(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Vorige week reisde ik naar Leeuwarden om namens het VOC mee te doen aan een live talkshow over medicinale cannabis in het Neushoorn café. De avond werd georganiseerd in het kader van Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa en live uitgezonden door Omrop Fryslân. De andere deelnemers waren Rinus Beintema van Suver Nuver, burgemeester Fred Crone en Jouke de Jong, voorman van de Friese apotheken. 

33 wietsoortjes op coffeeshop menu

Per trein is het drie uur van Eindhoven naar Leeuwarden, dus besloot ik een uurtje extra te plannen om nog even een jointje te roken bij een plaatselijke coffeeshop. Op de route van het station naar poppodium Neushoorn bleek ik voor coffeeshop 058 het minst ver te hoeven lopen – thank you, Google.

Zo kwam ik terecht in de nieuwste shop van Leeuwarden, een stad die met veertien coffeeshops toch al niet slecht bedeeld is. Wat meteen opviel was het overdonderende aanbod aan wietsoorten. Op de monitor waren drie pagina’s nodig voor alle 33 soortjes. En Moonrocks (€35 voor 0,7 gram) heb ik in het zuiden nog nergens op een coffeeshop menu zien staan. Ik koos de G13 Haze en de Pineapple Haze: beide waren uitstekend.

Rinus Beintema en Doede de Jong

In een uitstekend humeur meldde ik me dus in de Neushoorn, waar de eerste bezoekers al ruim voor aanvang binnen druppelden. Presentatrice Marjan legde me uit dat burgemeester Crone en ik op twee barkrukken plaats moesten nemen in de hoek van de zaal, om van daaruit commentaar te geven op de sprekers op het podium. Een opzet die prima uitpakte.

Ik begroette Rinus en Doede de Jong (samen op de openingsfoto bij deze column), die eindelijk eens niet zo ver hoefde te rijden om een cannabis debat bij te wonen. Nog voor het programma begon klampte hij Crone al aan en gaf hem een folder van de PGMCG over therapeutische toepassingen van cannabis.

Cannabis helpt hen beter dan alle andere medicijnen die ze hebben gebruikt en ze begrijpen niet waarom deze heilzame plant nog steeds verboden is

Rond half negen gingen de lampen van Omrop Fryslân aan en stak de enthousiaste presentator Jacco de Boer van wal. Hij meldde dat de avond tweetalig zou zijn, Fries én Hollands. Handig voor ‘buitenlanders’ als ik en zeker goed voor mijn Fries. De verhalen van Suver Nuver leden Marijke en Rob lieten – zelfs in het Fries – niets aan duidelijkheid te wensen over. Cannabis helpt hen beter dan alle andere medicijnen die ze hebben gebruikt en ze begrijpen niet waarom deze heilzame plant nog steeds verboden is. Marijke’s arts raadde haar aan naar de coffeeshop te gaan voor cannabis: goedkoper dan via de apotheek. Nadat ze een interview las met Rinus, werd ze lid van Suver Nuver en stapte over op wietolie.

De burgemeester van Leeuwarden en de VOC-voorzitter mochten vanaf hun krukken in de hoek commentaar leveren…

Suver Nuver ‘geen prioriteit’ burgemeester

Rinus zelf vertelde met kenmerkende openhartigheid over de stand van zaken bij Suver Nuver: meer dan zevenduizend leden, vestigingen in zes steden en zo’n 14.000 verstuurde pakketjes wietolie per maand. Reden voor presentatrice Marjan om aan Crone te vragen: “Burgemeester, een wietfabriekje in de stad: het mag dus eigenlijk niet, maar toch gedoogt u dat. Graag uw reactie?”

Crone, met een brede glimlach: “Ik wist van niks.” Daarna legde hij uit dat hij als burgemeester coffeeshops mag gedogen, om daarna naadloos over te stappen naar Suver Nuver. “Hier geldt ook dat ik mag bepalen, overigens niet alleen maar met de officier van justitie: gaan we dit doen of niet of hebben we andere prioriteiten. En ja, ik vind dit geen prioriteit.”

Iets meer ambitie graag

Helaas bleef Crone spreken over het gedogen van de teelt, het zogenaamde ‘Crone model’ en niet over legalisering. Toen ik het laatste woord kreeg kon ik niet nalaten hem aan te sporen tot iets meer ambitie: “Ik denk dat we wel wat sneller zouden kunnen gaan. Als je kijkt naar de internationale ontwikkelingen, Canada gaat volgend jaar helemaal legaliseren, Californië gaat legaliseren, de zesde economie van de wereld. Dat is totaal niet meer te stoppen, we voeren in Nederland één groot achterhoedegevecht. Dus ik zou zeggen: iets meer lef en ambitie voor Leeuwarden en gewoon zeggen: wij zijn de eerste stad in Nederland met legale cannabis.”

Volledige registratie van de Iepen Up talkshow ‘Mediwiet’:

(advertenties)