(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

De vakantieperiode is voor veel binnen- en buiten hobbykwekers helemaal niet relaxed maar juist een grote bron van spanning. Want hoe moeten de planten overleven tijdens hun afwezigheid? Geen stress, maar gewoon even deze vakantietips lezen.

Slimme kwekers plannen de cyclus van hun planten natuurlijk zo dat ze niet in de knoop komen met een geplande vakantie. Dus dat is meteen het eerste en beste advies. Begin dus niet in mei nog aan die exotische sativa wanneer je in augustus op vakantie gaat. Kies dan liever voor een snelle bloeier die op tijd klaar is.

Begin dus niet in mei nog aan die exotische sativa wanneer je in augustus op vakantie gaat. Kies dan liever voor een snelle bloeier die op tijd klaar is

Ondanks een goede planning kan het natuurlijk altijd gebeuren dat je een keer weg moet terwijl je planten nog vol in de bloei staan. Wellicht ga je onverwacht een weekje weg of duurde het toch een paar weken langer om die ene soort af te bloeien dan je van tevoren gedacht had.

Een weekje in het donker

Het kan gebeuren dat je planten bijna klaar zijn, maar net niet helemaal wanneer je op vakantie gaat. Als dat het geval is kun je de planten met een beetje voorbereiding toch nog enigszins goed afbloeien zonder dat jij erbij hoeft te zijn.

Je zult thuiskomen bij een paar heerlijk stinkende planten die klaar zijn om ondersteboven gedroogd te worden

Een week voor vertrek begin je met het verkorten van de dagelijkse lichtperiode naar 10 uur in plaats van 12. Zo laat je de plant weten dat de zomer ten einde is en dat het tijd wordt om af te bloeien. Geef in deze week ook geen voeding meer, maar alleen (afgezuurd) water. Je gaat ze een weekje later namelijk in het donker zetten wanneer je er vandoor gaat. Zet bij je vertrek dus het licht uit, maar laat de afzuiger en de ventilator aan. Je zult thuiskomen bij een paar heerlijk stinkende planten die klaar zijn om ondersteboven gedroogd te worden.

Blumat

Wanneer je langer weggaat, of de planten staan nog maar net te bloeien dan red je het niet met een weekje in het donker maar zul je iets van een irrigatiesysteem moeten aanleggen. Het Blumat systeem is ideaal voor de kleine hobbykweker en speciaal geschikt voor de teelt op aarde. Het systeem is ook niet al te prijzig wat natuurlijk altijd prettig is.

Het Blumat systeem werkt met een watervat dat hoger dan de planten geplaatst wordt. Hierdoor zijn er geen pompen nodig. Verder werkt het systeem met sensors die een membraan opent en voedingswater bij de aarde druppelt wanneer deze te droog wordt. Alles gaat automatisch, tijdschakelaars zijn overbodig en iedere individuele plant krijgt naar behoefte water. Er is al een Blumat systeem geschikt voor vijf planten voor 90 euro die indien gewenst ook kan worden uitgebreid met extra Blumat sensoren.

Weekendje weg?

Wanneer je maar een paar dagen van huis gaat, hoef je natuurlijk geen heel irrigatiesysteem aan te leggen. Wanneer je de planten een beetje voorbereid moeten ze het wel even kunnen uithouden. Bijvoorbeeld met de speciale Waterstore korrels van BestGrowProducts.com. Dit zijn speciale korrels die een enorme capaciteit hebben om water op te nemen. Hiermee kun je je planten dus een extra voorraadje water geven voor je weggaat. De korrels nemen het overschot aan water op en geven dit weer af aan de aarde wanneer deze droog wordt. Je moet de korrels alleen wel door de aarde heen mengen voordat daar een plant instaat.

20150127_093956

Nog een manier om je weekendje weg mogelijk te maken is door een simpel wicksysteem te maken. Het wicksysteem gaat ook wel voor hydrosysteem door maar is dan wel het meest simpele hydrosysteem wat er bestaat. Maar als het werkt dan is het natuurlijk wel prima.

Het wicksysteem maakt gebruik van de capillaire werking van water. Voor een weekendje weg neem je gewoon een emmer met voedingswater die je iets hoger naast een plant plaatst. Nu hang je een doek (theedoek of een oud stuk laken) aan de ene zijde in het water en graaf je de andere kant een stukje in de aarde. Via de vochtige stof wordt er voedingswater aangezogen zodat de aarde niet uitdroogt. De wortels zullen in het doek groeien maar dat geeft niet.

Prettige vakantie!

(advertentie)