(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Bij het lezen van de berichten over de ‘Landelijke actiedag aanpak growshops’ moest ik denken aan  een regel uit Bob Marley’s ‘I shot the sheriff’. ‘Every day the bucket a-go a well, one day the bottom a-go drop out’. Deze waanzin kan niet blijven duren.

Politie in actie tegen growshops

Politieagenten zijn op 26 mei in Limburg, Brabant, Gelderland en Zuid Holland de hele dag bezig geweest met het binnenvallen en leeg halen van winkels en groothandels in tuinbenodigdheden. In totaal vonden er 27 razzia’s plaats, onder meer in Aarle-Rixtel, Apeldoorn, Best, Helmond, Eindhoven, Leiden, Nieuwegein, Nijmegen, Oss, Raamsdonskveer en Ravenstein. Het Openbaar Ministerie in Amsterdam verklaarde via Twitter dat er in de hoofdstad nog geen razzia’s zijn geweest: ‘In Amsterdam nog geen controles growshops. Eigenaren zijn wel gewaarschuwd door OM. Controles volgen later.’

Enorme kosten

advocaat

Advocaat Jilis Roelse viel steil achterover door de growshopwet [foto: Twitter]

Bedenk je even wat deze operatie aan mankracht en belastinggeld kost: 27 invallen, tientallen vrachtwagens vol zakken zand, gieters, ventilators, het uitpluizen van de meegenomen administraties, de arrestaties… In De Telegraaf constateerde advocaat Erik Thomas, die vier razzia slachtoffers bijstaat, dat de politie ‘allesbehalve een centraal beleid voert’. ‘Bij sommigen worden alle materialen in beslag genomen, terwijl bij anderen weer vrijwel niks wordt meegenomen. Sommigen krijgen hun spullen terug, anderen niet. Het is wachten tot de eerste rechtszaken zich aandienen.’

Want die kosten, voor de rechtsgang, had ik nog niet eens genoemd. Een Leidse cliënt van advocaat Jillis Roelse werd bij een growshop razzia opgepakt. Roelse viel ‘zowat steil achterover’, vertelde hij De Telegraaf: ‘Hij is met een hoop bombarie en gedoe in de cel gekwakt en zit nog steeds vast, omdat hij zes zakken potgrond, een grasmaaier en twee zakken koemest had. Die spullen kun je bij ieder tuincentrum vol vrolijke tuinkabouters aanschaffen. Mensen aanhouden voor een paar zakken grond: ik vind het de wereld op zijn kop.’

Politie prioriteiten

Liquidaties in de hoofdstad, terroristische dreiging, serieverkrachters: nu even niet, want de politie zit achter potgrond en koemest aan. Het oplossingspercentage van onze politie is dramatisch laag vergeleken met onze buurlanden. Van de tien woninginbraken wordt er eentje opgelost. Dus wat doet onze politie? Die controleert coffeeshops, soms tot twaalf keer per jaar (!), met grote “multidisciplinaire teams” en natuurlijk om de voorraad te wegen (!!). En straks misschien ook om te controleren of de wiet niet teveel THC bevat (!!!).

Growshop razzia’s leiden tot rechtszaken, vrijspraken en daarna tot schadeclaims van gedupeerde ondernemers. Aan deze poppenkast betaalt elke Nederlander mee

En onze politie jaagt natuurlijk op wietplantjes; vorig jaar werden 6000 “kwekerijen” opgerold. Dat zijn er meer dan zestien per dag, elke dag van het jaar. Overigens tellen kwekerijen met nul planten ook mee om de statistieken wat op te fleuren. Met het opruimen en afvoeren van al die spullen verdienen bedrijven goud geld. Elke oorlog kent zijn profiteurs, ook de Hollandse Hennepoorlog.

yahmanSinds 1 maart houdt onze politie dus ook growshop razzia’s. Deze acties zullen leiden tot rechtszaken, niet ontvankelijkheidsverklaringen en vrijspraken en daarna tot schadeclaims van gedupeerde ondernemers. Aan deze poppenkast betaalt elke Nederlander mee.

Geld regeert de wereld

De cannabisgenieter betaalt dubbel, want de prijzen van cannabis blijven stijgen door deze waanzin.
Een goede vriend betaalde gisteren in Amsterdam zestien euro voor één gram Kush. Later die dag vertelde iemand die het kan weten dat kwekers in de hoofdstad tot acht euro per gram kunnen vangen voor de populaire soortjes. Een betere incentive om meer mensen aan het kweken te krijgen is moeilijk denkbaar.

Het is namelijk niet zo moeilijk om een paar planten te kweken en te drogen. En alle spullen die je nodig hebt zijn bij het tuincentrum of de Praxis te koop. Of via internet. Of in vrijwel elk Europees land in de growshop. En hoeveel mensen zouden dit jaar voor het eerst wat plantjes buiten zetten omdat ze de coffeeshop prijzen nu echt te gortig vinden?

Growshopwet contraproductief

Kortom: de hele growshopwet is zo’n schoolvoorbeeld van contraproductief beleid dat het een schande is dat hij door het parlement is gekomen. Het enige dat de overheid moet doen is cannabis eindelijk reguleren en alles wat de overheid doet is cannabis verder criminaliseren. Het kabinet van PvdA en VVD maakt de problemen stelselmatig groter en blijft de oplossing blokkeren. Met die emmer kun je lang water halen. Maar op een dag valt de bodem er onderuit, dat had die Bob Marley goed gezien…

(advertentie)