(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Voor Derrick Bergman van het VOC is de maat vol. Of beter gezegd: het meten met 2 maten. Staatssecretaris Teeven van Justitie wast miljoenen wit voor een drugsbaron en vermindert zijn celstraf, terwijl kleine thuiskwekers mede door hem dakloos worden…

Nieuwsuur bracht gisteren een spectaculaire onthulling: in 2000 sloot Fred Teeven als officier van justitie een geheime deal met drugsbaron Cees ‘Puk’ Helman, waarbij de staat vijf a zes miljoen gulden witwaste voor Puk.

Grote drugsbaron

Cees Helman was één van de grootste drugsbaronnen uit de Nederlandse geschiedenis en bijvoorbeeld verantwoordelijk voor het transport van 20.000 kilo hasj met het schip de Coral Sea II. Twee keer probeert hij te ontsnappen uit de Bijlmer bajes: de eerste keer met succes, de tweede keer mislukt de poging. De hoeveelheid semtex die een omgekochte bewaarder heeft geleverd blijkt te gering om een gepantserde ruit mee op te blazen.

Fred Teeven, hier tijdens Cannabis Tribunaal 2010

Fred Teeven, hier tijdens Cannabis Tribunaal 2010

De extra straf die Helman voor deze mislukte vluchtpoging krijgt, poetst Teeven ook nog weg bij de geheime deal met de drugsbaron. Nieuwsuur heeft de papieren van de geheime deal in handen en berichtte gisteren hoe in dit document minutieus een witwasoperatie wordt beschreven. Met het ministerie van justitie als witwasser en Cees Helman als begunstigde. Vijf a zes miljoen drugsgeld is via een rekening van het Openbaar Ministerie naar Helman gestort, zodat hij legaal over het geld kon beschikken.

Witwasoperatie

De enige tegenprestatie: Helman betaalde 750.000 gulden aan justitie in het kader van deze deal. Alle partijen tekenden voor strikte geheimhouding en de Belastingdienst werd volledig buiten de deal gehouden. Emeritus hoogleraar belastingrecht Jaap Zwemmer geloofde zijn ogen niet toen hij het document las: “Dit is een witwasoperatie”.

Ik vermeld even de partij van zowel Teeven als Opstelten: de VVD. Ook bekend als de Vereniging Voor Drugsbaronnen

De verslaggevers van Nieuwsuur: “Waarom justitie deze crimineel in één klap miljonair maakte, blijft volstrekt onduidelijk.” Fred Teeven weigert elk commentaar; hij is nu staatssecretaris en dus is Opstelten verantwoordelijk. En Opstelten liet vandaag weten dat Teeven “niets fout heeft gedaan” met deze deal. “Fred Teeven valt niets te verwijten, het gezag van toen heeft zijn optreden goedgekeurd”, aldus Opstelten.

Nederland bananenrepubliek

Sta hier een even een minuutje bij stil. Thuistelers met soms maar twee wietplanten in de tuin worden dakloos gemaakt en financieel en maatschappelijk geruïneerd. Maar één van de grootste drugsbaronnen uit onze geschiedenis regelt met Fredje Teeven dat justitie vijf miljoen voor hem witwast en dat hij eerder uit de gevangenis mag vertrekken. En daar is dan volgens onze minister van Veiligheid & Justitie niks mis mee.

Mijn conclusie: als Teeven niet opstapt, weten we zeker dat Nederland een bananenrepubliek is geworden. En met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen volgende week vermeld ik tenslotte nog even de partij van zowel Teeven als Opstelten: de VVD. Ook bekend als de Vereniging Voor Drugsbaronnen.

Bekijk de reportage van Nieuwsuur hier!

(advertenties)