(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Waterstofperoxide is een handig alledaags hulpmiddel dat je als hobbykweker best in huis kan halen. Een flesje 3% waterstofperoxide kost nog geen 2 euro bij de drogist en heeft een verrassend versnellend effect, onder meer bij het ontkiemen van wietzaden.

Waterstofperoxide is een scherp geurende vloeistof die eruit ziet als water. Net als water is het opgebouwd uit waterstof en zuurstof, alleen heeft waterstofperoxide daarbij een extra zuurstofatoom, H2O2 dus in plaats van H2O. Het H2O2 molecuul is onstabiel, als het uit elkaar valt, blijft een zuurstofatoom en water over. Het enkele zuurstofatoom is erg reactief en zal zich aan een ander zuurstofatoom hechten om een stabiel zuurstof molecuul te vormen. Als dit niet lukt valt het een organisch molecuul in de buurt aan. Zowel het stabiele zuurstofmolecuul als het enkele zuurstofatoom verhogen de hoeveelheid opgeloste zuurstof in het water en dat maakt waterstofperoxide nuttig bij de kweek van wiet.

Voor wortels doet het goedje met name door de extra zuurstof veel goeds, als je daar meer over wil weten, lees dan H2O2 = mooie wortels & meer oogst. Maar waterstofperoxide zorgt er dus ook voor dat je zaden bij het ontkiemen vrij blijven van schadelijke bacteriën en extra snel ontkiemen.

wstpzaad

Ontkiemen met waterstofperoxide

Ontkiemen met waterstofperoxide is eigenlijk supersimpel. Je kunt het op iedere manier doen die je gewend bent met als enige verschil dat je het water dat je voor het ontkiemen gebruikt, vervangt met een mengsel van waterstofperoxide en water. Gebruik hiervoor een 3% waterstofperoxide oplossing van de drogist en maak daarmee een mengsel van 1 deel waterstofperoxide en 5 delen water zodat je uitendelijk een oplossing hebt met 1/6e deel waterstofperoxide. Dat is het eigenlijk.

Je zaden zullen niet alleen een stuk sneller uitkomen en groeien door de extra zuurstof, maar het waterstofperoxide mengsel doodt ook eventuele schimmels en bacteriën waardoor je kans op succes nog groter is.

(advertenties)