(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Deze week maakt het kabinet Rutte III weer een aantal versoepelingen van de corona maatregelen bekend. ‘Op de agenda staan onder meer de sportscholen en sauna’s, de kermissen en de groepsbijeenkomsten met honderd in plaats van dertig mensen’, meldt de NOS. Het woord ‘coffeeshops’ ontbreekt. En dat is geen goed voorteken.

Coffeeshops pas open in fase 4

Op 6 mei maakte Mark Rutte bekend dat ons land in vijf fasen open zal gaan. De tweede fase is op 1 juni in gegaan; sindsdien mogen cafés, restaurants, bioscopen en theaters weer gasten ontvangen, met een maximum van dertig personen. Pas vanaf fase 4, die op 1 september in gaat, mogen coffeeshops weer gasten ontvangen; tot die tijd is alleen afhalen toegestaan.

Een bijzonder gevalletje van wat de Fransen bien etonné de se trouver ensemble noemen: de coffeeshops bevonden zich ineens in één gezelschap met sauna’s, sekswerkers en sportscholen. Verbazingwekkend. Op 4 juni vroeg D66 Tweede Kamerlid Antje Diertens bij het vragenuurtje aan Rutte waarom de coffeeshops en de sekswerkers niet meegenomen konden worden in de versoepeling per 1 juli.

Rutte: ‘Een beetje arbitrair’

Het antwoord van onze minister-president: ‘De coffeeshops en de sekswerkers. Ik snap dat je die natuurlijk ook zou kunnen toevoegen aan 1 juli. Je kunt alles toevoegen aan 1 juli, maar jongens, dan wordt het zo groot. Ik zeg het maar even eerlijk. Het zakt dan echt door z’n eigen gewicht in elkaar. Doe het nou dus niet. Ja, het is ook een beetje arbitrair wat er precies op 1 juli en op 1 september zit. Dat zeg ik ook eerlijk.’

Op 17 juni stelde Vera Bergkamp (D66) een serie Kamervragen aan de ministers van VWS en justitie en veiligheid. Belangrijkste vraag: ‘Kunt u beargumenteren waarom specifiek coffeeshops nog niet volledig open mogen?’ De antwoorden zijn er nog niet als ik dit schrijf, maar ik kan nu al verklappen dat het kabinet helemaal geen argumenten heeft om de ruim 68.000 kroegen, restaurants en hotels anders te behandelen dan de nog geen 600 coffeeshops.

Er zijn ongeveer een miljoen Nederlandse cannabisconsumenten. Aan al deze vrouwen en mannen heeft het kabinet schijt

Dat bleek ook uit het antwoord van VWS staatssecretaris Martin van Rijn op een brief van coffeeshopbond BCD over deze kwestie. August de Loor zette de zeldzaam slappe brief van Van Rijn op zijn website. Een kluitje in het riet van het zuiverste water. Kort samengevat: het mag niet omdat wij vinden dat het niet mag en daarom zien wij geen reden dat het wel mag.

Het kabinet heeft plat gezegd schijt aan de 1 miljoen Nederlandse cannabis consumenten in coronatijd…

Gelopen race

De race lijkt al te zijn gelopen, zo blijkt op de website van de Rijksoverheid. Op de pagina ‘Veelgestelde vragen over het coronavirus en de sluiting en opening van bedrijven’ staat klip en klaar: ‘Voor coffeeshops geldt nog tot 1 september dat er alleen afgehaald mag worden.’

En een paar regels daaronder: ‘Naar verwachting mogen per 1 juli 2020 de volgende bedrijven en instellingen weer open: sauna’s & wellness, sport- en verenigingskantines, sportscholen en fitnessclubs, casino’s en speelhallen.’

Allemaal pech gehad

Volgens de rekenmeesters van het Trimbos-instituut hadden 960.000 volwassen Nederlanders in 2017 in het afgelopen jaar cannabis gebruikt, evenveel als in 2015 en 2016. Er zijn dus ongeveer een miljoen Nederlandse cannabisconsumenten. Aan al deze vrouwen en mannen heeft het kabinet schijt.

Mensen die op de coffeeshop zijn aangewezen omdat ze thuis niet willen of kunnen roken? Die hebben pech gehad. Mensen voor wie de coffeeshop hun stamcafé is, voor een praatje en wat gezelligheid, om de krant te lezen, een spelletje te doen, maar dan zonder de herrie en overlast van de gemiddelde kroeg? Allemaal pech gehad. En de mensen die werken als BOA, handhaver of politie in grote steden en te maken krijgen met blowers die dan maar buiten opsteken? Ook pech gehad.

Blow-in

Misschien moeten we met een piepklein deel van die miljoen cannabisconsumenten een ouderwetse blow-in houden voor het Tweede Kamer-gebouw. Of rond het Torentje van Mark ‘wiet is troep’ Rutte. Op anderhalve meter afstand van elkaar, maar allemaal met een vette joint, die we gezamenlijk opsteken. Motto: Sorry Mark, wij zitten ook liever in de coffeeshop!

(advertentie)