(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Hoewel ‘Smokin’ Ed Currie al 17 jaar geen wiet meer kweekt, wordt hij nog regelmatig high van zijn chilipepers. Ed gebruikt zijn ervaring met ons groene goed namelijk voor het kweken van de allerheetste chilipeper ter wereld: de Carolina Reaper!

“Het is een beetje alsof je de zon zou likken”, legt Ed in The Weed Eater uit aan iemand die vraagt hoe het zou zijn om een rauwe Reaper te eten. “De keuze is aan jou, maar ik raad het niet aan. Het is heel erg stom en ik ben een idioot omdat ik dit doe.”

Wereldrecord

smokin

Oud-wietkweker Smokin’ Ed mag zich nu de bedenker van ’s wereld heetste peper noemen…

De Carolina Reaper scoort maar liefst 1.569.300 op de schaal van Scoville, een schaal om de pittigheid van pepers mee te meten. Ter vergelijking: een jalapenopeper scoort tussen de 2500 en 8000 en een habeneropeper of Madame Jeanette tussen de 100.000 en 350.000. Daarmee kwam de Reaper in 2013 in het Guinness World Book of Records te staan als heetste chilipeper ter wereld.

Liefde voor tuinieren

Door het wereldrecord staat Currie’s Puckerbutt Pepper Company in South Carolina voorgoed op de kaart van liefhebbers. Niet per se bij mensen die de tactiek van de verschroeide aarde toepassen op hun spijsvertering, maar bij grote bedrijven die nu veel minder grote hoeveelheden pepers nodig hebben voor hun salsa’s, sauzen en andere producten voor minder geld. Maar voor Ed gaat het allemaal niet om het geld. Het gaat om zijn liefde voor tuinieren.

Kneepjes leren door wiet

Ed’s ouders waren fanatieke tuiniers die altijd met irissen en lelies bezig waren en van hen leerde hij het vak. Maar dat verveelde een beetje dus vestigde hij zijn aandacht op een andere mooie, welriekende plant: cannabis. En door marihuana te kweken leerde Ed veel van de kneepjes van het tuiniersvak.

Experimenteren

Zo ontwikkelde hij een soort die het hele jaar door kon groeien in het strenge klimaat van Michigan, omdat hij laag bij de grond groeide en geothermische warmte absorbeerde van cederbomen in een moeras. Maar het ging Ed niet per se om de wiet zelf, het ging om het kweken en experimenteren, beweert hij. “Iedereen dacht dat marihuana rechtop moest bloeien, maar in Thailand en Birma groeien soorten in het wild die heel dicht bij de grond zijn. Veel mensen weten niet dat moerassen veel warmte afgeven, dus die junglekennis nam ik mee naar Michigan en zo ontwikkelde ik een wietplant die vanwege die grondwarmte ook in de winter kan groeien.”

Gelijkenis cannabis en pepers

De Carolina Reaper is officieel wereldrecordhouder 'heet zijn'

De Carolina Reaper is officieel wereldrecordhouder ‘heet zijn’

Of hij nou met wiet of chilipepers werkt, let Ed heel erg op bij de kweek om de juiste ingrediënten in een plant te krijgen. Dit doet hij door voorzichtig te kiezen welke soorten hij kruist door middel van kruisbestuiving (met hulp van een verfkwastje). Een hele hete mannelijke peper kruisen met een even hete vrouwelijke peper is meestal de beste manier om de ultieme pittige knaller te krijgen  Het is bijna wetenschap, kunst misschien zelfs, en volgens Ed ook een beetje een gok.

Daarnaast hebben cannabissoorten en chilipepers met elkaar gemeen dat hoe krachtiger ze zijn van smaak en intensiteit, hoe meer ze waard zijn voor liefhebbers van beiden. Hoe meer THC of capsaïcine (het stofje dat pepers heet maakt), hoe beter.

Nog altijd interesse in wiet

Hoewel Ed al bijna 20 jaar niet meer in de cannabiswereld zit, toont hij nog altijd interesse voor wat wietkwekers in die tijd hebben bereikt en heeft daar veel respect voor. “Veel mensen waarmee ik close was zijn overleden aan kanker, dus de medicinale eigenschappen van marihuana interesseren me nu het meeste. En ik vind het verbazingwekkend dat de hoeveelheden cannabinoïden zo sterk zijn gegroeid. Het zou ook wel gaaf zijn als cannabis echt een onderdeel van high cuisine zou worden. Want het heeft een rijke smaak die perfect zou zijn in soepen en zo.”

(Uitgelichte foto: Dale Thurber – Wikimedia Commons)

 

(advertentie)