(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Het was een ontluisterende ervaring; de politie-inval bij het VOC afgelopen maandag, waarbij een team van vier gewapende agenten en een medewerker van een schoonmaakbedrijf mijn zeven cannabisplantjes in beslag namen en afvoerden. Deze buitensporige, bijna lachwekkende actie maakt nog eens goed duidelijk waarom het VOC bestaat.

Pietepeuterige plantjes

Als woordvoerder en secretaris van het Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod kom ik graag in het nieuws. In onze statuten staat immers als tweede doelstelling: ‘het trachten om het pleidooi voor opheffing van het cannabisverbod zo goed mogelijk door te laten klinken bij het grote publiek, de media en de politiek’. Maar dat de aanleiding van het mediastormpje dat maandagmiddag opstak de inbeslagname van zeven van mijn eigen pietepeuterige plantjes zou zijn: dat had ik niet verwacht.

Agenten in mijn huis

Politie-inval-VOC-01-06-2015_4217-1024x678

De ontmanteling van de ‘hennepplantage’ begint…

Toen het vijf man sterke team rond half elf aanbelde dacht ik dan ook dat er een inbraak in de buurt was geweest. Geen moment kwam in me op dat deze agenten mijn huis kwamen doorzoeken omdat zij ‘meldingen’ hadden gekregen dat er op dit adres, al jarenlang het kantooradres van het VOC, ‘een hennepkwekerij’ gevestigd zou zijn. Zo’n doorzoeking van je huis, van je kelderkast tot de slaapkamers van je kinderen tot de logeerkamer op zolder is een vernederende en intimiderende ervaring. Je voelt je tegelijk boos en machteloos. Het zelf fotograferen van de agenten die de plantjes van nog geen 15 centimeter uit hun potjes rukten, bood enige verlichting. Gelukkig was mijn jongste zoon op school.

Nog voordat ik de foto’s zelf op de VOC site kon zetten, bracht die van het Eindhovens Dagblad het verhaal al: ‘Politie aan de deur bij secretaris cannabisclub in Eindhoven voor zeven planten’

Het toeval wilde dat ik om elf uur diezelfde ochtend een afspraak had met een journalist van het Brabants Dagblad. De beste man kwam nét te laat om de politieactie live mee te maken. En na een tweetje over de inval stuurde het Eindhovens Dagblad meteen een verslaggever. Nog voordat ik de foto’s zelf op de VOC site kon zetten, bracht die van het Eindhovens Dagblad het verhaal al, onder de kop ‘Politie aan de deur bij secretaris cannabisclub in Eindhoven voor zeven planten’.

Steunbetuigingen stromen toe

Het oplossingspercentage van de Nederlandse politie behoort tot de laagste van Europa

Het oplossingspercentage van de Nederlandse politie behoort tot de laagste van Europa

Inmiddels is het verhaal van de inval tot ruim over onze landsgrenzen verspreid, met dank aan alle activisten, journalisten en stoners die onze stichting een warm hart toedragen. Nog steeds stromen de steunbetuigingen, per mail, Twitter, telefoon, op straat, binnen. Vanuit heel Nederland bieden mensen aan een plant mee te nemen naar Cannabis Bevrijdingsdag, voor op het podium. De plant die daarvoor bestemd was, is immers door de politie vernietigd. Ik wil iedereen enorm bedanken voor alle positieve reacties.

Ik heb geen afstand gedaan van mijn zeven miniplantjes. Ik wíl vervolgd worden voor dit zogenaamde criminele feit. En ik wil een schadevergoeding voor mijn planten

Politie-inval-VOC-01-06-2015_Derrick_in_gesprek_met_agenten_0266

Derrick Bergman van het VOC in gesprek met de politie die met 4 man zijn ‘hennepplantage’ van 7 planten kwam ontmantelen

Voor de duidelijkheid: ik heb geen afstand gedaan van mijn zeven miniplantjes. Ik wíl vervolgd worden voor dit zogenaamde criminele feit. En ik wil een schadevergoeding voor mijn planten, die de politie niet meer terug kan geven. Vier van mijn zeven plantjes had ik opgekweekt uit Canadese medicinal grade zaden van Med Man. Bovendien: door mijn voor eigen consumptie bestemde plantjes te vernietigen wordt ik gedwongen mijn cannabis bij coffeeshops te kopen. En dat is tegenwoordig een kostbare zaak.

Cannabis Bevrijdingsdag

Vandaag bracht de postbode een ‘uitnodiging voor verhoor’ voor woensdag 10 juni, vier dagen voor Cannabis Bevrijdingsdag. Dan kan ik de agenten die hun tijd aan mij verspillen in elk geval uitnodigen voor ons jaarlijkse gratis festival. En als ik niet wordt opgesloten (‘U wordt verdacht van een misdrijf waarop voorlopige hechtenis is toegelaten’), dan zal ik nog dezelfde dag verslag doen in deze column. Dit soort waanzin hoort in een beschaafd land niet thuis.

De Hollandse Hennepoorlog moet stoppen.

Politie-inval-VOC-01-06-2015_politieman_rukt_plantje_uit_0253

 

(advertenties)