(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Geeft een lekker jointje met Braziliaanse sativa ’t Modmeisje voorspellende gaven? In elk geval denkt ze ineens dat ze iets zinnigs te melden heeft over het aankomende WK voetbal. Maar iedereen die denkt wél verstand van voetbal te hebben, mag haar uiteraard gerust tegenspreken.

Iedereen is bondscoach

In aanloop naar het WK voetbal wil ook ik graag iets over het spel en de bal zeggen. Want iedereen is in deze periode bondscoach, toch? Dus mag ik ook? Voor ik doorga vast even dit: ja, ik ben een vrouw, dus voel je vrij mij vooral niet al te serieus te nemen. Maar ik wil graag de volgende ‘gevaarlijke’ stelling poneren: niet Nederland, ook (net) niet de Belgen (sorry lieve Belgische lezers, let echter even op dat (net)), maar de Duitsers worden wereldkampioen.

mod-1Tegen mijn lezers die nog niet afgehaakt zijn, wil ik zeggen dat ik goede redenen heb voor mijn stelling. Om er een paar te noemen: Mesut Özil, het feit dat de Duitse Mannschaft als een echt collectief opereert en het gegeven dat ze al een paar jaar geen officiële wedstrijd meer hebben verloren. Dus wie gaat ze tegenhouden? De Nederlanders in elk geval niet. Wie een beetje slim rekent, weet namelijk dat Nederland -mochten we bij wonder de eerste ronde doorkomen- in de tweede ronde direct tegen de gele kanaries moeten spelen. Brazilië verslaan? Met hun thuisvoordeel? Dacht het niet.

Gun het de Duitsers wel

Maar los hiervan, nu komt het vreemdste: ik gun het die Duitsers ook eigenlijk wel. Ja, ik schrik daar zelf ook van. En ik ben daarbij de eerste om toe te geven dat ik dat ook een beetje jammer vind. Want natuurlijk herinner ik me die heerlijke spanning van vroeger nog, rond voetbalwedstrijden tussen Nederland en Duitsland. Toen leek er nog echt iets op het spel te staan. Deels natuurlijk vanwege (misplaatste?) oorlogssentimenten, deels omdat er toen nog rasechte Duitse voetbalklootzakken als Rudi Völler meespeelden. Nog nooit zo genoten van een wedstrijd als die uit 1988, toen we de Duitsers versloegen. Met als hoogtepunt natuurlijk Koeman die met het shirt van Olaf Thon zijn kont afveegde.

Stel je nou toch eens voor dat Louis tóch het WK 2014 wint. Klimt hij dan in het Jezusbeeld in Rio de Janeiro?

Maar die spanning is de laatste jaren minder geworden, want de huidige spelers van Duitsland hebben al helemaal niets met de oorlog te maken. Daarbij weet iedereen die weleens in Duitsland is geweest, dat daar eigenlijk verdomd aardige en vooral beleefde mensen wonen. Zo gaan ze daar nog keurig in de rij bij de bakker staan zonder voor te dringen. Ik weet niet hoe dat in België gaat, maar in Nederland wacht niemand netjes zijn beurt af en wordt er flink met ellenbogen gewerkt. Ik heb dus geen goede argumenten meer om het de Duitsers niet te gunnen.

mod-2

Wat dat betreft heb ik wel een hele goede reden om Nederland de WK-winst niet te gunnen: Louis ‘Ben ik nou zo slim, of jij zo dom?’ en ‘Gefeliciteerd met de beste trainer van de wereld.’ van Gaal. Een man die, hoewel hij jarenlang trainer in Duitsland is geweest, allesbehalve beleefd is. Stel je nou toch eens voor dat Louis tóch het WK 2014 wint. Klimt hij dan in het Jezusbeeld in Rio de Janeiro om het nederige voetvolk onder hem toe te roepen: ‘I am God!’? Zelf zou ik Louis overigens liever met Ivo Opstelten willen vergelijken: beiden praten veel poep.

Maar wat vind jij?

Maar goed, wat ik al zei: ik heb er geen verstand van, dat voetbal. Bovendien heb ik tijdens het typen van deze column een lekker jointje gerookt. Braziliaanse sativa natuurlijk. Dus zo scherp zie ik het allemaal niet meer. Maar ik daag alle andere bondscoaches die dit stukje tot het einde toe hebben uitgelezen uiteraard graag uit: als jullie het beter weten, laat dan vooral je mening onder dit stukje achter…

(advertenties)