(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het duurde even wat langer dan normaal, maar vanaf Hemelvaart barst dan toch de zomer van 2023 los. Daarmee verandert wellicht ook je eetpatroon: van dampen de aardappels met bal gehakt naar frisse salades met fruit en noten. En met verse wiet, kan dat ook? Hoe zit dat, is het smikkelen van rauwe cannabis salade in het zomerzonnetje een lekker en gezond idee?

Verschil tussen rauwe cannabis en gedecarboxyleerde wiet

Een nieuwsgierige lezer van CNNBS mailde ons met de vraag of ie verse wiet in zijn zomerse salades kan mikken. Het antwoord is uiteraard ja, maar waarom zou je? Als je wilt genieten van de (psychoactieve) effecten van cannabis, heeft het niet veel zin om het rauw te eten.

De effecten van wiet komen van de actieve bestanddelen, waarbij we met name moeten noemen: delta-9-tetrahydrocannabinol (THC), cannabidiol (CBD) en cannabigerol (CBG).

Deze drie ingrediënten zijn niét van nature al aanwezig in wiet. Ze ontstaan door een chemisch proces dat decarboxyleren heet. Bij blootstelling aan licht of hitte door roken of bakken, laat de zogeheten carboxygroep los. Dit proces noemt men dus decarboxyleren.

Zónder de carboxygroep (vroeger gebruikte men de term ‘carboxylgroep’) kunnen deze drie verbindingen een therapeutisch effect hebben. Alleen dan – simpel gezegd wanneer je het eerst verhit – kan THC dus leiden tot een high!

En een smoothie met verse wiet, is dat wel wat?

Een andere semi-trend die online steeds vaker te zien is, is de cannabis smoothie. Dat is gewoon een andere vorm van rauwe cannabis.

 

Bij het opnemen van rauwe cannabis in je dieet moet je rekening houden met de kans op bijwerkingen, zoals allergische reacties, mogelijke inname van insecticiden en pesticiden en een aangetast immuunsysteem door mogelijke blootstelling aan ziekteverwekkers.

Het consumeren van rauwe cannabis kortom, is niet de beste oplossing voor snelle symptoomverlichting. Bovendien wordt ook bij het maken van een smoothie met rauwe cannabis de THCA niet geactiveerd, dus niks geen high in je zomerbol…

Rauwe en daarmee inactieve THC is een lastige substantie om te onderzoeken

Onderzoekers zijn zeker geïnteresseerd in rauwe wiet, maar de moeilijkheid bij het bestuderen van de effecten van THCA – de rauwe, zure cannabinoïdevorm van THC, waarbij die “a” staat voor “acid” – is de instabiliteit ervan. De carboxygroep laat namelijk heel gemakkelijk los van de verbinding.

Onderzoekers hebben bijvoorbeeld aangetoond dat THCA onstabiel is in ethanol. Na 10 dagen bij 25ºC bleef slechts 33% van de THCA in ethanol over. Verlies van THCA trad zelfs op na bevriezing.

Hoewel onderzoekers suggereren dat er veel mogelijke medicinale toepassingen van rauwe wiet zijn, moeten ze de stabiliteit ervan waarborgen om te voorkomen dat THCA snel wordt omgezet in THC, wat een high veroorzaakt.

Voor medicinale gebruikers is rauwe, verse wiet wellicht helemaal geen slecht idee, maar voor recreatieve cannabis consumenten dus wel.

Uiteraard zijn er dan nog steeds meer dan genoeg mogelijkheden om te genieten van cannabis eten, het enige wat je dan echter op zeker van tevoren moet doen is je speciale ingrediënt decarboxyleren 😉

Heel veel super lekkere edibles recepten vind je HIER bij ons internetzusje Mediwietsite in hun menu!

[openingsfoto: OMfotovideocontent/Shutterstock]
(advertentie)