(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

As above, so below is niet alleen de titel van een horrorfilm over de creepy gangenstelsels onder Parijs. Het gezegde gaat ook op voor wietplanten, want hoe gezond of ongezond een plant boven de grond is, zo is het ook met de wortels gesteld. En dat geldt ook andersom, dus een sterk en gezond wortelstelsel is uitermate belangrijk!

Het wortelstelsel van wietplanten is niet alleen verantwoordelijk voor de opname van water en voeding. Het vormt ook de basis van de gehele plant. Het wortelstelsel geeft stevigheid en verankert de plant in de grond, en hoe groter en sterker het is, hoe meer je uiteindelijk ook zult oogsten. Met deze tips geef je je wietplanten de mooiste en meest uitgebreide witte wortelstelsels.

Tip #1: ontkiem verticaal in een koffiefilter

Een gezond wortelstelsel begint met een gezonde penwortel. En dat is ook meteen het allereerste worteltje dat bij het ontkiemen uit het zaadje komt. Een goede manier van ontkiemen verzekert het wortelgestel dan ook van een goede start, en de koffiefilter-methode is verreweg de beste manier van ontkiemen. Het koffiefilter houdt het zaadje vochtig maar ook luchtig terwijl het ontkiemt. En omdat je bij deze ontkiem-methode verticaal ontkiemt, krijg je een kaarsrecht penworteltje dat recht naar beneden groeit. Lees hier hoe de koffiefilter-methode in zijn werk gaat.

Tip #2: gebruik een wortelstimulator

Wortelstimulators zijn er niet voor niets, en vrijwel iedere voedingsproducent maakt er een. Je gebruikt ze in de groeifase, na het verpotten en tot aan de eerste weken van de bloeifase. Dan is het wortelstelsel namelijk in ontwikkeling. Wortelstimulators bevatten vaak diverse ingrediënten zoals zuren en vitamines maar doorgaans sowieso kalium omdat dat de bouwsteen is van de wortel. Er zijn ook hormonale producten die wortelgroei stimuleren, maar die zijn bedoeld om stekken snel wortels aan te laten maken.

Tip #3: start met hoge smalle potten

Eén van de grote voordelen van wietplanten uit zaad ten opzichte van stekken, is de penwortel. Dit eerste worteltje hebben alleen zaadplanten, en is eigenlijk de ‘hoofdstam’ van de wortels. Hoe dieper en rechter de penwortel naar beneden groeit hoe beter, want vanuit de penwortel groeit het hele wortelstelsel. In kleine voorgroeipotjes kan de penwortel niet erg diep omlaag groeien, zodat je plant na een paar weken daarin eigenlijk zijn penwortel kwijt is. Gebruik daarom hoge vierkante potten van 1 tot 2 liter voor de eerste weken. Een ander voordeel is dat het voorkomt dat autoflowers te vroeg gaan bloeien omdat hun penwortel de bodem bereikt heeft. Sommige soorten doen dat namelijk.

Tip #4: luchtige aarde of kokos

Wat de wortels van je wietplanten misschien nog wel lekkerder vinden dan water of voeding is zuurstof. Je wortelstelsel ontwikkelt zich dan ook het beste in een luchtig aardemengsel of kokos. Om de bodem luchtiger te maken, kun je extra perliet of kokos aan aarde toevoegen, of volledig op kokos gaan kweken. Kant en klare aardemengsels met extra perliet en/of kokos zijn bij diverse on- en offline winkels te koop.

Tip #5: trichoderma schimmels

Kweek je biologisch met organische plantenvoeding, dan moét je gewoon trichoderma schimmels aan je aarde toevoegen! Deze nuttige schimmels groeien snel door je aarde en hechten zich aan de wortels van je wietplanten. Ze gaan een soort symbiose aan met de wortels en bereiden het wortelstelsel gratis voor je uit. Ze voeden de wortels en beschermen deze tegen schadelijke schimmels en ziekteverwekkers. Met Green House’ BioEnhancer sla je twee vliegen in één klap, want dat bevat zowel trichodermaschimmels als de nuttige bodembacteriën waarover je in de volgende tip leest.

Tip #6: biokweken met bacteriën

Kweek je biologisch op aarde, dan doe je je wortels ook een groot plezier met wat extra bodembacteriën. Deze breken namelijk het organische materiaal in de grond (en uit de voeding) af, en zetten dat om in opneembare voedingsstoffen. Je planten krijgen er een zeer gevarieerd dieet door, en net als de trichoderma schimmels worden je wortels beschermd tegen andere schadelijke bacteriën.

Tip  #7: hydrokwekers blijf pompen!

Hydrokwekers kunnen helaas geen trichoderma schimmels of bacteriën aan hun aarde toevoegen want die hebben geen aarde. Ze kunnen hun wortels wel van meer zuurstof voorzien door lekker veel zuurstof in het water in hun systeem te pompen. Hoe meer zuurstof, hoe beter de wortels en de planten zullen groeien (en bloeien!). Verder houdt koud water meer zuurstof vast, en groeien wietplanten sneller met warm water. De juiste temperatuur voor voedingswater in hydrosystemen ligt daarom tussen de 18 en 20 graden. Boven de 21 graden loop je risico op wortelrot en onder de 15 graden groeit je plant niet optimaal.

Tip #8: H2O2

Heb je oude wietzaden die slecht ontkiemen, of heb je het vermoeden dat de wortels van je hydrokweek last van schimmels hebben, dan kun je met H2O2 aan de slag. Oftewel waterstofperoxide. Bij de drogist verkopen ze het in een 3% oplossing. Als je het spul in water doet, verliest het één zuurstofatoom waardoor er wat meer zuurstof in het water komt. Als het enkele zuurstofatoom zich echter niet aan een ander zuurstofatoom kan hechten, valt het een organisch molecuul in de buurt aan en zo steriliseert het je hydrosysteem. Hier lees je wat je nog meer kan met H2O2, en hier staat hoe je het kan inzetten om sneller te ontkiemen.

Tip #9: probeer slimme potten

Slimme potten zijn gemaakt van stof, of hebben een heleboel gaatjes in de wand. Wanneer wortels in de ademende stof groeien worden ze tegengehouden. Als ze bij een van de gaatjes komen, dan droogt het puntje uit. Het gevolg in beide gevallen is dat er nieuwe wortelvertakkingen in de kluit zelf ontstaan, en je een veel groter wortelgestel krijgt. Je kunt zelf ook slimme potten maken van worteldoek, of door gaten te boren in plastic plantenpotten.

Tip #10: de juiste temperatuur

Niet alleen voor hydrokwekers is de temperatuur rond de wortels van belang. Ook op aarde doen je planten het beter als de temperatuur goed is. Waarom? Nou, de gezondheid van het wortelsysteem is direct terug te zien in je plant en oogst. Veel uitdagingen en problemen hebben daarnaast te maken met de gebrekkige opname van voedingstoffen of water. Als je HPS kweeklamp aanstaat, is een temperatuur bij de wortels tussen de 23 en 26 graden ideaal. Bij een LED ligt de optimale temperatuur wat hoger, namelijk tussen de 24 en de 28 graden. Buiten kunnen de wortels in zwarte potten soms te heet worden. Je kunt dit eenvoudig voorkomen door je potten aa de buitenkant wit te maken. Hier lees je nog veel meer over de wortelzone-temperatuur.

[Openingsfoto: Dmytro Tyshchenko, Shutterstock – perliet: Dmytro Tyshchenko, Shutterstock – foto trichoderma: rukawajung, Shutterstock – bacteriën: Kateryna Kon, Shutterstock – slimme potten: Victoria43, Shutterstock – temperatuur: Visualistka, Shutterstock]
(advertentie)