(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Yes, het is weer zover! Bio Bertje laat zijn handjes wapperen en ontkiemt zijn zaden. En het is niet alleen AK47 wat er gloort, maar ook nog Strawberry Banana. Hij heeft voor gefeminiseerde zaden gekozen, zodat hij zich straks niet druk hoeft te maken over ongewenste mannetjes.

Een nieuwe start

Hoi, lieve Lezers! De eerste stap in het leven van een cannabisplantje is het ontkiemen. Dat kan op verschillende manieren. Er zijn verschillende methodes in de literatuur beschreven, en vrijwel iedereen heeft zo zijn eigen voorkeur. Ikzelf ontkiem op de manier die Serious Seeds op aanbeveelt, op hun website vind je een heel mooie kiemhandleiding met duidelijke illustraties.

Ten eerste word een blad keukenpapier goed nat gemaakt met gedistilleerd water. Dan wordt het overtollige water eruit geknepen, zodat je een goed vochtig keukenpapier hebt.

Op een helft van dat keukenpapier worden de zaden van een soort gelegd, op een afstand van ongeveer 2 cm van elkaar. Dan wordt het papier dichtgevouwen. Het dichtgevouwen keukenpapier komt in een hersluitbaar plastic zakje en wordt den in het donker opgehangen (ik doe dat met plakband aan de binnenkant van een kastdeur).

Doordat de zaden nu hangen, en niet liggen, krijg je (door de zwaartekracht) rechte wortels in plaats van in een cirkel gedraaide wortels.

Na 48 uur heb ik de zakjes geopend, en het keukenpapier opengevouwen om te kijken hoeveel zaden ontkiemt waren. Ik was echt positief verrast, dat ALLE zaadjes ontkiemt waren. De helft al met een worteltje van zo’n 10 mm, deze heb ik vast in potjes met aarde geplaatst. De rest heb ik in het keukenpapier gelaten. 48 uur later waren ook deze zaden klaar om in potjes overgezet te worden.

Bij het overzetten in de aarde (poten) is het belangrijk dat de ontkiemde zaden niet te diep in de aarde gezet worden. Omdat de wortel al relatief lang is, beveelt Serious Seeds aan om het zaadje zo in de aarde te stoppen, dat het schaaltje van het zaadje net boven uit de aarde kijkt 

In de goed vochtig gemaakte aarde maak in een klein kuiltje (altijd diep genoeg voor de wortel van het zaadje dat daarin moet) en daar leg ik voorzichtig het ontkiemde zaadje met een lepel daarin en druk dan de aarde voorzichtig aan zodat het kuiltje weer gevuld is. Daarme is de eerste stap gezet en kunnen de ontkiemde zaden tot zaailingen uitgroeien.

Volgende keer ga ik jullie over deze zaailingen vertellen… tot dan, groetjes van Bio Bertje.

(advertentie)