(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Nee, het gaat hier niet om een nieuwe wietsoort waar je slimmer van wordt, maar wel om een speciaal soort pot om wietplanten in te laten groeien, Smartpots genaamd. Deze pot is niet gemaakt van plastic, maar van textiel. En dat zorgt voor een super-efficiënt wortelstelsel en beter groeiende planten. 

Tuurlijk, wietplanten groeien ook in een gewone pot of emmer met een paar gaten onderin. Maar wie het meeste uit zijn wietplanten wil halen, doet er toch goed aan om zich eens te verdiepen in deze nieuwe soort pot. Uiteindelijk wordt een plant boven de grond maar zo groot als onder de grond, dus hoe beter en uitgebreider het wortelstelsel hoe beter het ook boven de grond gaat. De Smartpot is een nieuw soort pot, gemaakt van een ademende stof die er kort gezegd voor zorgt dat de wortels van de plant zich beter zullen ontwikkelen.

Rootbound

Wanneer de wortels van een wietplant in een gewone plastic plantenpot de rand van de pot bereiken, kunnen ze uiteraard niet verder groeien. Het zou geweldig zijn als de wortel zich dan omkeert en terug de aarde in groeit, maar aangezien wietplanten van nature niet in potjes groeien is dat helaas niet het geval. In de natuur wil een wortel namelijk steeds verder groeien op zoek naar water en voedingsstoffen, maar aangezien dat in een pot niet kan, zal de wortel langs de binnenkant van de pot gewoon rond blijven groeien. Op den duur groeien er zoveel wortels langs de rand dat ze elkaar min of meer verstikken, terwijl de binnenkant van de aardekluit nauwelijks benut wordt. De plant wordt dan rootbound zoals dat in het Engels genoemd wordt.

rootbound

Een rootbound kluit van een wietplant uit een gewone plastic pot. Alle wortels zitten aan de rand en de binnenkant van de kluit wordt nauwelijks benut

Eén manier om een betere kluit te kunnen krijgen, is door je plant een aantal keer te verpotten. Makkelijker is het om gebruik te maken van een zogenaamde Smartpot. Doordat Smartpots van textiel gemaakt zijn, kunnen ze ademen en voorkomt de textielstructuur dat de wortels er in rondjes gaat groeien. De wortels groeien in plaats daarvan een stukje in de stof. Ze kunnen dan niet verder en worden drogen uit voor ze verder kunnen groeien. Hierdoor maakt de plant binnen in de kluit nieuwe wortel vertakkingen aan en krijg je een veel effectievere kuit met wortels.

roots_smartpot

De wortels uit een Smartpot groeien niet nodeloos in rondjes maar vullen ook de binnenkant van de kluit

Smartpots zijn echt een aanzienlijke verbetering voor je wietplanten met slechts een kleine investering. Je zal meer bovengrondse groei zien als gevolg van de effectievere kluit. Water geven kan wel wat lastiger zijn met de potten van textiel, aangezien water er aan de zijkant uit kan druppelen. Ook droogt de aarde wat sneller uit in zo’n Smartpot, maar als je gewoon wat vaker water geeft is dat natuurlijk geen probleem. En na de oogst? Dan vouw je ze gewoon op en nemen ze nauwelijks ruimte in.

Er zijn Smartpots in alle maten van 3,8 tot 41 liter inhoud, bestel ze gemakkelijk en snel op LightHouseStore.nl

(advertenties)