(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)
cannabis knipafval

Onlangs geoogst? Na het knippen heb je als het goed is een berg bladeren over, die kwekers onterecht knipafval noemen. Onterecht natuurlijk, omdat de afgeknipte bladeren alles behalve afval zijn. Veel blaadjes bevatten nog een hoop werkzame stoffen waar je nog van alles mee kunt, lees maar mee. 

Het woord knipafval suggereert dat je het in de kliko zou moeten mikken maar dat is eeuwig zonde. Veel van de bij het oogsten afgeknipte bladeren, bevatten namelijk net zoveel trichomen als de toppen zelf. Die kun je dus nog prima gebruiken om te verwerken tot een heerlijk rokertje, een smakelijke edible of een medicinaal werkzame wietolie. En als ze biologisch gekweekt zijn, kun je zelfs de grote schutbladeren zonder trichomen nog gebruiken.

Knippen voor knipafval

Om alles uit knipafval te halen, dien je daar bij het oogsten en het knippen van wietplanten alvast rekening mee te houden. Niet alle bladeren bevatten namelijk genoeg trichomen om te verwerken tot hasj, edibles of wietolie. Het is daarom belangrijk om de blaadjes die dat wél hebben, te scheiden van de grote schutbladeren die geen trichomen met THC bevatten.

Bewaar de suikerblaadjes bij het knippen, je kunt er nog van alles van maken. Foto: Sunshine Seeds, Shutterstock

Het gemakkelijkste is om het knippen van je wietplanten te beginnen met het verwijderen van alle grote schutbladeren die geen of bijna geen trichomen bevatten. Dit zijn doorgaans alle bladeren waarvan je de steel duidelijk kunt zien; je kunt ze meestal gemakkelijk met je handen van de plant plukken. Pluk ze zo dicht mogelijk bij de stammetjes af, en bewaar ze apart van de kleine suikerblaadjes waar je een schaar voor nodig hebt.

knipafval cannabis wiet cnnbs

Suikerblaadjes bevatten vaak evenveel trichomen (THC) als toppen. Foto: Gleti, Shutterstock

Suikerblaadjes

Suikerblaadjes worden suikerblaadjes genoemd omdat er veel plakkerige trichomen op groeien, waardoor het lijkt of ze bestrooid zijn met fijne kristalsuiker. Het zijn deze trichomen die je knipafval waardevol maken, want ze doen niet onder voor de trichomen die op de toppen zelf groeien. Neem een dienblad bij het knippen om alle suikerblaadjes mee op te vangen, zodat je ze verder kunt verwerken. Let op want voor sommige toepassingen kun je de suikerblaadjes het beste direct na de oogst invriezen.

Toepassing #1: Wietboter

In de vriezer blijft wietboter maanden goed!

De trichomen van je suikerblaadjes kun je uitstekend oplossen in het vet van een mooie roomboter, en vervolgens gebruiken om heerlijke THC-houdende gerechten mee te maken. Bak er een lekkere cake van of smeer het gewoon op een broodje voor een geestverruimende lunch. Wietboter is een prima basis-ingredient voor eten met THC, zonder veel bijsmaak van cannabis. Lees hier hoe je een sublieme wietboter maakt.

Toepassing #2: THC-olie van je knip

Gebruik knipafval om medicinale wietolie met THC te maken.

Knipafval is ook bijzonder geschikt om medicinale wiet- of THC-olie van te maken. Sterker nog, de werkzame stoffen op knipafval zijn exact hetzelfde als de cannabinoïden op wiettoppen. Het maken van THC-olie is in de basis zeer eenvoudig. Je lost de hars van van het knipafval op in consumptiealcohol, filtert de blaadjes eruit en laat de alcohol verdampen. Even decarboxyleren om de THC te activeren en dan eventueel nog verdunnen met wat olijfolie of een andere plantaardige olie. Lees hier een stap voor stap recept voor wietolie met THC.

Toepassing #3: Knipafval kief

Niets mis met kief van knipafval!

Kief is een andere naam voor trichomen zonder plantmateriaal. Je krijgt het door wiet of knipafval te zeven met een speciale zeef of pollinator. Kief kun je roken in een joint of een pijp of samenpersen tot een smakelijk blokje hasj. Je kunt kief ook gebruiken om met een stijltang rosin van te persen. Kortom, met kief kun je alle kanten op, je hoeft alleen je knipafval even te zeven. Hoe je dat doet lees je in dit artikel.

Toepassing #4: Ice-o-lator hasj van suikerblaadjes

Ice-o-lator live resin, een beter concentraat kun je niet hebben.

Een andere, effectievere methode om trichomen van je knipafval te scheiden, is door gebruik te maken van ijswater. Gebruik hiervoor bij voorkeur bevroren suikerblaadjes (of bevroren toppen) en stop ze in ijswater. Door de kou breken de trichomen gemakkelijk van de blaadjes wanneer je de boel goed roert. Vervolgens filter je het plantmateriaal eruit en vang je keisterke ice-o-lator hasj op met speciale filterzakken. Je kunt een Ice-o-lator machine gebruiken, en zelfs zogenaamde gumby hasj maken zónder ice-o-lator filterzakken.

Toepassing #5: Wietthee

Wietthee is makkelijk te maken van knipafval, en een goede manier om cannabis te consumeren. Foto: Shutterstock/Florelena

Als je zonder al teveel poespas van je knipafval wil genieten maak er dan gewoon een lekker bakkie thee van. Wietthee is zo gemaakt en brengt je in een mum van tijd op de juiste hoogte.
Gewoon wat van je suikerblaadjes in een kopje heet water laten trekken werkt alleen niet. Je hebt een beetje vet nodig om de werkzame stoffen van je knipafval in op te lossen. Laat de blaadjes daarom een kwartiertje trekken in hete (bijna kokende) volvette melk. Doe de melk in je thee en geniet van een heerlijke ontspannen avond. Je kunt wietthee ook met boter maken, in dit artikel legt onze Lieve Muna beide recepten voor je uit.

Toepassing #6: Cannabis smoothie

Maak een gezonde smoothie van cannabis bladeren. Foto: Elvira Koneva, Shutterstock

Tot slot kun je niet alleen van de suikerblaadjes maar ook van de schutbladeren van je knipafval nog genieten. Het is daarvoor wel aan te raden om biologisch te kweken en uiteraard geen bestrijdingsmiddelen te gebruiken op je wietplanten. Wanneer je de schutbladeren namelijk wast en invriest, kun je er dan nog heerlijke smoothies van maken. Gooi ze met wat vers fruit in je blender en drink ze op. Een gezondere smoothie zul je niet vinden. Je kunt de bladeren natuurlijk ook gewoon tot sap persen in een juicer als je die hebt.

[Openingsfoto: PopFoto, Shutterstock]
(advertentie)