(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)
Power Plant

Wie voor maximale opbrengsten gaat, hoeft het niet te zoeken in de duurste lampen, geavanceerde CO2 installaties, boosters en andere zaken. Niet? Nee, want bij maximaal oogsten gaat erom zo efficiënt mogelijk om te gaan met de beschikbare ruimte.

De meeste kwekers oogsten minder dan ze zouden kunnen. Zelfs wanneer hun planten precies de juiste hoeveelheid voeding en water krijgen en ook de temperatuur en andere zaken allemaal in orde zijn, kan er vaak nog een hoop winst behaalt worden. Hoe dan? Simpelweg door iedere vierkante centimeter aan kweekruimte te benutten. En dan bedoelen we zowel onder de grond als daarboven en zelfs de ruimte boven de planten.

Het wortelstelsel

Wanneer we het over het benutten van kweekruimte hebben, denken de meeste mensen vrijwel direct aan een goed met toppen gevuld bladerdek. Maar voor een maximale oogst zou je ook voor de wortels en het licht iedere centimeter aan ruimte moeten benutten.

Een wietplant is onder de grond, ongeveer even groot als boven de grond

Een wietplant is om te beginnen onder de grond even groot als boven de grond. Dat wil zeggen dat de wortels samen ongeveer evenveel volume innemen als alle groene delen samen. Hoe meer ruimte je een wietplant dus onder de grond geeft, hoe groter de plant boven de grond kan worden. Wanneer je bijvoorbeeld een kweekoppervlak van één vierkante meter met toppen wil vullen, zou je die vierkante meter ook onder de grond moeten benutten. Als je voor een maximale oogst gaat althans…

Of je die vierkante meter nu met één plant in SCROG of een heleboel planten in een Sea Of Green kweekt maakt niet uit. In een Sea Of Green met laten we zeggen 25 vierkante potten van 20 x 20 centimeter wordt de hele oppervlakte ook voor de wortels goed benut. Kweek je slechts één plant of een stuk of vier, maak dan ook gebruik van de maximale ruimte voor de wortels. Je zult zien dat je scrogrek eerder vol gegroeid is en dat de toppen groter worden.

Uit de lengte én de breedte

Niet alleen in de breedte kun je efficiënter kweken door iedere vierkante centimeter te benutten, ook in de hoogte betekent verspilde ruimte minder opbrengst dan maximaal. Kijk nog maar eens goed naar de foto’s hierboven. De planten op de linkerfoto zijn onnodig hoog. De lange stammen zorgen ervoor dat de kweeklampen veel hoger moeten hangen dan nodig is. Daarnaast moet de sapstroom naar boven en naar beneden een veel te lange weg afleggen. Dit is verspilde energie en zorgt ervoor dat de opbrengst veel minder is dan zou kunnen.

Wil je maximaal oogsten, zorg er dan voor dat wietplanten zo laag mogelijk blijven

Wil je maximaal oogsten, zorg er dan voor dat wietplanten zo laag mogelijk blijven. Dit kun je bereiken met een goede groeilamp in de juiste lichtkleur (veel blauw/wit licht en weinig rood licht) en plantentraining. Hoe lager je wietplanten zijn, hoe minder energie het bloeien de planten kost.

Verspilde ruimte: lange internodes, toppen groeien op verschillende hoogtes en er is veel onbenutte ruimte. Foto: photolona, Shutterstock

Bij veel zaken moet efficiëntie uit de lengte óf uit de breedte komen. De opbrengst van wietplanten maximaliseer je echter door niet alleen in de hoogte maar ook in de breedte, alle ruimte te benutten. Zogezegd geldt dat voor de wortels onder de grond, maar dus ook voor het bladerdek boven de grond. Er passen ongeveer 100 toppen op een vierkante meter dus iedere top die je minder kweekt betekent dat je ruimte verspilt.

Er zijn twee kweekmethoden waarmee je een kweekoppervlak goed kunt opvullen met toppen. Je kunt bijvoorbeeld 25 wietplanten op een vierkante meter kweken en iedere plant na de tweede node toppen. Iedere plant heeft dan 4 toppen zodat je in totaal 100 toppen kweekt en de oppervlakte goed benut. Je kunt ook maar één wietplant kweken of een paar. In dat geval kun je door te scroggen, supercroppen of andere training toe te passen, zorgen dat het gehele kweekoppervlak gevuld is.

Een goed gevulde scrog; er wordt geen centimeter verspild. Niet in de lengte en ook niet in de breedte.

Verspil ook geen licht

Zelfs wanneer je onder de grond alle ruimte benut en je planten lekker kort zijn en het hele kweekoppervlak goed met toppen gevuld is, kun je nog ruimte verspillen. Ook boven de planten zorgt teveel ruimte namelijk voor een verspilling. In dit geval een verspilling aan licht.

Welke kweeklamp je namelijk ook gebruikt, de lichtsterkte neemt af naarmate de afstand tot de lamp toeneemt. Vooral bij grote HPS kweeklampen zoals die van 600 en 1000 Watt gaat best veel licht verloren. Een 600 Watt HPS lamp dien je op minimaal 60 centimeter hoogte te hangen en een 1000 Watter heeft een minimale afstand van een meter nodig. Direct onder zo’n lamp is de hoeveelheid licht optimaal maar de planten die er niet direct onder staan lopen met zulke lampen een hoop licht mis.

Met meerdere kleine lampen en iedere centimeter gevuld kweek je een uitstekende maximale oogst.

Vooral in kleine hobbymatige kweekruimtes zoals kasten en tenten, loont het daarom de moeite om meerdere kleinere lampen te gebruiken in plaats van één grote. In een tent van één vierkante meter kun je daarom meer wiet kweken met bijvoorbeeld vier 150 Watt HPS kweeklampen dan één 600 Watt HPS lampen. Sterker nog, sommige kwekers halen meer opbrengst met veel kleine spaarlampen dan met professionele leds of HPS lampen, simpelweg door hun ruimte goed te benutten.

(advertenties)