(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Voor de bijna zes miljoen inwoners van de Amerikaanse staat Minnesota begint de zomer alvast goed. Vanaf 1 augustus dit jaar wordt recreatieve cannabis er namelijk legaal. Zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat zijn akkoord met de legalisatiewet en gouverneur Tim Walz heeft al aangegeven dat ook hij zijn krabbel zet onder de wietwet. Extra leuk voor de mensen daar is de ruime regeling voor bezit en thuisteelt.

23e van de 50 Amerikaanse staten die wiet legaal maakt

Senatoren in Minnesota hebben zaterdag een wetsvoorstel goedgekeurd dat recreatief wietgebruik door mensen ouder dan 21 jaar mogelijk maakt, en van Minnesota de 23e staat maakt die cannabis legaliseert voor volwassenen.

De maatregel is al goedgekeurd door het Huis en gaat nu naar de Democratische gouverneur Tim Walz, die beloofd heeft het wetsvoorstel te ondertekenen.

Voorstanders van het wetsvoorstel stellen dat het de volksgezondheid en veiligheid zal verbeteren en sociale rechtvaardigheid bevordert. Tegenstanders zien dit vanzelfsprekend precies andersom. Het wetsvoorstel werd met 34-32 aangenomen, bij een zogeheten partijgebonden stemming. Weet je gelijk hoeveel Democraten er in de Senaat van Minnesota zitten…

Royale regulering voor de inwoners van Minnesota

Volgens het wetsvoorstel wordt het vanaf 1 augustus legaal om thuis cannabis te bezitten, te consumeren en te kweken. Detailhandel in dispensaries – de Amerikaanse variant van onze coffeeshops – zal waarschijnlijk nog minstens een jaar op zich laten wachten.

Zoals gezegd krijgen de mensen in Minnesota een van de royaalste reguleringen van heel de VS (en misschien wel van heel de wereld). Zo mag iedere volwassene 2 pounds (900 gram) wiettoppen in huis hebben. In het openbaar mag je er rondhuppelen met 2 ounces (57 gram) gedroogde wiet op zak. Andere maxima voor bezit zijn 800 milligram THC in gummies en andere edibles en 8 gram cannabisconcentraat.

Een stedentripje naar de ’tweelingsteden’ Minneapolis en St. Paul – aan weerszijden van de rivier de Mississippi – wordt binnenkort nog veel prettiger… [foto: f11photo/Shutterstock]

Dat is allemaal al tof, maar het wordt helemaal feest als we naar de thuisteelt kijken die vanaf augustus is toegestaan. Per huishouden mogen er liefst acht wietplanten aanwezig zijn, waarvan er vier tegelijkertijd mogen bloeien. De teelt moet in een afgesloten ruimte plaatsvinden, die niet toegankelijk mag zijn voor iedereen onder de 21 jaar.

Strafblad uitgewist

Ook de staatskas zal er wel bij varen. De overheid in Minnesota gaat een verkoopbelasting van 10% heffen op cannabisproducten, bovenop de bestaande omzetbelasting.

Minnesotans die zijn veroordeeld voor wietbezit krijgen hun strafblad automatisch gewist. Het Bureau of Criminal Apprehension schat echter dat het tot augustus volgend jaar zal duren om ze allemaal te verwerken. Ach ja, een lelijk erfenisje van de war on drugs zullen we maar denken…

Mensen die zijn veroordeeld voor andere niet-gewelddadige cannabisovertredingen kunnen een verzoek indienen om hun strafblad te laten verwijderen of hun straf te verminderen.

Lokale overheden krijgen meer bevoegdheid om het aantal dispensaries te beperken en ze uit de buurt van scholen te houden, maar mogen ze niet helemaal verbieden.

[openingsbeeld: Strela Studio/Shutterstock]
(advertentie)