(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het warme weer bezorgde onze kweekdokter een hoop werk deze week. Omdat hij in het eerste tropische weekend van het jaar niet thuis was, heeft hij al zijn kweekprojecten zomerklaar gemaakt. Runtz x Layer Cake staat dus gekoeld en wel op 12/12, en buiten zijn de jonge wietplantjes verpot. De paddo’s zijn helaas wel wat te ver doorgegroeid in het weekend…

Er is de afgelopen week weer veel veranderd en gebeurd met mijn kweekprojecten. De warme temperatuur buiten zorgde voor een hoop werk om alle planten en paddenstoelen gezond en wel te houden. Op warme dagen groeit alles namelijk een stuk sneller, maar is het ook opletten geblazen. Buiten is het water niet aan te slepen en in het hydrosysteem in mijn DGS kweekkast wordt het veel te warm als je niet oplet.

Ook de paddo’s en paddenstoelen gaan trouwens als een speer met dit weer, al was de tweede ‘vlucht’ (oogst) lang niet zo groot als de eerste. Maar laat ik bij het begin beginnen, namelijk vorige week vrijdag, twee dagen na mijn laatste kweekverslag.

Runz x Layer Cake weer op 12/12

Ik zou het weekend niet thuis zijn maar het zou voor het eerst dit jaar ook een tropisch weekend worden. En omdat de Runtz x Layer Cake plant die ik zoals je weet had laten reveggen, het kweekoppervlak alweer voldoende gevuld had, besloot ik om haar op het bekende 12/12 lichtschema te zetten. Ik heb de schakelklok van de dimbare 170 Watt G-Bars zo ingesteld dat de lamp om 22:00 uur ’s avonds aan gaat, en om 10:00 uur ’s ochtends weer uit gaat.

Ondanks dat de lamp alleen ’s nachts aanstond en vier uur korter dan daarvoor, was het water toen ik zondag weer thuiskwam toch 28 graden. Veel te heet dus, en een recept voor wortelrot als je er niets aan doet. Het zou heel zonde zijn als deze plant na het reveggen alsnog aan wortelrot ten onder zou gaan.

Maar gelukkig had ik de waterkoeler van AliExpress nog staan, dus die heb ik weer aangesloten. De slangen zaten helaas wel vol met oude drek, dus die heb ik eerst even goed doorgespoeld. Eerst met water en daarna met water en H2O2. Daarna heb ik het water nog even voor een groot deel ververst met koel kraanwater, en sindsdien blijft het water weer netjes rond de 20 graden.

Strek ook weer begonnen

Of het door de warmte komt of het 12/12 lichtschema, maar de strekkende fase is duidelijk ook weer aangebroken voor Runtz x Layer Cake. Een veelheid aan nieuwe vertakkingen die na het reveggen zijn ontstaan, proberen nu snel hogerop te komen. Omdat de plant al een keer gebloeid heeft en dus al best oud is, zitten de nodes asymmetrisch aan de takken, en dus niet meer tegenover elkaar.

Onder het bladerdek groeien daarnaast ook heel veel nieuwe takjes die ik later weg zal halen. Daar wacht ik echter nog wel even mee, want ik wil de strek aan de bovenkant van de plant niet nog verder stimuleren. Wel heb ik de dimmer van de G-Bars uitgezet, oftewel de lamp draait weer op het volle vermogen (170 Watt).

Tweede vlucht paddo’s

Dan de paddo’s. Daar voorzag ik ook een probleem want voor het weekend waren ze al hard aan het opkomen. Met paddo’s moet je namelijk opletten dat je ze oogst voordat de vliesjes (een soort velletje) onder de hoedjes scheuren. Als die namelijk scheuren dan komen de sporen vrij en zit alles onder een zwart laagje sporen. Dit zou de toekomstige oogsten ook verpesten maar dat is niet waar. Het zorgt er wel voor dat de potentie van de paddo’s afneemt als je ze zo laat oogst.

Op vrijdag heb ik daarom zoveel mogelijk paddo’s geoogst. Maar omdat ik veel side pins had (paddo’s die aan de zijkant in het bakje groeiden) kon ik er niet goed bij. Het gevolg was dat de boel zondag toch onder de zwarte sporen zat. En dat was dan de tweede vlucht of oogst. Het was wat minder als de eerste keer maar toch wel aardig. Inmiddels heb ik het mycelium weer een nacht onder water gedompeld en in de koelkast gezet, en staat de bak weer in mijn zelfgemaakte paddo kweekkastje, klaar voor de derde vlucht…

Buitenwiet verpot

Buiten stonden mijn wietplantjes nog altijd in kleine voorgroeipotjes. En met het tropische weekend op komst heb ik ook hier op vrijdag maatregelen genomen en de plantjes maar vast verpot. Ik was dat eigenlijk nog niet van plan maar denk dat ik er wel goed aan gedaan heb. De plantjes stonden te bakken in de zon zondag maar ze hebben het in ieder geval overleefd.

Voor het verpotten heb ik voornamelijk compost gebruikt, en een klein deel potgrond met een laagje boomschors bovenop om teveel verdamping tegen te gaan. Liever had ik een 50/50 mengsel van compost en potgrond gehad maar de compost zat nu eenmaal in een zak van 40 liter. Ik heb vier 12-literpotten gebruikt dus dat kwam zo uit. Aan voeding zullen de plantjes in ieder geval niets te kort komen!

Na het verpotten heb ik de plantjes allemaal nog één liter water gegeven, en sindsdien hebben ze niets meer gehad. Laat ze eerst zelf maar even naar water zoeken met hun wortels. Bovendien wil ik niet te veel water geven want compost is niet het meest luchtige medium.

Dat was het voor deze week. Volgende week zal Runtz x Layer Cake wel weer veel hoger zijn, net als hopelijk de vier buitenwietplantjes. En misschien heb ik dan ook wel weer paddo’s te oogsten, en misschien ook wel oesterzwammen… Tot dan!

Dokter groen

(advertentie)