(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Als cannabisexpert heeft Matt Mernagh meer dan 150 verschillende wietsoorten beschreven, gefotografeerd en soms ook gekweekt. Niet elke OG Kush is ook OG Kush maar wie wietsoorten leert herkennen weet tenminste wat ie rookt! 

Een vooraanstaande cannabisexpert met overheidstoestemming om iedere wietsoort te kweken die hij maar wil, zegt dat de namen van wietsoorten betekenisvol zijn. Hij stelt dat je een de eigenschappen van een soort aan de naam kunt herkennen. In recentelijke artikelen van scheikunde professor Jeffery Raber in LA Weekly staat te lezen dat namen als OG Kush niets betekenen en volgens experts flauwekulnamen zijn.

wpid-IMAG1192

G13 Haze

Wietkwekers zullen je vertellen dat elke soort unieke eigenschappen hebben. Het verbod op cannabis zorgt er helaas voor dat een wetenschappelijke benadering verstoord wordt. Raber lijkt een slimme gast, maar hij houdt in zijn stellingen geen rekening met het verbod op wiet. Veel van zijn ontdekkingen kunnen gemakkelijk worden verklaard.

Raber, en ik trouwens ook, zegt dat wat in de ene shop als OG Kush wordt verkocht, totaal kan verschillen van een OG Kush uit een andere shop. Er zijn veel mogelijkheden, waaronder het cannabisverbod, waardoor dit zo is. Je hoeft geen professor te zijn om zelf te een klein experiment te doen. Raber deed dit en kocht OG Kush op verschillende plaatsen. Iemand die wel eens wiet koopt zal beamen dat veel shops de meest populaire soorten aanbieden, ook als het eigenlijk andere soorten zijn. In een wereld waar elke branche te maken heeft met namaak heeft OG Kush dus ook haar nagemaakte versies.

Het cannabisverbod zorgt ervoor dat shops, kwekers en ook zadenbedrijven naar hartelust zelf wietnamen bedenken. Het gebeurd echt niet overal, maar het is nu eenmaal een grijze industrie

Het cannabisverbod zorgt ervoor dat shops, kwekers en ook zadenbedrijven naar hartelust zelf namen kunnen bedenken voor hun producten. Het gebeurd echt niet overal, maar het is nu eenmaal een grijze industrie. Een snelle zoekopdracht op seedfinder tovert al acht verschillende OG Kush soorten op je scherm die door zaadkwekers worden aangeboden. Een shop zou op zijn minst dus acht verschillende soorten OG Kush van verschillende kwekers kunnen aanbieden.

wpid-IMAG1172

Cannasutra

Ik ben opgegroeid in een stad met veel druivenplantages. Er zijn ook hier veel verschillende variëteiten maar nog meer verschillende wijnmakers. Net als wijnmakers drukken shops hun eigen stempel op een soort. Als je wiet bekijkt door de ogen van een wijnliefhebber kom je erachter dat je wietsoorten alleen op een menselijke manier kunt classificeren. Namelijk door te proeven, te ruiken en te roken.

Alleen de allerpopulairste soorten krijgen vervalsingen. Natuurlijk verwart dit de markt en mensen als Raber, maar er zijn manieren om deze tekortkoming te omzeilen. Door een gevorderde wietliefhebber te worden zul je leren wat je precies van een OG Kush of White Widow kunt verwachten. Cannabisconsumenten kunnen zichzelf aanleren om bepaalde eigenschappen van een soort te herkennen. Er zijn talloze sites die wietsoorten bespreken zoals de site die je nu bekijkt, en ook in mijn eigen handboek voor blowers staat te lezen wat voor eigenschappen bepaalde soorten hebben.

De wetenschap loslaten op het beoordelen van wietsoorten is hetzelfde als de wetenschap een wijnbeoordeling laten doen

De wetenschap loslaten op het beoordelen van wietsoorten is hetzelfde als de wetenschap een wijnbeoordeling laten doen. Dat werkt niet omdat er nu eenmaal sommige zaken zijn die je niet in een laboratorium kunt meten en blowen is daar een van. Natuurlijk ga je enorme verschillen vinden tussen verschillende OG Kush samples en dat is nog niet eens de meest gemaakte soort. White Widow en Skunk #1 hebben nog veel meer versies.

Als Raber een minder populaire soort had onderzocht zou het minder verschillen opleveren. Als je bijvoorbeeld een LA Confidential zou onderzoeken zou je zeker subtiele verschillen vinden, maar ook genoeg overeenkomsten. Geef je twee verschillende kwekers dezelfde stekken, dan komen ze een week of 8 later met verschillende producten bij je terug.

Wietsoorten zijn niet op Rabers wetenschappelijke manier te identificeren, maar door goed te proeven kom je een heel eind.

(advertenties)