(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Na veertig jaar gedogen zijn er in Nederland in vergelijking met de landen om ons heen, minder wietrokers. Liefhebbers gaan over het algemeen verantwoordelijk met cannabis om. Ironisch genoeg hebben juist de mensen die niets van cannabis afweten, en de media nogal wat oliedomme vooroordelen. 

Vooroordelen leven zoals zo vaak het geval is, juist onder mensen die met het onderwerp niet veel van doen hebben. Zo ook over cannabis; en hoewel de publieke opinie mede dankzij de heilzame werking van medicinale wiet aan het omslaan is, leven er nog een hoop vooroordelen waar we vanaf moeten. Vooroordelen die nog steeds veel te vaak gevoed worden door de mainstream media.

1. Alle blowers zijn lui

Blowers, met dat woord gaat het bij dit vooroordeel al mis. Alsof iemand die wiet rookt geen andere interesses in het leven heeft. Zelf hebben we het daarom liever over wiet- of cannabisliefhebbers. Maar afgezien van de naam is het stereotype van de luie cannabisliefhebber er de afgelopen 90 jaar goed in geramd door de media. Eerst overgenomen van Amerikaanse racistische anti-cannabis propaganda is het een geheel eigen leven gaan leiden.

De waarheid is dat wietliefhebbers over het algemeen juist veel actiever zijn dan mensen die geen cannabis gebruiken. Cannabis gaat heel goed samen met fysieke inspanning, uit Frans onderzoek bleek dat wintersporters graag wiet gebruiken om hun concentratie mee te verbeteren. Veel NFL spelers en vechtsporters gebruiken cannabis om blessures te voorkomen en Michael Phelps, Usain Bolt en andere Olympische sporters maken ook geen geheim meer van hun liefde voor wiet.

Het opjaagbeleleid van justitie heeft ervoor gezorgd dat alleen de grote jongens nog wiet voor de verkoop durven te kweken

2. Alle thuiskwekers zijn criminelen

Dit vooroordeel is alleen maar waar omdat de Nederlandse overheid al jaren weigert om de kweek van cannabis fatsoenlijk te regelen. Er moeten coffeeshops zijn waar consumenten veilig wiet kunnen kopen maar die wiet mag niet gekweekt worden. En dan ben je zelfs als kleine thuiskweker per definitie dus illegaal bezig.

Illegaal bezig zijn, is in dit geval echter iets anders als crimineel. Thuiskwekers doen met hun hobby niemand kwaad en de meeste thuistelers doen dat tegenwoordig gewoon voor eigen gebruik. Dus niet om rijk van te worden, want wiet kweken om te verkopen dat durven de meeste thuiskwekers niet meer. Het opjaagbeleleid van justitie heeft er namelijk voor gezorgd dat alleen de grote jongens nog wiet voor de verkoop durven te kweken.

3. Cannabisliefhebbers hebben geen ambities

Niets is minder waar. Cannabisliefhebbers vind je in alle rangen en standen van de bevolking en meestal ontbreekt het het geenszins aan ambitie. Alle wietrokers die wij kennen, hebben een baan waar ze zich prettg bij voelen en zelf bouwden we eigenhandig twee succesvolle websites over cannabis. Maar goed, cannabisliefhebbers die écht veel bereikt hebben zijn er ook genoeg, wat dacht je van Steve Jobs, Bill Gates, Bill Clinton en Barack Obama?

4. Wietliefhebbers zijn dom

Aangewakkerd door het stereotype cannabisroker in films, hebben mensen vaak het idee dat cannabisliefhebbers dom zijn en alleen maar ‘dude’ kunnen uitbrengen. Onderzoek dat gepubliceerd werd in Frontiers in Pharmacology heeft echter aangetoond dat cannabis juist voor slimmere mensen zorgt. Patiënten zijn beter in staat om bepaalde cognitieve taken uit te voeren na een medicinale cannabis behandeling van drie maanden, zo bleek. En in tegenstelling tot alcohol, dat hersencellen afbreekt, zorgt wiet er juist voor dat er nieuwe zenuw- en hersencellen groeien.

In tegenstelling tot alcohol, dat hersencellen afbreekt, zorgt wiet er juist voor dat er nieuwe zenuw- en hersencellen groeien

5. Alle thuiskwekers stelen stroom

Je zou het gaan geloven als je berichten in de media erop naleest maar ook dit vooroordeel is niet waar. Thuiskwekers stelen over het algemeen geen stroom want wie voor eigen gebruik cannabis kweekt hoeft daar geen stroom voor te stelen, zelfs een stofzuiger trekt in de meeste gevallen, namelijk meer stroom dan een kweekruimte voor eigen gebruik.

Het zijn alleen de grote kwekers die justitie zelf heeft gecreëerd, die hun stroom aftappen. Dat moeten ze trouwens wel, want anders worden ze via het energiebedrijf opgespoord. Wanneer wiet kweken legaal zou zijn, zouden professionele kwekers graag hun stroom betalen.

6. Wietliefhebbers geven alleen om cannabis

Tuurlijk wij zijn gek op onze wiet en hebben het graag over een nieuwe of bijzondere wietsoort. Maar dat betekent niet dat wietliefhebbers geen andere interesses hebben. Vaak combineren we die met cannabis voor wat extra inspiratie, maar alle wietrokers in onze omgeving hebben drukke levens, vrienden en hobby’s. Is er geen cannabis dan gaan we niet flippen en worden we niet gek, iets dat je niet van iedere sigarettenroker kunt zeggen…

7. Wiet is een opstapje naar harddrugs

Wiet zou een zogenaamde gateway drug zijn naar zwaardere middelen als heroïne en coke. FOUT dus! In de hoogtijdagen van de prohibitie werd deze leugen als mantra herhaald maar meerdere onderzoeken hebben dit inmiddels ontkracht. Wat wel een grote gateway drugs is is alcohol, zowat alle harddrugsgebruikers zijn ermee groot geworden, om het zo maar even te zeggen. Vandaag de dag hoor je de stepping stone theorie bijna nooit meer, ook anti cannabis mensen hebben door dat ze daar alleen maar ongeloofwaardiger door worden.

Zowat alle harddrugsgebruikers zijn met alcohol groot geworden

8. Medicinale wiet is een excuus om stoned te worden

Een pijnlijk vooroordeel voor alle patiënten die dankzij cannabis hun leven terug hebben. Het omgekeerde van deze bewering is juist: recreatieve wiet – wiet voor de lol dus – blijkt in de meeste gevallen ook een medicinaal aspect te hebben. Veel cannabisliefhebbers ontspannen met een beetje wiet of roken het voor het slapen gaan. Het lijkt misschien recreatief maar voorkomt in feite slapeloosheid en stress.

En wie anno 2018 nog altijd beweert dat wiet geen medicijn is, moet maar eens een kijkje nemen op Mediwietsite.nl. Daar publiceren we dagelijks over onderzoeken en patiënten getuigenissen die de medicinale werking van cannabis bewijzen.

9. Cannabisliefhebbers hebben altijd vreetkicks

Wiet stimuleert de eetlust, dat is al een medicinaal effect op zich, kankerpatiënten eten er beter door en sterken dus ook sneller aan na een behandeling. Maar het betekent niet dat wietliefhebbers altijd ongezond eten. Tuurlijk, tijdens een vreetkick laten wietrokers zich weleens gaan en wat maakt dat ook uit; een patatje oorlog smaak fucking geweldig! Eigenlijk maakt wiet al het eten lekkerder, tja en dan wil je dus ook wel eens wat anders dan junk food.

10. Coffeeshophouders betalen geen belasting

Veel mensen denken nog steeds dat coffeehophouders geen belasting betalen over de verkochte rookwaar. Maar dat is dus onzin. Coffeeshophouders moeten belasting betalen over de winst die zij maken met de handel in cannabis. Maar omdat de inkoop illegaal dus inkoopbonnen zijn er niet. En dus hanteert de fiscus bruto winstmarges tot 180 procent! Coffeeshops betalen jaarlijks bijna 500 miljoen euro aan de belastingdienst.

[Openingsfoto: Roxana Gonzalez, Shutterstock]
(advertenties)