(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Wat gaat 2022, het Chinese Jaar van de Tijger, ons brengen? Niemand die het weet, maar dat weerhoudt me er niet van om – traditiegetrouw – er in mijn eerste CNNBS column van dit nieuwe jaar stevig op los te speculeren. Uiteraard met cannabis in de bijna absolute hoofdrol.

Januari

Het vierde kabinet Rutte wordt beëdigd. Coffeeshopketen Boerejongens dient een schadeclaim in bij de gemeente Amsterdam vanwege de sluiting van een week, die volgens het bedrijf onterecht en onrechtvaardig is.

De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris baart opzien door in een interview zware kritiek te uiten op president Joe Biden. Kop van het artikel: ‘Come on man, legalize it already!’

Februari

Bij de Olympische Winterspelen in Peking wordt een recordaantal atleten positief getest op cannabis. De meeste van hen hebben alleen CBD producten gebruikt. Onder druk van de publieke opinie en de atleten maakt de WADA, de World Anti-Doping Agency, haast met het volledig schrappen van cannabis en cannabinoïden van de internationale dopinglijst.

Rinus Beintema baart internationaal opzien met zijn nieuwe manier van productie en verspreiding van full spectrum cannabis extracten.

Maart

Op 1 maart wordt in de Amerikaanse staat Vermont een wet van kracht die een subsidiepot creëert om mensen te helpen een cannabisbedrijf te starten, de Cannabis Business Development Fund.

In Barcelona vindt voor het eerst sinds 2019 weer een echte, drukke en chaotische editie van Spannabis plaats, met een recordaantal bezoekers.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart krijgt de VVD flinke klappen. In Amsterdam wordt GroenLinks gedecimeerd.

April

In Frankrijk weet Emmanuel Macron op het nippertje (opnieuw) de presidentsverkiezingen te winnen. In de laatste weken van zijn campagne heeft hij zijn standpunt over legalisering van cannabis aangepast, wat hem volgens analisten gered heeft van een verlies in de tweede ronde.

De fraai gedraaide video waarin Macron het Parijse Hôtel Lauzun bezoekt, waar in de 19e eeuw de befaamde Club des Hashischins bijeenkwam, ging vrijwel direct viraal. De Franse president vertelt in de video openhartig over zijn vriendschap met de in 2021 overleden Frenchy Cannoli, die hem deed inzien dat het wietverbod een schande is.

Mei

Turijn staat op zijn kop als Italië op 14 mei voor de tweede keer op rij het Eurovisie Songfestival wint. De winnares refereert in haar aanstekelijke reggaenummer aan het ‘cocaïne snuif incident’ van Måneskin én naar het referendum over cannabis, waarbij een ruime meerderheid van de Italianen zich heeft uitgesproken voor legale thuisteelt van cannabis en paddo’s.

Het liedje, ‘Piuttosto cannabis che cocaina’, wordt een dijk van een hit in heel Europa. Voor die schaarse mensen die het Itakliaans niet machtig zijn: ‘Piuttosto cannabis che cocaina’, dat betekent dus ‘Liever cannabis dan cocaïne’ tra-la-la-la-la…

Juni

Op Malta opent de eerste honderd procent legale Cannabis Social Club. In navolging van Canada wordt er in dit eerste legale cannabisjaar een ‘Four Plants Cup’ georganiseerd, waaraan elke Maltese thuisteler mee kan doen.

De Italiaanse regering maakt bekend dat zij nog dit jaar een wetsvoorstel over cannabis zal presenteren dat recht doet aan de uitslag van het referendum. Thuisteelt van cannabis en paddo’s wordt legaal en het opleggen van celstraffen voor cannabis gerelateerde activiteiten wordt vrijwel onmogelijk.

Juli

ChristenUnie minister Carola Schouten blijkt wietolie, mét THC, te gebruiken tegen wat zij zelf ‘wiebelbenen’ noemt. Aan Eva Jinek vertelt ze hoezeer de druppeltjes haar helpen en hoe ze daardoor anders is gaan denken over cannabis.

‘De Heer onze God heeft deze plant geschapen’, aldus Schouten, ‘wie zijn wij dan om dit heilzame, zaadzaaiende gewas te verbieden?’

Augustus

Op 2 augustus is Mark Rutte 4.310 dagen minister-president van Nederland, één dag langer dan Ruud Lubbers, die van 1982 tot 1994 in het Torentje huisde. Minister van justitie en veiligheid Dilan Yesilgöz zegt tegen de Telegraaf dat ze klaar staat om het stokje van Rutte over te nemen en de eerste vrouwelijke premier van Nederland te worden.

Mijn 420e CNNBS column verschijnt.

September

Het Platform Cannabisondernemingen Nederland (PCN) viert zijn 25-jarige bestaan met een symposium over de toekomst van coffeeshops en cannabis en een fraai jubileumboek.

In Zürich start de verkoop van cannabis in apotheken en Cannabis Social Clubs, in het kader van het Zwitserse wietexperiment.

De WHO voegt een vijfde variant van het Corona virus toe aan de officiële lijst varianten. Na Alpha, Beta, Gamma, Delta en Omicron is er nu Upsilon. De vrees voor een nieuwe periode van lockdowns en overvolle ziekenhuizen blijkt onterecht: Upsilon is de mildste variant tot dan toe.

Oktober

De Duitse regering presenteert een driestappen-plan voor legalisering van cannabis. De eerste stap, met legale consumptie, bezit en thuisteelt wordt nog in 2022 gezet.

Daarna volgen de stappen die Cannabis Social Clubs, grootschalige teelt, verwerking en groothandel en commerciële verkooppunten, Canna-Stübes geheten, legaliseren en reguleren.

De Duitse regelgeving rond cannabis wordt hét voorbeeld voor de rest van Europa.

November

Tegen de verwachtingen en peilingen in behouden de Democraten bij de midterm elections hun meerderheid in het Amerikaanse congres. Dat betekent ook een meerderheid voor de Cannabis Administration and Opportunity Act, die cannabis op federaal niveau legaliseert.

De Marokkaanse minister-president Aziz Akhannouch bezoekt zijn Duitse collega om te praten over legale hasjhandel.

Bij het WK voetbal in Qatar sneuvelt Nederland al in de poulefase.

December

Op de drempel van het nieuwe jaar gaat in Nederland de eerste wietproef-wiet over de toonbank, bij ongeveer de helft van de coffeeshops die meedoen aan het wietexperiment. Door de leveringsproblemen die vrijwel direct optreden klinkt de roep om uitbreiding met meer telers steeds luider.

Sigrid Kaag gooit de knuppel in het hoenderhok met haar uitspraak dat volledige legalisering van cannabis “een zegen zou zijn voor de schatkist en dus voor de belastingbetaler”.

Staatssecretaris Jeugd en Preventie Maarten van Ooijen (ChristenUnie) neemt ontslag als reactie op Kaag’s uitspraken.

Zijn opvolger is mr. Kaj Hollemans.

[illustratie cannatijger: nattapon kanchanaket/Shutterstock]
(advertentie)