(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het langverwachte Oekraïense offensief in de oorlog tegen Rusland is eindelijk begonnen. Op offensieve oorlogsacties tegen de wietplant heb je uiteraard helemaal niet hoeven wachten – de war on drugs slaapt nooit. De benzine voor alle wapengekletter tegen de verboden plant wordt dan ook lekker opgehoest door belastingbetalers. Kortom, weer een druk weekje met beelden die nooit hadden moeten worden… eh, geschoten.

Wietfoto 1 – Nederland

Wat zien wij hier? Een wijkagentfoto, dus dan weet je: hier is een wiethok opgerold. Wijkagenten zijn immers dagelijks bezig om de buurt veilig te maken en dat betekent in de praktijk: planten rooien. Nu kreeg wijkagent Michel Verhagen – hij zwaait met zijn knuppel in Wieringermeer – voor deze ‘integrale controle’  ook nog hulp van de gemeente Hollands Kroon, de omgevingsdienst en de politie. Het mag immers de hoofdprijs kosten om wijken veilig te maken, niet dan? Oh ja, Michel heeft ook nog een “leuk detail” voor zijn publiek op Instagram: “De toegangsdeur betrof een boekenkast die geheel was weggewerkt in de muur.”

Wietfoto 2 – Tanzania

Wat zien wij hier? Geen uit de hand gelopen kampvuurtje van verkleumde padvinders. Het is brandende wiet, maar helaas op de verkeerde manier brandend. We zijn dus in Tanzania, waar wiet verboden is. De Drug Control and Enforcement Authority (DCEA) ging er onlangs flink tekeer. Met een 8 dagen (!) durende ‘speciale actie’ tegen de teelt van cannabis in de regio Arusha in het Oost-Afrikaanse land. “Tijdens de operatie, specifiek rond de voet van Mount Meru, een slapende stratovulkaan die 70 kilometer ten westen van de Kilimanjaro, is 953 hectare cannabis vernietigd”, schrijft de DCEA. Zestien stoute Tanzanianen waren eveneens de sjaak.

Wietfoto 3 – Groot-Brittannië

Wat zien wij hier? De vruchteloze vruchten van de harde arbeid van het wietvolkje bij uitstek: Albanezen. Die zijn, samen met Vietnamezen, nogal oververtegenwoordigd in de 100% illegale wietteelt van Groot-Brittannië. In dit geval in Peterborough gaat het om Bujar Gjeci (zie de openingsfoto van deze week). Hij werd met handschoentjes aan en al op heterdaad betrapt door de politie, zo schrijft ITV. Zijn “mix van jonge en oude planten” was volgens de autoriteiten goed voor een zwarte omzet van 175.000 euro. Geen wonder dat al die werkloze en/of criminele Albanezen zo graag richting het Kanaaleiland trekken! Voorlopig mag Bujar ook nog even blijven, hij kreeg namelijk 1 jaar cel.

Wietfoto 4 – Australië

Wat zien wij hier? Het eindresultaat van te hard rijden, kun je stellen. De 31-jarige bestuurder van een busje in Broken Hill in de Australische deelstaat New South Wales reed namelijk te hard op Rakow Street. Uiteraard net als de politie in de buurt is, zul je altijd zien. “Achterin het voertuig werd 50 kilo cannabis gevonden in grote verzegelde zakken met een geschatte straatwaarde van 250.000 dollar (155.000 euro, red.)”, schrijft 9News. De dude uit Adelaide en zijn twee vrouwelijke passagiers zetten het spontaan op een lopen na die afgang, richting een… begraafplaats. Wel een toepasselijk eindstation natuurlijk, ook voor een mislukt cannabis avontuur.

Wietfoto 5 – Nederland

Wat zien wij hier? Wie anders dan een coffeeshop heeft zoveel kleine gripzakjes wiet in huis? En inderdaad. “Uit verklaringen in dat onderzoek bleek deze woning een zogeheten stashlocatie of overdrachtspunt was van een coffeeshop in Leeuwarden”, schrijft het Friesch Dagblad. In maart pikte de politie uit de woning aan de Leliestraat 10 kilo hasj, 25 kilo wiet en 5.509 joints. Zielig gedoe weer. Niet dat het iets uitmaakt, maar de autoriteiten blijven maar jagen op cannabisvoorraden van shops. Behalve dat één shop in Leeuwarden dus voor een kapitaal aan handel kwijt is, sluit burgemeester Sybrand Buma de woning ook nog eens voor 6 maanden. 

Wietfoto 6 – Verenigde Staten

Wat zien wij hier? Een fotocollage op Twitter van verslaggeefster Judy Lucas van The Ithaca Voice, een regionaal sufferdje in de Amerikaanse staat New York. “Office of Cannabis Management raids two downtown Ithaca stores”, schrijft de krant. Hoewel recreatieve cannabis legaal is in de staat New York, zijn er nog altijd veel en veel meer illegale ‘dispensaries’, al dan niet in vermomming. In dit geval maakte de staatspolitie een einde aan de wiethandel in Zaza’s Exotic Market and Smoke Shop en Black Leaf NY.  Opmerkelijk is dat beide illegale wiettoko’s op een steenworpje afstand liggen van de enige – in maart geopende – legale marijuana dispensary van Ithaca…

(advertentie)