(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Voor het eerst in jaren was VOC-voorzitter Derrick niet in Praag voor Cannafest dit jaar. In hetzelfde weekend vond namelijk in het iconische Evoluon in Eindhoven de Dutch Pinball Open Expo plaats. ‘Een evenement dat ik voor geen goud wilde missen’, aldus onze columnist.

Flipperfanaten

De Dutch Pinball Open of DPO werd voor de 25e keer georganiseerd door de Nederlandse Flipper Vereniging, met 1400 leden ’s werelds grootste vereniging van flipperfanaten. In een grijs verleden had ik het toernooi al eens als journalist bezocht. Ik herinner me een wonderlijke wedstrijd, met twee sporthallen vol flipperkasten en een energiek op en neer springende VVD-minister Gerrit Zalm.

Toen ik begin dit jaar vernam dat de DPO niet alleen naar mijn stad, maar ook nog eens naar het geweldige Evoluon zou komen, besloot ik Cannafest te schrappen en me in te schrijven voor de wedstrijd.

UFO in Eindhoven

Niet dat ik nou zo geweldig kan flipperen, maar ik vind het wel erg leuk. En ik heb bij periodes veel gespeeld in mijn stam-coffeeshop De Bakkerij, waar nog steeds een flipperkast staat : The Walking Dead van Stern op dit moment.

En zo fietste ik op zaterdag 11 november naar het Evoluon, het UFO-vormige gebouw dat de firma Philips in 1966 in Eindhoven neerzette. In mijn jonge jaren, toen er nog een permanente expositie in zat over wetenschap en techniek, heb ik er talloze uren doorgebracht. En ik vind het nog steeds het mooiste gebouw van de Lichtstad.

470 flipperkasten

De eerste belangrijke constatering toen ik er weer binnenstapte: het Evoluon ruikt nog hetzelfde. In de lift naar de bovenste ring hoorde ik drie oudere NFV-leden tegen elkaar zeggen: “Hier gaan we nooit meer overheen komen”.

Het uitzicht vanuit de glazen lift was dan ook spectaculair. Niet minder dan 470 werkende flipperkasten stonden in het Evoluon opgesteld, verdeeld over de drie ringen en de begane grond.

Na een jointje homegrown en een cappuccino stapte ik het afgeschermde gedeelte binnen en begon op de Scared Stiff

De wedstrijden vonden plaats op de derde ring. Als wedstrijdspeler mocht ik zes kasten kiezen uit een totaal van zo’n achttien. Mijn respect voor de organisatie nam nog verder toe toen ik de regels uitgelegd kreeg. Alleen NFV medewerkers startten het spel en als het game over was, noteerden zij op een tablet jouw score, die jij daarna moest bevestigen. Het systeem werkte vlekkeloos.

Gestaag bergafwaarts

Na een jointje homegrown en een cappuccino stapte ik het afgeschermde gedeelte binnen en begon op de Scared Stiff, een kast die ik goed ken. Mijn score was niet eens zo slecht. Mijn 27,942,070 punten bleken goed voor een veertiende plaats. Let wel: alleen voor die flipperkast.

Mijn scores op de volgende vijf kasten gingen gestaag bergafwaarts. In het eindklassement van de zaterdag kwam ik uiteindelijk niet verder dan plaats 95. Maar als ooit gold dat meedoen belangrijker is dan winnen, dan was dat voor dit ongelofelijke evenement.

Groene doping

Na mijn wedstrijd potjes begon ik aan een zwerftocht langs de honderden kasten, die allemaal gratis te bespelen waren. Samen met mijn jongste zoon bleef ik tot sluitingstijd 22.00 uur. De volgende dag nam ik mijn camera mee en stortte me opnieuw in het pinball paradise, met slechts korte onderbrekingen voor een worstenbroodje, een kop koffie en natuurlijk de nodige groene doping.

Ik kom regelmatig voorbij het Evoluon, maar voortaan zal ik niet meer aan een UFO denken. Het hele gebouw is gewoon één grote flipper bumper!

(advertentie)