(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Derrick Bergman, al twintig jaar actief voor de goede zaak en woordvoerder van het Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod, brengt hulde aan – schrik niet – de christelijke media. Hoe dat zo gekomen is legt hij nu uit in zijn column.

Cannabis in de media

Gisteren was Doede de Jong, biologisch wietkweker en VOC-medewerker, te zien bij het NCRV programma Altijd Wat. In dezelfde uitzending zat een reportage over de legalisering van cannabis in Uruguay en vertelde voormalig minister president Dries van Agt dat hij bij de invoering van het gedoogbeleid in 1976 veel verder had willen gaan met de liberalisering van cannabis.

Het is zeker niet voor het eerst dat een van de christelijke omroepen genuanceerd bericht over cannabis en mensen aan het woord laat met verstand van zaken. Het was KRO’s Reporter International dat in 2012 onthulde dat de politie de exportcijfers van Nederwiet structureel overdrijft. Vorige maand zond KRO’s Brandpunt de reportage ‘Opstand aan de achterdeur’ uit, over de Hollandse Hennepoorlog en het manifest van de burgemeesters voor regulering van cannabis. Veel kijkers zullen geschrokken zijn over hoe ver die oorlog in ons land gaat. Presentator Aart Zeeman: “Het kan toch niet waar zijn dat er een helikopter boven een huis komt hangen waar zeven planten staan?!” Professor Jan Brouwer geeft in de reportage het antwoord: “Ja, we hebben dit bestempeld als zo ongeveer de zwaarste criminele actie die je in je leven kunt ondernemen.”

Marijuana-Through-HistoryKoos Koets-imago

Zelf was ik als VOC-woordvoerder al in 2011 te gast bij de EO talkshow Knevel & Van de Brink, waarvan de redactie afgelopen zomer ChristenUnie Kamerlid Gert Jan Segers op werkbezoek stuurde bij een coffeeshop in Rotterdam. Segers was nog nooit in een shop geweest en zijn bezoek bleek een ware eye opener. Segers tegen Andries Knevel: “Vanmiddag noemde jij Koos Koets, dat typetje van Van Kooten en De Bie. Dat is toch het imago dat je hebt, dat is het beeld. Je leest ook meer over de excessen, over de verslaving. Dus als je het hebt over cannabis en wat doet dat met mensen, dan lees je over de problemen die mensen hebben. Wat ik interessant vond en wat mijn beeld wel nuanceert, is dat er ook een heel grote groep is – waarschijnlijk een grotere groep – die er behoorlijk goed mee om kan gaan.”

“Het kan toch niet waar zijn dat er een helikopter boven een huis komt hangen waar zeven planten staan?!”

Gaan we nog wat verder terug in de tijd: in mei 2011 was het de NCRV die de lange documentaire ‘Nederwiet’ uitzond, de doorbraak van Doede de Jong bij het grotere publiek. Ik weet dat de makers, Maaik Krijgsman en Hans Pool, grote moeite hebben gehad om hun film aan de publieke omroep te slijten. Uiteindelijk lukte het dus bij de NCRV. Waar een programma als Pauw & Witteman van de “linkse” VARA vooral bewindslieden en types als Max Daniel aan het woord laat over cannabis, doen de drie christelijke omroepen wél hun journalistieke plicht: het controleren van de macht.

Dries van Agt en de bijbel

Eigenlijk zou dat niet moeten verbazen. Het was de katholieke Dries van Agt die als justitieminister het gedoogbeleid invoerde. Dezelfde Van Agt die op het tweede VOC Cannabis Tribunaal in 2010 verklaarde: “We zouden cannabis eindelijk moeten bevrijden uit de klauwen van het strafrecht!”

Ook de bijbel is duidelijk. Nieuwe Testament, Genesis 1:20: En God zeide: Ziet, Ik heb u lieden al het zaadzaaiende kruid gegeven, dat op de ganse aarde is, en alle geboomte, in hetwelk zaadzaaiende boomvrucht is; het zij u tot spijze!

(advertentie)