(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

De vraag van Arrian is er een die onze Lieve Muna eigenlijk iedere zomer wel krijgt, en ook al vaker beantwoord heeft. Toch neemt ze vandaag de moeite om nog eens uit te leggen hoe je kunt zien of een wietplant klaar is voor de oogst, en je met knippen kunt beginnen. Voor Arrian en natuurlijk ook voor jou, als je niet precies weet wanneer je kunt gaan knippen.

Ondanks dat ik de vraag van vandaag al vaker beantwoord heb, ga ik dan vandaag toch weer doen. Er zijn immers altijd mensen die voor het eerst wiet kweken, en het is heel erg zonde als je dat te vroeg oogst. In de laatste weken kunnen wiettoppen namelijk nog best wat dikker en zwaarder worden. En daarnaast verandert ook de chemische compositie in de trichomen nog, wat dus ook invloed heeft op het effect en de smaak.

 

Naam
Arrian
Onderwerp
Wanneer oogsten?
Bericht
Hoi lieve Muna, ik heb een paar vreemde en lelijke wietplanten… maar wanneer zijn deze goed om te knippen? Ik kijk wel veel op internet, maar de één zegt dit en de ander weer dat. Kun jij me vertellen wanneer deze klaar zijn om te knippen?

Groet, Arrian

Bijlagen

 

Hoi arrian, bedankt voor je vraag. Eerlijk gezegd vind ik je wietplanten helemaal niet zo vreemd en lelijk maar dat is subjectief natuurlijk. Ik kan me wel voorstellen dat je twijfelt over wanneer je nou eens met dat knippen kan beginnen. Ten eerste ziet de ene top eruit of die al wat verder ontwikkeld is als de andere. En ten tweede hoor je inderdaad verschillende geluiden als je rond gaat vragen. De een gaat af op de bloeiharen, en de ander kijkt liever naar trichomen.

Hét oogstmoment bestaat niet

Bij vrijwel alle wietplanten zijn de bovenste toppen vaak verder in ontwikkeling als de onderste toppen. Dit is helemaal bij wietplanten die binnen staan het geval, aangezien al het licht daar van boven komt. Hetzelfde geldt eigenlijk voor de trichomen op de toppen. Ik denk dat je wel weet wat trichomen zijn, maar zo niet, dat zijn de kleine plakkerige kristallen op de toppen.

Als je de trichomen met een loep of zakmicroscoop gaat bekijken, dan zul je zien dat deze ook in verschillende stadia van rijpheid zijn. Je kunt soms ook de vergrootglas-functie van je smartphone gebruiken. De overrijpe trichomen zijn bruin van kleur terwijl er ook transparante trichomen zijn, en trichomen die een beetje wittig zijn. De wittige trichomen zijn op hun piek qua rijpheid; deze bevatten het meeste THC. De transparante trichomen zijn nog niet helemaal rijp.

Er zit dus nogal wat verschil in rijpheid tussen de verschillende toppen aan wietplanten. Om deze reden kun je ook niet zeggen dat er één perfect moment is om een wietplant te oogsten. In plaats daarvan is er een oogstbare periode, en je kunt dit het beste bepalen aan de hand van de trichomen. Hier heb je dan ook een sterke loep of een zakmicroscoop voor nodig, maar deze zijn in iedere growshop te koop.

Trichomen controleren

De meeste kwekers oogsten wanneer de meeste trichomen (zo’n 70 tot 80%) wittig van kleur zijn, omdat de wiet dan het meeste THC bevat, en dus het sterkst is qua effect. Er zijn echter ook kwekers die liever een zwaar en loom effect hebben, en die laten hun planten daarvoor wat langer doorbloeien. Zij wachten dan tot een aanzienlijk deel van de trichomen bruin is geworden. Deze trichomen bevatten meer CBN, wat een sedatief en verdovend effect geeft. Wil je liever een wat opgewekter effect, dan kun je beter wat eerder oogsten als er nog wat meer transparante trichomen zijn (ongeveer 50% transparant en 50% wittig).

De methode met de microscoop is het meest nauwkeurig om het oogstmoment te bepalen. Maar ook als je op deze manier te werk gaat, zullen sommige toppen wat verder zijn dan andere. Om dat op te vangen kun je eventueel in delen oogsten. Door eerst de hoofdtoppen te oogsten, kun je de lager groeiende toppen nog wat tijd geven om verder af te rijpen. Dit heeft als tweede voordeel dat deze lager groeiende toppen vaak ook nog wat in gewicht toenemen.

En (of) de bloeiharen

Heb je geen microscoop of geen goede loep, dan kun je ook gewoon afgaan op het uiterlijk van de toppen. Kijk dan of de meeste bloeiharen bruin en ingedroogd zijn, en wacht tot de calyxen (de afzonderlijke bloempjes, eigenlijk druppelvormige de zaadzakjes) dik en opgezwollen zijn, zoals je ook op de linkerfoto ziet. Vaak zijn de bladeren dan ook al aan het vergelen.

Ik hoop dat je nu wat beter kunt bepalen of je wel of nog niet gaat oogsten Arrian. In dit geval zou ik persoonlijk nog even wachten. Ik zou wachten tot de bovenste toppen bijna alleen nog maar bruine bloeiharen hebben, en de lagere toppen voor het grootste deel bruine bloeiharen hebben. Ook zou ik uitkijken naar een teken van de ‘herfst’, dus vergelende bladeren.

Succes met knippen straks!

-xxx- Muna

(advertentie)