(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Een belangrijk onderdeel van Cannabis Bevrijdingsdag, het jaarlijkse gratis festival van het VOC, zijn de sprekers. Het aanbod is dit jaar – zondag 14 juni in het Flevopark, Amsterdam –  internationaler dan ooit. Een kennismaking.

Maak kennis met de sprekers van Cannabis Bevrijdingsdag

ann

Annie Machon

Annie Manchon

Het levensverhaal van Annie Machon leest als een thriller. Ze werkte als geheim agente bij de Britse geheime dienst MI5, maar verliet de dienst met haar toenmalige partner om als klokkenluiders criminele activiteiten binnen de geheime diensten aan de kaak te stellen. In 2005 verscheen haar eerste boek ‘Spies, Lies and Whistleblowers‘. Sinds maart 2012 is ze Europees voorzitter van LEAP, Law Enforcement Against Prohibition.

Jodie Emery (Canada) 15.35 uur

Jodie en Marc Emery [foto: Derrick Bergman]

Jodie en Marc Emery [foto: Derrick Bergman]

Jodie Emery was twintig toen ze in 2004 naar Vancouver verhuisde en ging schrijven voor Cannabis Culture, het cannabis tijdschrift van Marc Emery. Anderhalf jaar later trouwde ze met de ‘Prince of Pot’. Ze vat haar missie als volgt samen: ‘My focus in activism has been on ending the failed policy of cannabis prohibition, which costs billions of dollars annually, contributes to overcrowded prisons and extreme policing, and puts public safety and civil liberties at risk.’

Doede de Jong (Friesland) 16.25 uur

‘De bekendste wietkweker van Nederland’ behoeft eigenlijk geen introductie. Vanuit Appelscha voert Doede al ruim drie decennia strijd voor gezond verstand en legalisering van cannabis. Nog steeds hangt hem een absurde ontnemingsvordering van ruim twee ton (!) boven het hoofd. Op 26 augustus dient zijn hoger beroep, samen met dat van ‘model-kwekers’ John en Ines uit Bierum.

Doede de Jong [foto: Derrick Bergman]

Doede de Jong [foto: Derrick Bergman]

(geen) Ed Rosenthal 18.20 uur

Helaas bleek het voor Ed Rosenthal onmogelijk om dit jaar naar het Flevopark te komen voor Cannabis Bevrijdingsdag. De ‘Guru of ganja’ werkt hard aan een ballot initiative om cannabis te legaliseren in Californië. Hopelijk lukt het volgend jaar wel. We zijn nog bezig met een vervangende spreker; houd de website van Cannabis Bevrijdingsdag in de gaten.

Marc Emery (Canada) 20.40 uur

De Canadese ondernemer, politicus en activist Marc Emery, beter bekend als ‘The Prince of Pot’, kwam in augustus 2014 vrij na een celstraf van vier jaar in de VS. Jarenlang verkocht hij per post cannabiszaden, ook aan Amerikaanse klanten. Met de opbrengst financierde hij cannabis activisme Marc’s winkel Hemp BC in Vancouver groeide sinds de opening in 1994 uit tot het epicentrum van cannabisactivisme in Canada. Hij richtte de BC Marijuana Party op, tijdschrift en website Cannabis Culture en tv-zender Pot TV. Tegen NRC/Handelsblad zei hij in 2010 dat het zijn doel is ‘de overheid te overwoekeren en de oorlog tegen drugs te dwarsbomen door zoveel mogelijk cannabis te laten groeien, en activiteiten te steunen om cannabis te legaliseren.’

Cannabis debatten in de filmtent

Nog meer inhoud: we organiseren dit jaar twee debatten van een uur in de filmtent, met nationale en internationale deelnemers achter de tafel. Over die debatten meer in mijn volgende column.

Kom in actie!

college_logoHelp ons mee om van de zevende Cannabis Bevrijdingsdag de beste en grootste ooit te maken. Er zijn dit jaar 14 afhaalpunten waar je gratis flyers en posters kunt halen om te verspreiden in coffeeshops en elke andere plaats waar mensen komen. Klik HIEROP voor meer informatie.

Komende zondag, 17 mei, houden we een plakdag in Amsterdam, om de vrije plakplaatsen van de blijde boodschap te voorzien. Om 11.00 uur verzamelen bij het Cannabis College, Oudezijds Achterburgwal 124, Amsterdam. Wij zorgen voor emmers, plak, kwasten en alle andere benodigdheden…

[openingsfoto: Broek]
(advertentie)