubensis paddenstoelen. Hiervan heb ik een grote bewaardoos met spawn (broed) en twee kleinere bakjes staan. Ze komen van paddo’s die ik met een kweeksetje gekweekt heb, en toen heb gekloond in een liquid culture. Dit klinkt als een soort hydrokweken maar is in feite gewoon een oplossing van water en honing, waarin het mycelium kan groeien.

Met een klein beetje doorgroeide liquid culture, kun je vervolgens een zak met een graansoort inoculeren en dat is wat ik gedaan heb. Ik heb hiervoor een pak en twee cupjes bruine kant-en-klaar rijst gebruikt. Het koloniseerde ontzettend snel, en voor je het weet was het helemaal wit doorgroeid met mycelium. Dit gebruik je vervolgens om een bulk-substraat mee te ‘besmetten’. Als dat dan ook doorgroeid is kun je het laten ‘fruiten’ zoals dat heet. Fruiten betekent dat je de uiteindelijke paddenstoelen laat groeien.

Dit hele proces is voor de meeste paddenstoelen min of meer hetzelfde, alleen kunnen de gebruikte graansoorten en het bulk medium wat verschillen. Je hebt bijvoorbeeld paddenstoelen die goed op hout groeien en waar je zaagsel of houtblokken voor kunt gebruiken maar andere soorten doen het beter op mest of een kokos substraat.

De oesterzwammen komen straks op stro, en de Lion’s Mane komt (als het tenminste nog goed groeit) op hardhout vuurpellets. Het doorgroeide Cubensis mycelium (de bruine rijst dus) heb ik met kokos, vermiculiet en een klein beetje gips gemengd en in de bakken gedaan. De grootste bak is inmiddels bijna helemaal doorgroeid en mag binnenkort fruiten. De twee kleinere bakken heb ik later gemaakt en zijn nog niet zo ver.

Om de paddo’s te laten fruiten, moet je een ruimte hebben met een hele hoge luchtvochtigheid. Kant-en-klare kweeksetjes zet je daarvoor bijvoorbeeld in een zak met onderin een laagje water. Ik heb voor het fruiten echter een speciale ruimte gemaakt in de bovenste helft van het IKEA kastje. Een ultrasone USB-luchtbevochtiger van enkele euro’s op AliExpress heb ik daarvoor aangesloten op een eveneens goedkope Chinese luchtvochtigheidscontroller.

Ik heb dit systeempje eerlijk gezegd zelf een beetje bij elkaar bedacht, dus we moeten nog zien hoe goed het werkt. Misschien wel volgende week, want ik ben van plan om de grote bak van de Cubensis deze week in ‘fruit-omstandigheden’ te zetten.

Dit is in vogelvlucht een beetje hoe het werkt met paddenstoelen, maar er komt nog wel het een en ander bij kijken. Als je het leuk vindt, hou CNNBS dan de komende tijd in de gaten want ik ben van plan om er wat meer en wat vaker over te schrijven. Ik denk alleen niet in mijn kweekverslagen maar misschien wel in een aparte rubriek. Niet iedere cannabisliefhebber is immers ook in paddenstoelen en paddo’s kweken geïnteresseerd.

Dat was het voor deze week. Volgende week gaan we zien of de Double Bubble boven de grond is, en hoe de buitenwietplantjes het maken buiten. En als ik paddo’s heb dan laat ik ze natuurlijk ook zien. Tot dan!

Dokter Groen

(advertentie)