(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Nikka T maakt niet gewoon hasj, hij is een artiest op het gebied. Met behulp van ijs en water maakt hij zulke schone hasj dat je het kunt dabben zoals concentraten. Hij won meerdere cannabis cups en ook in 2014 was het weer raak en won Essential Extracts de eerste plaats in de categorie solventless. Nikka T is hier in Jamaica en laat ons zien hoe je zulke heerlijke dab-bare hasj maakt.

De concentraten die Nikka’s bedrijf Essential Extracts produceert zijn geweldig, ik heb ze mogen proberen. Eersteklas waterhasj die een naam voor zichzelf verdient omdat het zoveel terpenen en smaak bevat dat je bij wijze Afgooeyvan spreken al high wordt van het ruiken ervan. Zijn hasj is zo sterk dat het gemiddeld een THC percentage van 60 tot 70% heeft en is eigenlijk geen hasj maar wordt solventless wax genoemd. Een hasj die zo puur is dat je hem kunt dabben.

Nou heb ik zelf ook wel eens hasj gemaakt met ijs en water maar die van mij komt er altijd donkerbruin uit en is een prima rokertje, maar komt niet in de buurt van de solventless wax van Nikka T. Dus wat maakt nou het verschil?

Je haalt eruit wat erin zit

Om de allerbeste hasj te krijgen moet eigenlijk alles kloppen, zegt Nikka T. Om te beginnen is het belangrijk waar je je hasj mee maakt want trichomen en terpenen die niet in de wiet zitten waar je de hasj van maakt kun je ook niet extraheren, simpel. Om een voorbeeld te geven, we hebben hier ook een berg Jamaicaanse wiet verwerkt maar de hasj die daaruit gekomen is komt niet in de buurt van de solventless wax waarmee Nikka aan cannabis cups meedoet.

20150526_183213_resized

De bevroren Jamaicaanse wiet waarmee Nikka T hier op Jamaica moet werken is natuurlijk lang niet zo goed als de wiet in Colorado.

Verder is schoonmaken een groot deel van het werk van een concentratenmaker en begint Nikka zijn routine met het schoonmaken van de emmers met schoonmaakalcohol. Nikka gebruikt voor deze gelegenheid twee grote emmers van 100 liter (20 gallon). Hij werkt het liefst niet in de bubble bags zelf maar in een emmer die hij overgiet in een andere emmer met de bubble bags. In dit geval gaan we de wiet maar twee keer extraheren en gebruiken we vier maten bubble bags, de 220, de 120, de 70, de 32 en de 25 micron. Maar normaal gesproken blijft Nikka de wiet net zo vaak opnieuw invriezen en hergebruiken tot er niets meer uitkomt. Een tip, gooi je wiet niet na een ronde weg, de tweede keer haal je er minstens net zoveel vanaf als de eerste keer, vaak zelfs meer!

20150526_185748_resized

De 220 micron zak bevat niet veel meer dan ijsblokjes

Houd het koud

Extracten maken begint al bij de oogst. Door je oogst direct van de grote schutbladeren te ontdoen en meteen in te vriezen werkt het beste. Je moet je wiet trouwens ook geen maanden in de vriezer laten liggen maar maximaal 2 weken. Als je het langer bevroren laat, kunnen trichomen kapotvriezen. Vers materiaal werkt het beste omdat de plant wat meer kan hebben en je dus alleen de trichomen extraheert.

Nikka vult een van de emmers voor ongeveer de helft met ijs en vult de rest aan met water. Vervolgens moet het water ijs mengsel even een minuut of tien staan om op temperatuur te komen. Dit zijn belangrijke kleine stappen die je zelf misschien zou overslaan. Als het mengsel koud genoeg is kan de wiet erbij, een grote berg Jamaicaanse wiet. Lang geen eersteklas binnenwiet maar hasj is er zeker van te maken. Nikka stopt de wiet, die overigens ook uit de vriezer komt, in speciale 220 micron zakken die als geheel in het water en ijs gaan. Als je deze niet hebt is het een handige tip om de wiet in wasmachinezakken voor damesondergoed te stoppen. Deze zakken worden verkocht om damesondergoed in de wasmachine te beschermen.

Werk snel

Het water, ijs en wietmengsel wordt vervolgens 15 minuten lang in beweging gehouden met een houten stok waarbij je het ronddraaien van een wasmachine probeert na te bootsen. Zet een stopwatch want je wil het geheel niet te lang in het water houden. Wanneer het namelijk wel te lang in water zit, gaat een deel van de kostbare terpenen verloren. 15 Minuten dus en niet langer.

20150526_192135_resized

Als we klaar zijn met het roeren knijpt Nikka T de zakken met wiet eerst uit en stopt deze terug in de vriezer voor een nieuwe ronde. Vervolgens halen we de ijsblokjes uit het water en gieten we het water met alle trichomen over in de andere emmer waar de bubble bags inzitten. Onder zit de kleinste maat en bovenop de grootste. De eerste zak (220 micron) vangt niets waar we wat aan hebben, voornamelijk plantmateriaal.

20150526_193106_resized

Vervolgens haalt Nikka de tweede zak (120 micron) naar boven en doet iets wat voor mij nieuw is. Hij begint het resultaat in de zak met een vrij harde waterstraal uit de kraan af te spoelen. Dit is een belangrijke stap, je verliest er weliswaar wat gewicht door maar je product wordt er zo veel schoner door. Dit spoelt namelijk de kleine stammetjes van de trichomen en ander plantmateriaal weg. Wat je overhoudt zijn puur de trichomen met alle smaak en geurstoffen. Dit spoelen duurt gewoonlijk wel 10 minuten.

Drogen

Vervolgens wordt het tijd om de hasj te verzamelen. Door het eerst uit te laten druipen en de hasj vanuit de buitenkant met een tissue te knijpen trekt een groot deel van het water eruit en klontert de hasj samen zodat je het makkelijk kunt pakken. Nikka labelt een stuk bakpapier met de micronmaat en de wietsoort en bewaart het even tijdelijk daar terwijl hij de rest van de zakken leeghaalt. De 120 en de 70 micron zakken leveren het mooiste resultaat maar dat verschilt per wietsoort. Sommige soorten maken kleinere en andere soorten grotere trichomen dus de beste hasj zit niet altijd in dezelfde zak.

20150526_194045_resized

Om de hasj zo snel mogelijk te laten drogen, wat een belangrijke en vaak vergeten stap is, drukt Nikka de brokken met een lepel door een grove zeef. De zeef kan hierdoor verstopt raken maar dit is gemakkelijk af te borstelen met een schone harde tandenborstel. Nikka T gebruikt een rvs borstel maar een schone tandenborstel zal ook werken. Zorg ervoor dat je de hasj over een stuk bakpapier verdeelt en niet als een berg laat liggen.

20150527_065257_resized

Om een zo groot mogelijke opbrengst te krijgen haalt Nikka de wiet net zo lang door het ijs totdat er niets meer uitkomt. Tussendoor gaan de zakken met wiet steeds in de vriezer. Wie geïnteresseerd is en ook eerstehands van Nikka T wil leren hoe je nou zonder oplosmiddelen hasj maakt die je kunt dabben kan deze trip naat Jamaica boeken op HotboxJamaica.com. De extractenles van Nikka T is inbegrepen in de tropische week ganja school.

(advertenties)