(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

CNNBS TOP 50 #28 • Hopelijk mede dankzij CNNBS, is het kweken van wiet voor eigen gebruik in 2017 weer een stuk populairder geworden dan het daarvoor al was. Meer en meer mensen denken erover om een eigen binnenvolkstuintje aan te leggen, maar niemand zit te wachten op een binnenvolkstuinbrandje of een bezoek van oom agent. Vandaar dat we in november eens een artikel wijdden aan het kweken van wiet zonder risico’s. De belangrijkste boodschap? Hou het klein en wordt niet hebberig, dan hoef je je nergens zorgen over te maken en slaap je bovendien een stuk lekkerder.

HET MEEST GELEZEN OVER CANNABIS IN 2017 #28

Vele duizenden mensen kweken thuis hun eigen wiet maar er zijn waarschijnlijk minstens zoveel mensen die dat wel zouden willen doen maar er niet aan durven te beginnen. Begrijpelijk, maar wie zijn binnentuin klein genoeg houdt hoeft helemaal geen risico’s te lopen. Zo kweek je binnen veilig en discreet je eigen wiet.

Zelf je eigen wiet kweken is ontzettend lucratief, ook wanneer je er geen gram van verkoopt. Reken maar eens uit hoeveel je bespaart wanneer je zelfs een kleine hoeveelheid van laten we zeggen 100 gram NIET in de coffeeshop hoeft te kopen. Daarnaast is zelf kweken zo’n beetje de enige manier om er honderd procent zeker van te zijn dat wat je rookt ook is wat je rookt en niet vervuild is met pesticiden of andere vervuilingen.

Allemaal leuk en aardig, maar niemand zit te wachten op politie aan de deur of een binnenbrand vanwege een paar wietplanten. Gelukkig kun je ook wiet kweken zonder risico’s, wanneer je het klein houdt en puur voor eigen gebruik kweekt, blijf je gemakkelijk onder de radar en hoeft niemand het te weten. Moderne led kweeklampen, kleinschaligheid en een degelijk koolstoffilter maken je binnenkweek zo veilig en discreet als het maar kan.

Hou het klein

Risicoloos wiet kweken in je eigen huis kan allen wanneer je het klein houdt en puur voor je eigen gebruik kweekt. Natuurlijk, met de huidige prijs van een grammetje wiet is de verleiding groot om het te verhandelen maar wanneer je gewoon voor eigen gebruik kweekt maak je nog het meeste winst per gram. Ga maar na, op iedere gram die je zelf kweekt bespaar je tussen de 8 en 12 euro. Verkoop je het dan verdien je hooguit 4 tot 5 euro per gram, als het niet minder is.

Reken dus eerst eens uit hoeveel wiet je nodig hebt en kweek niet meer dan dat. Een kleine kweekkast zoals onze eigen CNNBS G-Kit of een bescheiden kweektentje van maximaal een vierkante meter valt niet op en levert in de meeste gevallen meer dan genoeg wiet voor eigen gebruik, zelfs als je flink doorrookt.

Het voordeel van een kleine kweekkast of -tent op het gebied van de veiligheid en discretie ligt voor de hand. De kweekruimte zelf valt niet op, er zijn geen luidruchtige afzuigers en het stroomverbruik valt niet meer op dan dat van bijvoorbeeld een computer die de hele dag aanstaat. Ook hoef je je huis niet te verbouwen en je in bochten te dwingen om warme en vochtige lucht af te voeren.

Liever een led

Een binnentuin voor eigen gebruik behoeft maar een kleine kweeklamp. Ga er maar vanuit dat je zeker in het begin niet meer dan een halve gram per Watt gaat oogsten, hoewel een gram per Watt zeker binnen de mogelijkheden ligt wanneer je wat meer ervaring krijgt. Wie ongeveer anderhalve gram wiet per dag rookt, kan dat dus makkelijk zelf kweken met een kweeklamp die niet meer dan 300 Watt aan stroom verbruikt. Dat is ongeveer net zoveel als je plasma televisie of je tropische aquarium en veel minder dan je stofzuiger, koffiezetapparaat of strijkijzer.

Leds zijn veilig en discreet en gemakkelijk aan te sluiten. Foto: King Dragon, Shutterstock

Zeker, HPS kweeklampen zijn er ook in lage wattages als 150 of 250 Watt. Ze zijn ook lekker goedkoop in de aanschaf alleen kunnen ze behoorlijk heet worden en moet je goed weten hoe je ze aansluit. Ze behoeven een (extern) magnetisch of elektronisch voorschakelapparaat dat tevens warm wordt en bovendien een hoge piekstroom trekt. Gebruik kleine HPS kweeklampen als je goed weet hoe je die aan moet sluiten en gebruiken maar kies liever een moderne led kweeklamp om risicoloos mee te kweken.

Led kweeklampen worden minder warm en zijn gemakkelijk aan te sluiten, ze hebben geen voorschakelapparaten nodig om op te starten en trekken ook geen hoge piekstroom. Ga voor een degelijk model dat zichzelf bewezen heeft zoals de Hans Panels, Kind Leds of bijvoorbeeld de kleine SolarSystem 275. Kleine led kweeklampen voorzien je binnentuin van meer dan genoeg licht maar worden niet door warmtebeeldcamera’s opgemerkt en verbruiken zo minder stroom dan de meeste andere huishoudelijke apparaten.

Geur en geluid

Waardoor worden wietkwekerijen doorgaans opgemerkt? Juist, ze veroorzaken overlast. Luidruchtige ventilators die de hele dag zoemen gecombineerd met een wietlucht doet al snel belletjes rinkelen. Gelukkig heb je voor een kleine persoonlijke binnentuin genoeg aan een lichte (badkamer)afzuiger waarvan je buitenshuis niets hoort maar je zult wel iets aan de geur van je wietplanten moeten doen.

Zelfs een paar wietplanten in een kleine kweektent zullen in de bloeifase een sterke geur afgeven. Zonder koolstoffilter ruik je bloeiende wietplanten al snel in je hele huis én daarbuiten. Een koolstoffilter zorgt ervoor dat alle luchtjes binnen de kweekruimte blijven. Onze eigen CNNBS G-Kit is daarom standaard al voorzien van een filter en een demper voor het geluid maar als je zelf een kweekruimte inricht vergeet dan niet een filter aan te sluiten. Je hebt al een goede filter voor een kleine kweekruimte voor zo’n 30 euro.

Een koolstoffilter gaat helaas niet eeuwig mee. Naarmate hij meer en meer geurdeeltjes opvangt raakt hij na verloop van tijd verzadigd. Hou daarom altijd een filter op voorraad en vervang hem op tijd. Gemiddeld kun je zo’n drie keer wietplanten kweken met een nieuw koolstoffilter.

Wees discreet

De laatste risicofactor ben je zelf. Want hoe discreet en klein je persoonlijke kweek ook is, wanneer je er teveel over praat kunnen je planten alsnog ontdekt worden. Veel kwekers worden tegenwoordig namelijk aangegeven bij anonieme tiplijnen. Een telefoontje van een jaloerse vriend, vriendin of vervelende buurman is zo gepleegd. Wees dus zelf ook discreet, ook al heb je maar een kleine binnentuin. Neem liever niet meer dan vijf gram mee wanneer je op pad gaat en verpak dat in wietzakjes van de coffeeshop.

Goed, mocht je er dan toch een keer bijgelapt worden, dan kun je altijd aantonen dat je puur voor eigen gebruik kweekt en kom je er in de meeste gevallen zonder straf vanaf.

(advertentie)