(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

De VOC vergadering is een ‘reizend circus’, aldus voorzitter en CNNBS-columnist Derrick. ‘Het geeft mensen de mogelijkheid om deel te nemen zonder ver te hoeven reizen.’ En deze keer was de meeting bovendien nog op – juridisch gezien – historische grond in Nijmegen: growshop Plantarium.

Medicinale en hobbykwekers

Deze week was de maandelijkse VOC vergadering voor het eerst in Nijmegen en meteen op een bijzondere plek: Plantarium, de enige ‘legale’ growshop van Nederland. Eigenaar Ed Gerritsen werd in november 2015 volledig vrijgesproken van overtreding van de eerder dat jaar ingevoerde ‘growshopwet’.

De rechtbank oordeelde dat Gerritsen “onderbouwd heeft betoogd dat zijn winkel zich richt op de medicinale gebruiker en de hobbyteler die maximaal 5 hennepplanten heeft. Tegenover deze onderbouwde verklaring van de man is door het Openbaar Ministerie niets gesteld dat deze verklaring betwist.”

Reizend VOC-circus

Het VOC volgde de strijd van Plantarium destijds op de voet. Zelf was ik voor het laatst in de jaren negentig in de winkel geweest. Wat ik me vooral herinner was een buitengewoon gezellige zithoek, waar thuistelers ervaringen deelden, opschepten en kweektips uitwisselden.

Het Plantarium team had ons een warm welkom voorbereid: er waren broodjes, koffie, thee, grote vloei en – heel belangrijk – een grote tafel. Rond die tafel verzamelde zich een mix van bekende en nieuwe gezichten. Dat is meteen de voornaamste reden waarom de maandelijkse VOC vergadering een ‘reizend circus’ is: het geeft mensen de mogelijkheid om deel te nemen zonder ver te hoeven reizen.

Doede de Jong (rechts) praat met een van de Plantarium medewerkers…

Doede de Jong

Door de jaren heen hebben we in elke provincie vergaderd: van Terneuzen tot Sneek en van Tilburg tot Zwolle. Onze vergadervoorzitter Doede de Jong verdient een groot compliment voor de manier waarop hij de vergaderingen leidt. Niet streng, maar wel rechtvaardig, met Friese humor en op gezette tijden zijn eigen stokpaardjes: baas in eigen brein, zelfbeschikking en de ‘bier en wijn oplossing’, ook bekend als het Doede Model. Iedereen mag voor zichzelf kweken wat en hoeveel hij wil, maar wie cannabis wil verkopen moet naar de Kamer van Koophandel, belasting betalen enzovoort.

Plantarium gaf vanuit hun dagelijkse ervaring met thuistelers zeer interessante en relevante input. Zij zien dat de groep medicinale thuistelers die zelf olie maakt enorm groeit

Zoals meestal was er veel te bespreken. Het nieuwe kabinet met geen enkele D66 politicus op de voor ons cruciale ministeries van gezondheid en justitie. De opmerkelijke keuze voor CDA-er Ferdinand Grapperhaus als justitieminister, één van de grootste verrassingen van het kabinet Rutte III. De nieuwe VOC website www.cannabisenverkeer.nl  die aansluit bij de campagne ‘Cannabis en rijden: speel op zeker!’ die volgende week wordt gelanceerd en waarvoor we samenwerken met een groot aantal organisaties en coffeeshopbonden.

En natuurlijk de tiende editie van Cannabis Bevrijdingsdag, op 17 juni 2018 in Amsterdam.

Beeld van de VOC-vergadering op de historische Nijmeegse grond van growshop Plantarium….

Nieuwe cannabis doelgroep

De mannen van Plantarium gaven vanuit hun dagelijkse ervaring met thuistelers zeer interessante en relevante input. Zij zien dat de groep medicinale thuistelers die zelf olie maakt enorm groeit. Dit is duidelijk een andere doelgroep: veel ouderen en veel mensen die nog nooit van hun leven in een coffeeshop zijn geweest. We bespraken manieren om ook deze groep te betrekken bij het VOC en de strijd voor opheffing van het cannabisverbod en het recht op thuisteelt. Social media spelen daarbij een sleutelrol.

Rechtszaak tegen de staat

Tenslotte kwam nog ander stokpaardje van Doede aan de orde: een rechtszaak tegen de staat om het verbod op bezit en teelt van cannabis voor persoonlijke consumptie op te eisen. In Mexico en Zuid-Afrika hebben soortgelijke rechtszaken tegen de staat succes gehad. We hebben de mogelijkheden en strategie voor een Nederlandse zaak al eens besproken met advocaat Maurice Veldman. En nu in het nieuwe regeerakkoord met geen woord wordt gerept over de thuisteler lijkt de tijd rijp om tot actie over te gaan.

Ook een VOC-vergadering bijwonen?

Wil je meepraten over de koers, de campagnes en de evenementen van het VOC? Kom dan eens naar onze maandelijkse vergadering. De datum en locatie vindt je in de agenda op de VOC website. Aanmelden vooraf mag (mail naar info@voc-nederland.org) maar hoeft niet…

Wat vind jij?
Leuk
Leuk Love Haha Wow Huilen Boos
(advertenties)