(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Afgelopen weekend streken activisten uit 12 landen neer in Amsterdam-Noord voor de jaarlijkse General Assembly van Encod, de Europese organisatie voor beter drugsbeleid. Opnieuw werd duidelijk dat Encod een stem geeft aan de mensen die het meest lijden onder de war on drugs maar het minst gehoord worden: consumenten en kleine producenten, aldus VOC’er Derrick Bergman die van de partij was.

Bont gezelschap drugsactivisten

Encod bestaat al 22 jaar, maar de General Assembly was nog nooit in Nederland gehouden. Plaats van handeling was ‘De Luwte’ in Amsterdam-Noord, een relatief nieuwe vrijplaats waar de bewoners experimenteren met zelfvoorziening, biologische landbouw en andere groene projecten. Het bleek een perfecte plek voor het bonte gezelschap van drugsactivisten uit alle hoeken van Europa, van Finland tot Slovenië.

De inmiddels traditionele groepsfoto. Opdracht: zoek uw columnist van dienst ...

De inmiddels traditionele groepsfoto. Opdracht: zoek uw columnist van dienst …

Na twee jaar in het Steering Committee van Encod trad ik terug; de nieuwe leden zijn Maja Kohek uit Slovenië en Steffen Geyer uit Berlijn, de man achter de Hanfparade. De gemiddelde leeftijd leek lager te liggen dan bij de twee voorgaande General Assembly’s, in Baskenland en Slovenië. Onder de Nederlandse deelnemers waren Freek Polak, RS-columnist Mauro Picavet en Rosaria Ricci, voorzitter van Cannabis Social Club The Tree of Life in Amsterdam.

Bijzondere financiering Encod

Eén van de zaken die Encod bijzonder maken is de financiering: de contributie van de ruim 170 leden is de enige bron van inkomsten. Encod ontvangt geen subsidie van overheden en ook niet van de Open Society Foundation van George Soros. Deze Hongaars-Amerikaanse miljardair steunt al decennia lang organisaties op het gebied van democratisering. Sinds een jaar of tien is daar de strijd voor beëindiging van de war on drugs bij gekomen.

Soros en Monsanto

Tot zover is er weinig aan de hand. Dat verandert als je weet hoe Soros zijn geschatte vermogen van 22 miljard heeft verdiend. Antwoord: met beursspeculatie, onder meer via grote belangen in Monsanto, marktleider in genetisch gemodificeerde zaden en bestrijdingsmiddelen als Roundup. Je hoeft niet veel fantasie te hebben om je voor te stellen welke belangen Soros heeft bij regulering en commercialisering van cannabis.

Waar Encod in haar eerste jaren een eenzame roepende in de woestijn was, zijn er anno 2015 tientallen organisaties die pleiten voor een einde aan de war on drugs

De centrale vergaderruimte: roken, vapen, dabben en blowen toegestaan

De centrale vergaderruimte: roken, vapen, dabben en blowen toegestaan

Waar Encod in haar eerste jaren een eenzame roepende in de woestijn was, zijn er anno 2015 tientallen organisaties die pleiten voor een einde aan de war on drugs. De Drug Policy Alliance, the Marijuana Majority, Students for Sensible Drugs Policy, Transform, Transnational Institute (TNI): de lijst kan moeiteloos worden aangevuld. Soros steunt al deze organisaties financieel. En zelfs al zou de man alleen maar goede bedoelingen hebben, dan nog is het geen gezonde situatie dat vrijwel alle organisaties op een bepaald gebied financieel afhankelijk zijn van één persoon.

Wereldwijde legalisering

Nu wereldwijde legalisering van cannabis dichterbij komt is het meer dan ooit van belang om te voorkomen dat de koek wordt verdeeld onder een klein aantal grote partijen. Of dat commerciële bedrijven zijn, de farmaceutische industrie of de overheid maakt weinig uit: monopolies zijn uit den boze. Daarom hamert Encod sinds haar bestaan op de freedom to farm. Volwassen burgers moeten het recht hebben elke plant te telen voor persoonlijk gebruik. En zeker cannabis, dat al duizenden jaren als medicijn wordt gebruikt.

Volgend jaar naar VN in New York

Met die boodschap reist een Encod delegatie in april volgend jaar naar New York voor de speciale VN vergadering over drugsbeleid: de UNGASS. Over wat ze daar precies gaan doen meer in een volgende column. Houd ondertussen vooral de Encod website in de smiezen: www.encod.org of nog beter: wordt lid. Voor individuele leden kost het lidmaatschap slechts 50 euro per jaar. Hoe meer Drugpeace Warriors hoe beter!

(advertenties)