(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

In Dokter Groen’s Special staat een Runtz x Layer Cake die een lust is voor het oog, met haar verse groene takken uit het ‘oude hout’. De buitenwiet plantjes van de kweekverslaggever zijn een beetje gestrekt, en een nieuwe vlucht paddo’s is alweer onderweg. Kweekupdate!

Zoals je weet heb ik op het moment aardig wat kweekprojecten hoog te houden, en dus ook genoeg om over te schrijven. In mijn tuin groeien vier jonge wietplanten van de CNNBS buitenwiet-test tussen verschillende boompjes waar ik bonsai’s van probeer te maken. In mijn zelf geknutselde paddo-kweekkastje is een tweede vlucht (zo noem je een oogst bij paddenstoelen) paddo’s onderweg, en in mijn ‘Dokter Groen Special‘ kweekkast zit de Runtz x Layer Cake voor de tweede keer weer vol met groene bladeren.

The second time around

Na de oogst van Runtz x Layer Cake was ik eigenlijk plan om een zomerstop te houden. Bij wijze van experiment heb ik de plant echter laten reveggen, oftewel terug in de bloeifase laten gaan. En ik ben blij dat ik dat gedaan heb want de plant ziet er werkelijk prachtig uit. Op een of andere manier is het heel bevredigend om de nieuwe groene scheuten uit de oude verhoute takken te zien groeien. Hoewel ik deze plant niet speciaal voor haar schoonheid heb getraind is ze prachtig geworden.

De bovenkant van de plant bedekt alweer een groot deel van het kweekoppervlak, dus ik denk eerlijk gezegd dat het niet meer lang zal duren voor ze aan haar tweede bloeifase mag beginnen. Misschien deze week wel…

Wie het ook leuk vond om de tweede groeifase van mijn Runtz x Layer Cake te zien, was Marlon. Hij stuurde me een aardig mailtje om me dat te laten weten, met een paar foto’s van zijn wietplanten uit zaadjes die hij via CNNBS gewonnen had. Hij heeft onder andere een Prima Hollandica en een Lava Freeze die hij ook nieuw leven probeert in te blazen. Zijn planten zijn ook prachtig, dus die wilde ik je ook even laten zien.

Buitenwiet mag wel een beetje strekken

Dan over naar mijn tweede kweekproject, namelijk de vier plantjes van de CNNBS buitenwiet-test. Die groeien niet heel erg hard en zijn een beetje gestrekt. Dat komt omdat ze in mijn tuin maar een paar uurtjes per dag  direct licht krijgen. Ze staan ook tussen andere planten die al wat hoger zijn, waardoor ze een beetje de hoogte in gaan.

Vorige week schreef ik dat ik ze bij het verpotten wel wat dieper zou ingraven maar inmiddels denk ik dat ik dat niet eens zal doen. Komt de tijd om ze te verpotten dan krijgen ze alleen een nieuwe pot, en wellicht dat ik ze zelfs wel wat hoger zal ingraven. De plantjes zijn namelijk niet voor niets gaan strekken; het betekent dat ze wat meer licht willen en dat hogerop zoeken. Nou, dan laat ik ze toch, hebben ze al die moeite ook niet voor niets gedaan.

Omdat de wietplantjes buiten niet in ideale omstandigheden opgroeien, verwacht ik ook geen enorme opbrengst of topresultaat. Ik laat de planten dan ook groeien zoals ze willen groeien, en als dat betekent dat ze lang en hoog worden dan is dat maar zo. Ze hebben in ieder geval nog meer dan genoeg tijd om te groeien!

Paddo’s pinnen aan de zijkant

Mijn derde kweekproject zijn de paddo’s. Vorige week had ik de eerste vlucht daarvan geoogst, en de bak daarna ondergedompeld en weer terug in mijn kweekkastje gezet. Inmiddels groeien er weer een paar nieuwe paddenstoelen maar niet zo veel als de eerste ronde. De paddo’s die nu opkomen groeien bovendien uit de zijkant van de bak, en niet meer netjes aan de bovenkant.

Deze zogenaamde ‘side pins’ zijn wat lastiger te oogsten, en kun je voorkomen door de binnenkant van de bak met zwarte folie te bekleden voordat je die met mycelium en substraat vult. Maar ik heb dat dus niet gedaan, en daarom heb ik nu vooral nieuwe paddo’s aan de zijkant.

Ook dit is een beetje experimenteren voor mij, dus side pins zijn geen enkel probleem. Bovendien heb ik ondertussen toch al meer paddo’s dan ik het komende jaar waarschijnlijk ga gebruiken. Psilocybine is nu eenmaal niet iets dat je ieder weekend wil nemen…

Dat was het voor deze week. Ben je er volgende week weer om te zien hoe het verder gaat met Runtz x Layer Cake, mijn buitenwiet testplantjes en de paddo’s? Misschien staat de Runtz x Layer Cake dan wel weer op het bloeischema, en wellicht heb ik de buitenplantjes dan wel verpot. De paddo’s zullen volgende week zeker weer geoogst zijn, want die groeien – zeker in vergelijking met wietplanten – razendsnel!

Dokter Groen

(advertentie)