(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Waterstofperoxide (H2O2) is een scherp geurende stof die lijkt op water. Het bestaat ook net als water uit waterstof en zuurstof. Echter het extra zuurstofatoom maakt van waterstofperoxide een nuttig goedje voor wietplanten. Maar hoe gebruik je het? Waar is het precies goed voor? Waterstofperoxide is goed in te zetten bij de kweek op hydro, aarde en aeroponics.

Wat doet waterstofperoxide?

Het H2O2 molecuul is onstabiel, als het uit elkaar valt, blijft een zuurstofatoom en water over. Het enkele zuurstofatoom is erg reactief en zal zich aan een ander zuurstofatoom hechten om een stabiel zuurstof molecuul te vormen. Als dit niet lukt valt het een organisch molecuul in de buurt aan. Zowel het stabiele zuurstofmolecuul als het enkele zuurstofatoom verhogen de hoeveelheid opgeloste zuurstof in het water en dat maakt waterstofperoxide nuttig bij de kweek van wiet.

Veel ziekteverwekkers en schimmels kunnen worden gedood door zuurstof en het vrije zuurstofatoom uit H2O2 is hier erg effectief in. Het zal infecties helpen te stoppen en het voorkomt het ontstaan van nieuwe infecties. Ook helpt het om de groei van algen te onderdrukken, iets waar hydrokwekers nog wel eens last van hebben. Het vrije zuurstofatoom ruimt dood materiaal zoals dood blad en wortels op, waardoor het niet kan gaan rotten en ziektes verspreiden.

wortelrot

Gatver, wortelrot!

Te veel water en wortelrot

Wie te veel water geeft loopt de kans op wortelrot, de meeste kwekers weten het wel. Maar de werkelijke reden van de wortelrot bij een plant die te veel water heeft gehad, is het gebrek aan zuurstof. In de verzadigde aarde is geen plaats meer voor lucht (zuurstof). De wortels gebruiken het aanwezige zuurstof snel op en als er geen nieuwe zuurstof wordt aangevoerd zal de wortel stoppen met werken en kan hij binnen 24 uur dood gaan.

Dit kan op een veel directere manier ook gebeuren in een hydrosysteem als het water niet genoeg zuurstof bevat. Symptomen die je aan de planten ziet, zijn hetzelfde als bij de teelt op aarde, maar je kunt het bij hydrosystemen ook aan de wortels zien. Gezonde wortels zijn wit, of misschien een klein beetje geel. Als ze bruin worden en dode puntjes hebben of heel gemakkelijk afbreken zit je waarschijnlijk met een groot probleem. Stinken de wortels dan is het wellicht al te laat.

Wortelrot voorkomen met waterstofperoxide

H2O2H2O2 is in Nederland bij drogisten te koop als 3% oplossing. Als je ermee gaat werken is het belangrijk dat je met handschoenen werkt en dat je het meteen opruimt als je even wat mocht knoeien. Het is namelijk een agressief goedje, vooral voor je huid en kleding.

Je kunt 3 milliliter 3% waterstofperoxide oplossing aan een liter water toevoegen, maar het is beter om eerst te beginnen met een lagere concentratie die je over een periode van een paar weken langzaam opvoert tot de volledige dosis van 3 milliliter per liter. Gebruik het bij elke waterbeurt, zelfs bij jonge stekken. In een hydrosysteem voeg je het elke keer toe als je je reservoir ververst. Dagelijks kun je dan een kwart van je water vervangen. Als je een reservoir van 100 liter zou hebben voeg je 300 milliliter 3% waterstofperoxide oplossing toe. Dagelijks voeg je dan nog eens 75 milliliter toe.

Als je grote productieve planten wil kweken is een gezond wortelstelsel onontbeerlijk en waterstofperoxide is een goede manier om je wortels gezond te houden. Kwekers die waterstofperoxide gebruiken zullen zelden planten of oogst mislopen door wortelrot en oogsten doorgaans ook meer.

(advertenties)