(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Volgens Franse onderzoekers is er een duidelijk verband tussen cannabisconsumptie en zogenaamde ‘glijsporten’ zoals surfen, skiën, skaten en snowboarden. Veel atleten die aan deze sport doen, blowen zowel voor de thrill als voor het verbeteren van de concentratie.

De meeste gezondheidszorgwerkers zien elk niet-medicinaal gebruik van wiet alleen als recreatief, maar onderzoekers aan de Université de la Méditerranée in Marseille waren daar niet van overtuigd.

Tégen angst en vóór concentratie

surfers blowen

Sporten als surfen zijn niet zonder risico. En atleten nemen dat risico graag weg met: wiet!

In hun recente onderzoek wilden ze verder ingaan op de theorie dat marihuana een hulpmiddel is voor sporters om hun angsten onder controle te houden en hun concentratie te verbeteren. Sporten als skiën, snowboarden en surfen zijn tenslotte niet zonder risico. En omdat Frankrijk één van de hoogste aantallen blowers heeft van Europa, zijn wietrokende atleten wellicht geen vreemd fenomeen daar.

Meer aandacht

Met de toenemende normalisering van cannabis, met name in de VS, is er de laatste tijd ook meer aandacht voor niet-recreatieve en niet-medicinale toepassingen van wiet, zoals het wegnemen van stress voor examens of om sportprestaties te verbeteren.

Enquêtes

snowboarders blowen

Hoewel sommigen het gevaarlijk vinden, sjees je als snowboarder stoned wellicht lekkerder van die helling af dan nuchter…

Speciale gereguleerde enquêtes onder tweede- en derdejaars studenten in zes sport- en wetenschapsuniversiteiten in Zuid-Frankrijk leverde de onderzoekers veel informatie op over wietconsumptie onder sporters. Twee derde van de ondervraagden had minstens één keer geblowd en ruim 40 procent stak regelmatig een jointje op. De meest voorkomende redenen waren om te relaxen, voor de psychoactieve effecten en om meer lol met vrienden te hebben.

Sportstudenten die blowden om te relaxen zouden eerder ook een jointje roken om hun prestaties te verbeteren, terwijl degenen die wiet consumeerden om het gezelliger met vrienden te hebben dat minder snel zouden doen.

Sensationele ervaring

De onderzoekers vonden een sterk verband tussen aan een ‘glijsport’ doen en cannabisgebruik voor betere sportprestaties. Hoe hebben ze dat dan gevonden? “Zowel glijsporten als softdrugsgebruik doen we vanwege de adrenaline en omdat het gewoon spannend is. Het zijn niet twee verschillende manieren om dat gevoel voor elkaar te krijgen. Gecombineerd zijn ze het krachtigst en krijg je een hele sensationele ervaring”, zeggen de onderzoekers in hun rapport.

Als de tijd rijp is

Er komen steeds meer verhalen en onderzoeken naar voren waaruit blijkt dat sporters wiet roken voor allerlei redenen: om hun prestaties te verbeteren, om zich beter te kunnen concentreren, om tijdens trainingen minder pijn te voelen, enzovoorts. Maar dopingcontroles liggen altijd op de loer. Vandaar dat veel professionele atleten er niet voor durven uit te komen dat ze graag blowen. Maar die tijd komt wel.

(advertenties)