(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Je zou het niet zeggen maar deze week is de astronomische lente begonnen. Het buitenwietseizoen staat voor de deur en daarmee de altijd lastig keuze welke wietsoortjes ik dit jaar ga kweken.

Ook dit jaar probeer ik het weer: bloeiende sativa’s in de tuin

Ik hou van variatie en ik huldig het woord van Don Quichot: de grootste dwaasheid is de wereld te zien zoals hij is en niet zoals hij zou moeten zijn. Zo probeer ik al jarenlang bloeiende sativa’s te kweken in mijn achtertuintje, hoewel dat in ons klimaat vrijwel onmogelijk is. Maar ik denk elk jaar weer dat het me deze keer tóch gaat lukken en dat een droge nazomer de schimmels en budrot lang genoeg op afstand zal houden.

Zo hoop ik ook elk jaar dat soortjes die ik nooit eerder heb gekweekt geweldige resultaten op zullen leveren. Als de lente begint en ik de zaden kies die ik ga ontkiemen, maak ik een soort coffeeshopmenu: met veel variatie, van verschillende zadenbanken én van bevriende kwekers. Fototechnisch is dat handig, want deze ‘tutti frutti’ strategie levert heel diverse beelden op.

Mijn Pinkleberry Pacific in 2022: een lust voor het oog, maar…

Pinkleberry, Blue Dream en Sweets

Een mooi voorbeeld is de Pinkleberry van de Amerikaanse zadenbank Pacific NW Roots die ik vorig jaar kweekte. Een prachtige plant met fel roze haartjes en donkerpaars, bijna zwart blad. Een lust voor het oog, maar de smaak en de high vielen me wat tegen.

Dat gold ook voor de Blue Dream van Pilchard’s Caviar, een klassieker die ik nog nooit had gekweekt. De plant deed het prima en zag er fraai uit, met forse toppen. Maar toen ik haar rookte kon ze mijn – misschien te hoge – verwachtingen niet waar maken.

Eén soort van mijn oogst 2022 steekt met kop en schouders, of eigenlijk vanaf de navel, boven de rest uit: Sweets van Karma Genetics. Ik weet niet of ik toevallig een geweldig fenotype te pakken had, maar betere buitenwiet heb ik nog nooit geteeld. Ik heb de plant dan ook vertroeteld en in de laatste paar weken steeds van binnen naar buiten gesleept om schimmel voor te zijn en elk zonnestraaltje mee te pakken. Zo kon ze tot in november doorbloeien, met verbluffend resultaat.

Beter dan deze Sweets wordt het niet voorlopig bij mij thuis…

Scherp kiezen, vanwege het gedoogbeleid

Voor het eerst overweeg ik om dit jaar af te wijken van mijn vaste strategie en niet voor variatie en nieuwe soorten te kiezen, maar alleen maar Sweets neer te zetten. Een lastig besluit, want ik heb een paar zaden liggen waar ik heel benieuwd naar ben.

De Tangy Tree van Seedstockers bijvoorbeeld, een kruising van Lemon Tree en Mandarin Panties. Sour Chem van Organic Earth Maastricht. En bij de VOC-vergadering kreeg ik vorige week zaadjes van de Strawberry Chemdawg OG van Super Sativa Seed Club gekruist met Sweets van Karma.

Door het gedoogbeleid moet ik wel scherp kiezen. Als ik meer dan vijf plantjes op mijn balkon heb staan, dan kan de politie ze niet alleen in beslag nemen, maar dan kan justitie mij ook vervolgen. En de burgemeester kan mijn huis dicht laten timmeren, met de wet Damocles in de hand.

Duitse thuisteler mag 3 bloeiende (!) wietplanten kweken

Het VOC blijft er bij politici en bestuurders op hameren dat deze doorgeschoten repressie moet stoppen. Thuistelers zijn geen criminelen.

In het Duitse wetsvoorstel voor legalisering, dat nog deze maand wordt verwacht, is thuisteelt opgenomen. Carmen Wegge, drugswoordvoerder van de SPD, bevestigde in een recent interview dat het gaat om drie bloeiende planten.

Dat betekent dus geen beperking op stekken, zaadplantjes en moederplanten, want die bloeien immers niet. Niets staat ons kabinet in de weg om een soortgelijke richtlijn in te voeren, als tussenstap op weg naar volledige legalisering. Kijk zelf maar:

[openingsbeeld: encierro/Shutterstock]
(advertentie)