(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Voor het eerst presenteerde het Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod deze week een alternatieve troonrede, voorgedragen door onze eigen wietkoning Doede de Jong. Samen met Rens Hoppenbrouwers, mijn co-host van de High Tea Potcast, bracht ik twee dagen door in het paradijselijke stukje Friesland dat Doede met zijn vrouw Kicky bewoont.

High Tea Potcast in de tuin bij en met Doede

Omdat we vroeg zouden beginnen met de filmopnames, reisden we de dag tevoren al in Rens’ busje, met een waarlijk vorstelijke troon achterin, naar Appelscha. De troon mochten we lenen van I Am Canna, een nieuw initiatief waar je later dit jaar zeker meer van zal horen en zien.

Zoals altijd verdwaalden we op het laatste stukje en zoals altijd was het geweldig om over de lange oprijlaan de boerderij van Doede en Kicky te naderen. De bomen en struiken aan weerszijden, stuk voor stuk zelf geplant, vormen een fraaie groene tunnel. Aan het einde stond Doede al te zwaaien, in een verschoten Baas in eigen Brein T-shirt, met zijn honden om hem heen.

 

Het weer was prachtig, dus besloten we de High Tea Potcast niet binnen, maar in de tuin op te nemen. Zo hadden we het zachtjes ruisen van de populieren en de Friese vogels als geluidsdecor. Doede was niet te stoppen en had eigenlijk geen vragen nodig. Hij trakteerde ons – en de luisteraars – op de ene na de andere anekdote uit zijn vijftig jaar als cannabisgenieter, huisdealer, biologisch wietkweker en cannabisactivist. Aflevering 28 is veruit de langste tot nu toe en komt later deze week online. Van harte aanbevolen.

Pompoenensoep en wietboeket

’s Avonds aten we een heerlijke pompoenensoep en bereidden ons voor op de opname van de Alternatieve VOC Troonrede de volgende dag. Toen ik de gordijnen die ochtend open trok realiseerde ik me dat buiten draaien geen optie zou zijn vandaag. De hemel was egaal witgrijs en het miezerde. Niet getreurd, tijd voor plan B: binnen een filmset opbouwen.

Toen regisseur Ernst Ellerman en zijn camera- en geluidsman Dietert Bleijs arriveerden, zetten we Doede’s troon in de woonkamer, naast de forse houtkachel. Kicky stelde twee schitterende boeketten samen met verse bloemen uit de tuin en – uiteraard – takken van de plant waar de Alternatieve VOC Troonrede om draait.

Eén paar dichte schoenen

Voor het eerst in zijn leven sprak Doede vanaf een zogenaamde teleprompter, die de tekst via een spiegel projecteert over de lens van de camera. Dat is zeker in het begin wennen, maar gelukkig is Ernst niet alleen regisseur maar ook coach en kent hij Doede en Kicky al jaren. Eerder maakte hij de wonderschone documentaire ‘Fryske Himp’ over Doede’s strijd.

Het was mooi om Doede en Ernst in opperste concentratie aan het werk te zien, take na take. De inspanning en de loeiende houtkachel deden het zweet al snel van Doede’s voorhoofd parelen. Natuurlijk stonden we allemaal klaar om de wietkoning te voorzien van glazen water, tissues, handdoeken en bemoedigend commentaar. Doede onthulde dat de schoenen die hij droeg zijn enige paar dichte schoenen is. De wietkoning loopt het liefst op blote voeten.

Onderbuik van minister Gabberhouse

Toen alles er op stond rookten we nog een laatste joint, laadden de troon voorzichtig in en aanvaardden de terugreis naar Eindhoven. De Alternatieve VOC Troonrede ging op 14 september, 24 uur voor die van Willem-Alexander, online. Alle 225 leden van de Eerste en Tweede Kamer kregen een mail met de link naar de video en het artikel op de VOC website.

Een van de eerste reacties kwam van Chris Garrit, nachtondernemer te Groningen, die twitterde: ‘Voor mij de echte troonrede. De harde waarheid over de waanzinnige “war on drugs” in Nederland. Geweldig gesproken door Doede de Jong van het VOC. Laten we kijken naar cijfers in plaats van de onderbuik van minister Gabberhouse.’

LEES OOK:  De alternatieve troonrede van wietkweker Doede de Jong

(advertentie)