(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Al mijn hele leven kom ik in België. De Vlaams-Nederlandse grens ligt maar zo’n 25 kilometer van mijn woonplaats Eindhoven. Ik hou van de Vlaamse Primitieven, van René Magritte, Kamagurka, Arno, Raymond en Flip Kowlier. En als ik al eens bier drink, dan het liefst Belgisch bier. Natuurlijk is niet alles in België beter dan bij ons en dat geldt nergens meer dan bij het cannabisbeleid.

België is een achterlijk land

Wat wiet betreft is België een achterlijk land, zonder enige vorm van gereguleerde medicinale cannabis, laat staan van cannabis voor niet-medicinaal gebruik. Vooral in Antwerpen zijn de zogenaamde GAS-boetes van 75 euro voor het roken van een joint in het openbaar berucht. Er is nauwelijks politiek debat over modernisering van het cannabisbeleid.

Tot zijn plotselinge overlijden in 2016 speelde mijn goede vriend Joep Oomen een sleutelrol in de Belgische cannabisbeweging. Vanuit Antwerpen runde Joep als coördinator het kantoor van Encod, de Europese organisatie voor beter drugsbeleid en in 2006 richtte hij er Trekt Uw Plant op, de eerste Cannabis Social Club van België.

De legendarische en veel te vroeg overleden Joep Oomen en uw columnist…

Staat verplettert Trekt Uw Plant

Veel mensen dachten dat Joep een Belg was, maar hij werd geboren in Den Haag, studeerde in Amsterdam en verhuisde daarna pas naar Antwerpen. Trekt Uw Plant slaagde er in om veel positieve publiciteit te genereren, niet in het minst door Joep’s inzet, persoonlijkheid en welsprekendheid. Verschillende wetenschappers, onder wie Tom de Corte van de Universiteit Gent, gingen het Cannabis Social Club-model bestuderen en publiceerden er over.

De Belgische justitie probeerde Trekt Uw Plant drie keer te verbieden en het bestuur achter de tralies te krijgen. Twee pogingen eindigden in vrijspraak, de laatste in schuldigverklaring zonder straf. Maar tegen die tijd was Trekt Uw Plant wel failliet en de facto verpletterd door de staat. Het bestuur en de plantverzorgers bleven getraumatiseerd en gedesillusioneerd achter, één kweker pleegde zelfmoord.

Geen Groene Revolutie in België

Ook Mambo Social Club, opgericht door Michel Degens in Hasselt, werd keihard aangepakt door de Belgische autoriteiten en leidt sindsdien een slapend bestaan, in afwachting van betere tijden. Luxemburg mag cannabis gaan legaliseren, in Frankrijk mag het grootste publieke en politieke debat over cannabis in decennia woeden: in België blijft alles bij het oude.

De Belgische (cannabis)journalist Karel Michiels (links) en Joep Oomen op Cannabis Bevrijdingsdag 2011

Of zoals Karel Michiels in het april/mei nummer van HighLife schrijft: “De rechters die Trekt Uw Plant opschorting van straf gaven zijn alleszins minder wereldvreemd dan de (rechtse, Vlaamse) politici die onverminderd de kaart van repressie blijven trekken en zich op zuiver morele gronden verzetten tegen de maatschappelijke aanvaarding van cannabis. Ze kijken neer op iedereen die er een andere levenswandel op nahoudt dan zij, of zelfs maar een medicijn gebruikt dat hen niet aanstaat.”

Binnenkort ook een ‘VOC’ in België?

De High Tea Potcast, die ik samen met Rens Hoppenbrouwers presenteer, heeft ook Belgische luisteraars. Een van hen is Fabrice, die ons onlangs schreef:

“Het is in België echt nodig om het cannabisdebat zo snel mogelijk op gang te trekken, richting de verkiezingen van 2024. Geen enkele partij heeft dit als hoofdthema en dat is een gemiste kans. Ik heb zelf al eens geprobeerd om op eigen houtje bij een paar partijen dit aan te kaarten, maar ik kreeg weinig reactie terug. Er moet in België dus ook een initiatief komen zoals het VOC in Nederland. Het probleem is dat ik niet weet hoe ik die cannabisliefhebbers bij elkaar kan krijgen en jullie een beetje mijn enige hoop zijn door de podcast.”

We hebben Fabrice uitgenodigd om, zodra de corona maatregelen het toestaan, naar het VOC kantoor in Eindhoven te komen om kennis en ervaringen te delen. En we werken aan een België special van de High Tea Potcast.

Mocht jij dit lezen, in België wonen, van cannabis houden en op welke manier dan ook actief willen worden voor de groene zaak, stuur dan een mailtje naar info@voc-nederland.org of neem contact op via Twitter: @vocnederland

Het is tijd voor actie, godvermiljaardenondeju!

(advertentie)